
“Süper app” rekabetinde kim önde?
Süper app kavramı 2010’da BlackBerry’nin kurucusu Mike Lazaridis tarafından ortaya atıldığında, mobil dünyada devrim niteliğinde bir fikir olarak görülmüştü. Bugün ise bu fikir, hem dünyada hem de Türkiye’deki dijital ekosistemde somutlaşmış durumda. Kullanıcıların alışverişten yemek siparişine, ödeme sistemlerinden kampanyalara kadar pek çok ihtiyacını tek uygulama içinde karşılamasını sağlayan bu çok işlevli platformlar; kullanıcı sadakatini ve günlük etkileşimi en üst seviyeye taşıyor. Peki , bu rekabette hangi platformlar pozitif olarak ayrışıyor? Yanıtlar Gemius Türkiye’nin Temmuz 2024 – Haziran 2025 verilerine dayanan analizinden geliyor…
Alışverişten ödeme sistemlerine, yemek siparişinden kargo takibine kadar uzanan geniş hizmet yelpazesiyle kullanıcıların dijital dünyadaki tüm ihtiyaçlarını tek bir çatı altında karşılayan süper app’ler, mobil uygulama evreninin yeni hâkimi olmaya aday. Bu çok işlevli yapılarıyla kullanıcıya kesintisiz ve entegre bir deneyim sunan süper app’ler, markaların da sadakat zincirini güçlendirmede en büyük kozu haline geliyor.
Kavramın öncülüğünü yapan Çin pazarında WeChat ve Alipay gibi uygulamalar, başlangıçta sadece mesajlaşma ya da ödeme gibi sınırlı işlevlerle yola çıksa da, zamanla otel rezervasyonundan sinema bileti alımına, para transferinden e-ticarete kadar uzanan dev dijital platformlara dönüştü.
Türkiye’de ise Trendyol, Getir, Hepsiburada, Migros, Amazon ve Yemeksepeti gibi uygulamalar; sundukları servis çeşitliliği, kullanıcı etkileşimi ve gündelik yaşamın merkezine yerleşen kullanımlarıyla süper app kimliğine en çok yaklaşan oyuncular arasında öne çıkıyor.
Gemius Türkiye’nin Temmuz 2024 – Haziran 2025 verilerine dayanan analizine göre; Trendyol, Getir, Hepsiburada, Migros, Amazon ve Yemeksepeti gibi yerli ve global oyuncuların süper app stratejileri dikkat çekici sonuçlar veriyor. Öyleyse sözü rakamlara bırakalım…
Back to school döneminde kullanıcı patlaması!

Tüm yıl boyunca süren kampanyalar arasında Eylül ayında yaşanan büyük sıçrama, dikkatleri Back to School dönemine çevirdi. Kasım ayındaki indirim fırtınasına rağmen eylül ayı, Süper app’ler için kullanıcı bazında zirve noktası oldu.
Ziyaretçi şampiyonu: Trendyol

12 aylık ziyaretçi verilerine göre Trendyol, hem toplam kullanıcı sayısı hem de eylül ayındaki tepe noktası ile rakiplerini açık ara geride bırakıyor. Hepsiburada ise yıl boyunca Trendyol’un en yakın takipçisi oldu ve özellikle kasım ayında büyük bir ziyaretçi yoğunluğu yaşadı.
Süper app’lerin son 12 aylık ziyaretçi karnesi

Süper app’lerde ziyaretçi bazında şampiyon açık ara farkla Trendyol oldu. Eylülde 45 milyonun üzerinde gerçek kullanıcıyı gören Trendyol’u Hepsiburada izliyor.
Amazon yükseliyor, Yemeksepeti geriliyor

2024 yılının Haziran ayı ile 2025’in aynı dönemi kıyaslandığında, yıllık bazda gerçek kullanıcı artışı tarafında e-ticaret devi Amazon ilk sırada yer aldı. Yüzde 108 gibi oldukça yüksek bir oranı gören Amazon’un ardından yüzde 26 ile Migros gelirken, Getir de ziyaretçi tarafında yüzde 6’lık sınırlı bir yükseliş yaşadı. Hepsiburada, Trendyol ve Yemeksepeti ise ellerindeki kullanıcıyı koruyamadı ve düşüş yaşadı. En büyük düşüş ise yüzde 24’le Yemeksepeti’nde görülüyor.
Kullanıcı başına ziyaret sayısında Trendyol zirvede

Süper app’lerin gerçek kullanıcı sayılarını 2024 ile kıyasladığımızda Trendyol, Hepsiburada ve Yemeksepeti’nin kullanıcı kaybettiği, Getir, Migros ve Amazon’un ise kullanıcı tarafında artış yaşadığı görülüyor.
Kullanıcı başına ziyaret sayısına baktığımızda ise en büyük artışı Getir’in yaşadığı söylenebilir. YemekSepeti’nde herhangi bir değişim gözlemlenmezken, Trendyol ve Amazon’un düşüş yaşadığı dikkat çekiyor.
Kadınlar Trendyol’da, erkekler Amazon’da!

Cinsiyet dağılımına göre süper app kullanıcılarını mercek altına aldığımızda Amazon’un erkek egemenliğinde bir kullanıcı kitlesine sahip olduğu görülüyor. Hepsiburada’da durum başabaş olurken, Trendyol’da ise kadın kullanıcılar ön plana çıkıyor.
Ziyaretçilerin kesiştiği süper app’ler

Gemius Audience’ın verilerine göre süper app’leri ziyaret edenlerin kesiştiği noktaya odaklandığımızda hem Trendyol hem de Hepsiburada’yı ziyaret eden kullanıcı sayısının yaklaşık 20 milyon olduğu görülüyor. Hem Trendyol hem Getir’i ziyaret edenlerin sayısı 12 milyon olurken, hem Amazon hem de Yemeksepeti’ni ziyaret edenlerin sayısı ise 4 milyon seviyesinde.
Reklam gösterimi de Eylül’de zirveyi gördü

Gemius Adreal’ın verilerine göre süper app’lerin son 12 aylık reklam gösterim trendiğini mercek altına aldığımızda Back to School döneminde reklam gösterimlerinde zirveye ulaşılırken, en zayıf ay ise Aralık oldu.
En çok reklam gösterimine sahip süper app’ler

Süper app’lerin 12 aylık toplam reklam gösterimlerine bakacak olursak Getir’in ilk sırada olduğu söylenebilir. Getir’i Yemek Sepeti takip ederken, son sırada ise Migros yer aldı.