28 Kasım Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Güven sorunu çözüldü, her 3 kişiden 1'i kripto para işlemi yapıyor!
Haberler

Güven sorunu çözüldü, her 3 kişiden 1’i kripto para işlemi yapıyor!

Marketing Türkiye
9 Ekim 2025
3 dk okuma

Paribu, bu yıl altıncısını gerçekleştirdiği ve alanın en kapsamlı araştırmalarından biri olan Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Rapora göre Türkiye’de her 3 kişiden biri kripto para işlemi yapıyor. Kripto para, yatırım ve tasarruf tercihlerinde gayrimenkul, TL ve bireysel emekliliği geride bırakmış durumda.

Paribu, FutureBright Group iş birliğiyle üç yıldır yürüttüğü ve 2020 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiği Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Türkiye’de kripto para bilinirliğine dair en kapsamlı araştırma olma özelliği taşıyan çalışmanın sonuçları, 8 Ekim’de Paribu ofisinde gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla paylaşıldı.

Kripto bilinirliği doyum noktasına ulaştı

Araştırma sonuçlarına göre üç yıldır üst üste yüzde 99 olarak ölçülen kripto para bilinirlik oranı, Türkiye’de kripto para bilinirliğinin doyum noktasına ulaştığını doğruladı. Araştırmanın ilk yılında bu oran yüzde 16 olarak kaydedilmişti. Kripto para kavramını duyanların yüzde 99 olarak ölçülen oranı, 2023’ten bu yana değişmedi.

Kripto para işlemi yapanların oranında 2020’den bu yana görülen artış trendi, bu yıl altıncı kez yayımlanan araştırma sonuçlarında da bozulmadı. Rapora göre kripto paralarla işlem yapanların oranı son bir yılda yüzde 27’den yüzde 31’e yükseldi. Türkiye’de 3 kişiden birinin kripto para işlemi yaptığını gösteren rapor, her 5 katılımcıdan birinin son 6 ay içinde işlem yapmaya başladığını ortaya koydu.

Güven sorunu çözüldü, her 3 kişiden 1'i kripto para işlemi yapıyor!

Kripto para, yatırım tercihlerinde gayrimenkul ve BES’i geride bıraktı

Katılımcıların en çok güvendiği yatırım ve tasarruf aracı altın oldu. Bu güven, yatırım ve tasarruf tercihlerine de yansıdı. Yatırım tercihleri arasında ilk sırada altın yer alırken, her 3 kişiden birinin kripto paraları tercih ettiği görüldü. Kripto paralar bu oranla yatırım tercihleri arasında Türk lirası, gayrimenkul, borsa / yatırım fonu ve bireysel emeklilik (BES) gibi araçları da geride bıraktı.

Rapor, her 4 kişiden 3’ünün, kripto paraların kısa vadeli alım satım işlemi için kullanıldığını düşündüğünü gösterdi. İşlem yapan her 5 kişiden 4’ü de kısa vadeli alım satım işlemi yaptığını söyledi. Öte yandan işlem yapan 4 kişiden 3’ü, kriptoyu uzun vadeli yatırım aracı olarak görüyor.

Güven sorunu çözüldü, her 3 kişiden 1'i kripto para işlemi yapıyor!

Her 2 kişiden biri kripto paraların geleceğine inanıyor

Yüksek getiri potansiyeli, kripto para işlemi yapanların başlıca motivasyonları arasında liderliği korudu. Araştırmaya göre kripto parayla işlem yapan 5 kişiden 3’ü, ilk motivasyonlarının “yüksek getiri potansiyeli” olduğunu söyledi. Öte yandan kripto paraların gelecekte kullanımının artacağını düşünenlerin oranı yüzde 54’e yükseldi. Bu oran, Paribu’nun 2022’de gerçekleştirdiği araştırmada yüzde 27 olarak kaydedilmişti. Ayrıca kripto paraların trend olduğu için tercih edilme oranı, yüzde 45’ten yüzde 37’ye geriledi.

En az bilinen kavramlar staking ve tokenizasyon

Güven sorunu çözüldü, her 3 kişiden 1'i kripto para işlemi yapıyor!

Araştırma katılımcılarının yüzde 77’si kripto para işlemi yapmanın kolay olduğunu dile getirdi. Kripto işlemi yapmayı “zor” olarak tanımlayanların oranı ise yalnızca yüzde 4 olarak ölçüldü. Araştırmada katılımcılara kripto paraların yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan yeni kelimelerin bilinirliği de soruldu.

Blokzincir ve kripto para ilişkisinin kullanıcı nezdinde güçlendiğini gösteren sonuçlara göre en az bilinen kavramlar staking, web3 ve tokenizasyon oldu. Tokenizasyon, yüzde 8’lik oranla tüm katılımcıların en az bildiği kavram olurken, staking kavramını bildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 12 olarak kaydedildi.

İşlem yapma oranı en yüksek olan yaş grubu 25 – 34

Kullanıcıların kripto para işlem platformlarından beklentileri arasında ilk sırada “güvenlik” yer alırken, 2 kişiden birinin “kişiye özel avantajlar” sunulmasını beklediği görüldü. 2025’te kripto paralarla işlem yapan 25-34 yaş grubunun oranı yüzde 29’dan yüzde 34’e yükseldi. Kripto para işlemi yapan ortalama yaş ise 34,2 olarak ölçüldü. Öğrenim durumuna göre işlem yapma oranları, ilköğretim, lise ve üniversite fark etmeksizin tüm gruplarda arttı.

Araştırmanın metodolojisi

Rapor, 1 Temmuz 2025 – 12 Eylül 2025 tarihleri arasında Türkiye’yi temsilen 12 ilde bilgisayar destekli yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilen kantitatif araştırma sonuçlarına dayanıyor.

Araştırma sonuçlarının tamamına ParibuLog’dan ulaşılabiliyor.

featured paribu
1 The TECH Summit'te kayıtlar devam ediyor! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?
The TECH Summit’te kayıtlar devam ediyor! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?
2 3 gün, 58 farklı oturum, 84 konuşmacı ve eşsiz bir deneyim... İşte The TECH Summit 2025'in programı!
3 gün, 58 farklı oturum, 84 konuşmacı ve eşsiz bir deneyim… İşte The TECH Summit 2025’in programı!
3 B2B Excellence Awards, The TECH Summit’te sahiplerini buluyor
B2B Excellence Awards, The TECH Summit’te sahiplerini buluyor
4 Müşteri deneyiminin en iyi markaları The TECHX Awards’ta ödüllendirilecek
Müşteri deneyiminin en iyi markaları The TECHX Awards’ta ödüllendirilecek
5 CEO'lara göre jeopolitik ve ekonomik belirsizlik bir yıldan daha uzun süre devam edecek
CEO’lara göre jeopolitik ve ekonomik belirsizlik bir yıldan daha uzun süre devam edecek
Güncel Haberler
Müşteri deneyiminin en iyi markaları The TECHX Awards’ta ödüllendirilecek
Müşteri deneyiminin en iyi markaları The TECHX Awards’ta ödüllendirilecek
17. İnsana Değer Ödülleri sahiplerini buldu! Büyük ödül Pluxee ve Folkart'ın...
17. İnsana Değer Ödülleri sahiplerini buldu! Büyük ödül Pluxee ve Folkart’ın…
Esas Sosyal 10. yılını mezunları ve paydaşlarıyla birlikte kutladı
Esas Sosyal 10. yılını mezunları ve paydaşlarıyla birlikte kutladı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Türk Telekom’da görev değişimi: RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin CEO koltuğuna oturuyor
Haberler
Türk Telekom’da görev değişimi: RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin CEO koltuğuna oturuyor
İrem Alimoğlu
24 Ekim 2025
Kim Kardashian yine sınırları zorluyor! "Yapay kasık kılı iç çamaşırı" saatler içinde tükendi...
Haberler
Kim Kardashian yine sınırları zorluyor! “Yapay kasık kılı iç çamaşırı” saatler içinde tükendi…
İrem Alimoğlu
15 Ekim 2025
Markaların yeni oyun alanı: The Summer I Turned Pretty
Haberler
Markaların yeni oyun alanı: The Summer I Turned Pretty
Sena Tufan
12 Eylül 2025
Buckingham Sarayı'nda ilk kez Noel mağazası açılıyor
Haberler
Buckingham Sarayı’nda ilk kez Noel mağazası açılıyor
İrem Alimoğlu
23 Eylül 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.