22 Kasım Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Alışverişte karar sosyal medyada veriliyor, satın alma akıllı telefonla yapılıyor!
Haberler

Alışverişte karar sosyal medyada veriliyor, satın alma akıllı telefonla yapılıyor!

Sena Tufan
14 saniye önce
3 dk okuma

DHL’in 2025 E-Ticaret Trendleri Raporu, Türkiye’de tüketicilerin alışveriş kararını sosyal platformda verdiğini, akıllı telefonlar ile satın aldıklarını ortaya koyuyor. Rapora göre tüketiciler online alışverişte en çok pazar yerlerini tercih ediyor. Tüketicilerin yüzde 75’i sosyal medyada alışveriş yapıyor, yüzde 81’i 2030 yılına kadar sosyal medyanın birincil alışveriş kanalı olacağını öngörüyor. Öte yandan trendler veya viral ürünler tüketicilerin yüzde 85’inin satın alma kararlarını etkiliyor.

DHL eCommerce, 24 ülkede 24 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği 2025 E-Ticaret Trendleri Raporu’nun Türkiye sonuçlarını paylaştı. Türkiye’deki tüketicilerin dijital alışveriş alışkanlıklarına odaklanan rapor, Türkiye’de online alışverişin artık büyük ölçüde pazaryerlerinde, cep telefonlarında ve sosyal medya platformlarında şekillendiğini ortaya koyuyor. Satın alma davranışlarından cihaz ve ödeme tercihlerine, sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerden Kasım kampanya dönemine uzanan kapsamlı veriler, Türkiye’nin e-ticaret haritasını gözler önüne seriyor. Rapor, özellikle Türkiye’deki tüketicilerin karar mekanizmalarını daha yakından tanımak isteyen markalar için önemli içgörüler sunuyor.

Sosyal medya satın alma davranışlarını büyük ölçüde etkiliyor

Rapora göre, Türkiye’deki online alışveriş yapan tüketicilerin yüzde 75’i sosyal medya platformlarından alışveriş yaptığını belirtiyor. Sosyal medya üzerinden alışverişin etkisi yalnızca sayılara değil, davranışlara da yansıyor. Trendler veya viral ürünler tüketicilerin yüzde 85’inin satın alma kararlarını etkiliyor. Canlı yayınla yapılan alışveriş etkinliklerine ilgi duyan tüketicilerin oranı ise yüzde 76.

Tüketicilerin yüzde 44’ü sosyal medya kullanıcıları tarafından oluşturulan içeriklerin, satın alma kararlarını etkilediğini söylüyor. Z, Y ve X kuşağı Instagram ve YouTube üzerinden alışveriş yaparken, Baby Boomer kuşağı daha çok Facebook’ta ürün keşfi yapıyor. Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 81’i, 2030 yılına kadar sosyal medyanın birincil alışveriş noktası olacağını düşünüyor. Tüketicilerin en çok satın aldığı ürün kategorileri arasında giyim, ayakkabı, kozmetik, elektronik ve ev ürünleri yer alıyor. Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde ise özellikle kozmetik ürünleri ön plana çıkıyor.

Dijital cüzdan kullanımı dünyaya kıyasla geri

Satın alma sürecinde cihaz tercihlerini gösteren rapora göre, Türkiye’de akıllı telefonla alışveriş yaptığını belirten tüketicilerin oranı yüzde 98. Masaüstü veya dizüstü bilgisayar kullananların oranı yüzde 86 olurken, perakendecilerin mobil uygulamalarını kullananların oranı ise yüzde 82 olarak gerçekleşiyor. Bu veriler, mobil deneyimin alışverişin merkezine yerleştiğini gösteriyor. Tüketicilerin en çok tercih ettiği satın alma yeri ise pazar yerleri. Araştırmaya katılanların yüzde 99’u ürünleri pazar yerlerinden satın aldığını belirtiyor. Ödeme yöntemlerinde ise kredi kartı ve banka kartı yüzde 98 oranla açık ara önde gelirken, dijital cüzdan kullanımının yüzde 50 olduğu ve dünya ortalamasından düşük kaldığı dikkat çekiyor. “Şimdi Al, Sonra Öde” yöntemi ise yüzde 46 oranıyla ilk iki yöntemin gerisinde kalıyor.

Sınır ötesi alışverişte Almanya ve Çin önde

Türkiye’de online alışveriş yapanların yüzde 58’i yurt dışındaki perakendecilerden alışveriş yaptığını, yüzde 37’si bunu en az ayda bir kez gerçekleştirdiğini belirtiyor. En çok alışveriş yapılan ülkeler arasında yüzde 65 ile Çin başta gelirken, onu yüzde 36 ile ABD, yüzde 28 ile Almanya, yüzde 8 ile Fransa ve İtalya takip ediyor. Sınır ötesi alışveriş yapan tüketiciler özellikle daha düşük fiyatlar nedeniyle yurt dışı siteleri tercih ettiklerini belirtiyor. Rapor, Türkiye’nin yalnızca bir tüketici pazarı değil, aynı zamanda büyüyen bir ihracat ve sınır ötesi e-ticaret pazarı olduğunu da ortaya koyuyor. Türkiye’den en çok alışveriş yapan ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri, Fas ve Nijerya olarak öne çıkıyor. Rapor, Türkiye’deki online satıcıların global alıcılarla buluşması için teslimat süreçlerinin şeffaf, maliyetlerin rekabetçi ve ödeme sistemlerinin güvenli olması gerektiğinin altını çiziyor.

Z ve Y kuşağının kampanya dönemlerine güveni tam

Rapora göre, Kasım ayı kampanya dönemi başta olmak üzere tüm kampanya dönemleri, Türkiye’de büyük ilgi görüyor. Türkiye’de tüketicilerin yüzde 75’i Kasım ayı kampanya dönemi boyunca online alışveriş yaparken, yüzde 74’ü tasarruf ve indirimlerin kararlarında etkili olduğunu belirtiyor. En aktif kuşaklar Z ve Y kuşağı olurken, Baby Boomer kuşağı bu kampanya dönemine en az güvenen grup olarak öne çıkıyor.

Türkiye e-ticarette dinamik ve fırsatlarla dolu bir pazar

Rapor hakkında değerlendirmelerde bulunan DHL eCommerce Türkiye CEO’su Kağan Gündüz şu ifadeleri kaydetti:

“Türkiye’deki tüketicilerin, mobile öncelik veren, sosyal medyada son derece aktif ve beklentileri yüksek bir profile sahip olduğunu görüyoruz. Raporumuz, alışverişin artık yalnızca bir satın alma sürecinden ibaret olmadığını, cihaz tercihlerinden platform seçimine, ödeme yönteminden içerik etkileşimine kadar bütünsel bir deneyime dönüştüğünü ortaya koyuyor. Mobil cihaz kullanımındaki yüksek oran ve sosyal medyanın hızla ana alışveriş kanalına dönüşmesi, Türkiye’yi e-ticarette dinamik ve fırsatlarla dolu bir pazar haline getiriyor. Biz de MNG Kargo’nun yıllara dayanan yerel uzmanlığını, DHL’in global ağı ve lojistik yetkinliğiyle bir araya getirerek DHL eCommerce olarak devam ettiğimiz bu yolda, Türkiye’nin e-ticaretinin gelişimine ve sınır ötesi gönderi süreçlerine katkı sunmaya odaklanıyoruz. Bu doğrultuda trendleri yakından takip ediyor, veriye dayalı içgörülerle iş ortaklarımıza destek olmaya önem veriyoruz. Uzmanlığımız ve yenilikçi çözümlerimizle, müşterilerimizin ve paydaşlarımızın büyüme yolculuğunda güçlü bir iş ortağı olmaya devam edeceğiz.”

Araştırmanın metodolojisi

2025 E-Ticaret Trendleri Raporu; Avrupa, Amerika, Asya-Pasifik, Afrika ve Orta Doğu’dan 24 bin tüketiciyle gerçekleştirilen 2025 E-Ticaret Trendleri araştırmasına dayanmaktadır. Bu rapor, e-ticaret markalarına değişen beklentilere uyum sağlama, kişiselleştirilmiş deneyimler sunma ve daha akıllı lojistik ve inovasyon yoluyla büyüme sağlama konusunda uygulanabilir içgörüler sunar.

The TECH Summit’e kayıtlar başladı! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?

DHL featured
1 The TECH Summit'e kayıtlar başladı! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?
The TECH Summit’e kayıtlar başladı! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?
2 Markalar neden bir anda özür dilemeye başladı?
Markalar neden bir anda özür dilemeye başladı?
3 Apple'da Tim Cook dönemi kapanıyor! Yeni CEO için en güçlü aday: John Ternus...
Apple’da Tim Cook dönemi kapanıyor! Yeni CEO için en güçlü aday: John Ternus…
4 Spotify’a AI destekli sesli kitap özetleri geliyor
Spotify’a AI destekli sesli kitap özetleri geliyor
5 AI pazarlama jargonuna dikkat! Markalar bu terimlerin peşine takılmamalı...
AI pazarlama jargonuna dikkat! Markalar bu terimlerin peşine takılmamalı…
Güncel Haberler
Alışverişte karar sosyal medyada veriliyor, satın alma akıllı telefonla yapılıyor!
Alışverişte karar sosyal medyada veriliyor, satın alma akıllı telefonla yapılıyor!
Kadın liderlerin yüzde 62’si ayrımcılıkla karşı karşıya!
Kadın liderlerin yüzde 62’si ayrımcılıkla karşı karşıya!
CMO-CCO ayrımı tarihe mi karışıyor?
CMO-CCO ayrımı tarihe mi karışıyor?
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

YouTube’un en çok izlenen “çocuk kanalları”
Haberler
YouTube’un en çok izlenen “çocuk kanalları”
Nafizcan Önder
3 gün önce
"Değişen Türkiye, dönüşen tüketim" Marketing Türkiye Eylül sayısında!
Haberler
“Değişen Türkiye, dönüşen tüketim” Marketing Türkiye Eylül sayısında!
Nafizcan Önder
2 Eylül 2025
Cumhuriyet coşkusuna ortak olan markalar!
Haberler
Cumhuriyet coşkusuna ortak olan markalar!
Sena Tufan
3 hafta önce
L’Oréal Türkiye cesur bilim kadınlarını gelecek nesillerle buluşturuyor
Haberler
L’Oréal Türkiye cesur bilim kadınlarını gelecek nesillerle buluşturuyor
Marketing Türkiye
16 Ekim 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.