
Elektrikli süpürge alışkanlıkları değişiyor!
Marketing Türkiye ve Versuni Türkiye iş birliğiyle Aksoy Araştırma tarafından gerçekleştirilen “Küçük Ev Aletleri Araştırması”nın dördüncü bölümü, Türk tüketicilerinin elektrikli süpürge ve robot süpürge tercihlerine ilişkin kapsamlı bir bakış sunuyor. Geçtiğimiz aylarda yayımlanan küçük ev aletleri tercihleri, yenileme alışkanlıklarını ve inovasyon beklentilerini kapsamlı bir şekilde ele alan araştırma, bu bölümünde de elektrik süpürgelerini mercek altına alıyor…
Dik süpürge kullanıcıların gözdesi

“Evinizde aşağıdaki süpürgelerden hangilerini kullanıyorsunuz?” sorusu yöneltilen katılımcıların yüzde 41,3’ü dik süpürge, yüzde 41,2’si yatay torbasız süpürge, yüzde 37,9’u yatay torbalı süpürge ve yüzde 22,9’u da robot süpürge yanıtını veriyor.
Türk tüketicisi süpürmeden duramıyor!

“Evinizi ne sıklıkla süpürüyorsunuz?” sorusuna “iki günde bir kez” yanıtını veren katılımcıların oranı yüzde 32,1; “günde 1-3 kere” yanıtını verenlerin oranı yüzde 30,7 olurken, “haftada 3-4 kez” evini süpürdüğünü ifade eden katılımcıların oranı yüzde 26,6 olarak araştırmaya yansıyor. Diğer yanıtlar ise şöyle sıralanıyor: “İki haftada bir kez” (yüzde 6), “iki haftada bir kereden daha seyrek” (yüzde 2,3), “hiç süpürmem” (yüzde 2,2)… Araştırmadan öne çıkan bir diğer sonuç ise Türk halkının yüzde 80’inden fazlasının evlerini sabah veya en geç öğle saatlerinde süpürmeyi tercih ettiği yönünde. Öte yandan robot süpürgeler ise günün her saati çalıştırılabiliyor.
Süpürge görmeden alınmaz!

Araştırmada katılımcılara yöneltilen “Bir süpürge alacağınız zaman ürünü daha çok nereden satın almayı tercih edersiniz?” sorusuna yüzde 54,3’ü satış “noktasına giderek”, yüzde 45,7’si ise “online mağazadan” yanıtını veriyor.
Kaliteli ve emiş gücü yüksek olsun

Süpürge seçiminde en önemli faktörler, kullanıcılar için emiş gücü (yüzde 79,3), kullanım kolaylığı (yüzde 66,0) ve tek şarjla kullanım süresi (yüzde 42,9) gibi teknik özellikler olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, kalite (yüzde 77,4), performans (yüzde 75,5) ve dayanıklılık (yüzde 71,4) gibi ürünün genel özellikleri de satın alma kararlarında belirleyici rol oynuyor. Fiyat (yüzde 70,4) da önemli bir faktör olarak öne çıksa da marka (yüzde 59,4) ve tasarım (yüzde 38,1) özellikleri, kullanıcıların karar sürecinde daha az etkili oluyor.
Global trendleri yakından takip ediyoruz

Versuni Türkiye Genel Müdürü
✓ Süpürgeler, robotlar ve ıslak & kuru temizleyicilerden oluşan yüzey temizleme kategorisi, küçük ev aletleri pazarının neredeyse yarısını oluşturur duruma geldi.
✓ 2020’den beri değişen temizlik alışkanlıkları ve tüketici beklentileri ile istikrarla büyüyen bu kategori 2024 yılında zirveye çıkarak GFK verilerine göre dünyada yüzde 38’lik paya ulaştı.
✓ Dik süpürgeler ciroda ve adette ulaştığı hacimle tüketicilerin gözdesi olduğunu kanıtlarken, birden fazla fonksiyona sahip (silme ya da sıvı süpürme) ürünlerin de hızla yükselişte olduğunu gözlemliyoruz. GFK 2024 pazar verilerine göre sadece kuru çekim yapan cihazlar yüzde 7 küçülürken, süpürmenin yanında ıslak çekenler ya da silme işlemi yapanlar yüzde 43 büyüdü. Artık tüketiciler tek bir cihazdan daha fazla fonksiyon bekler hale geldi.
✓ Versuni olarak global trendleri yakından takip ederek portföy yatırımlarımızı yönetiyor, tüketicilerimizin beklentilerini doğrudan karşılayan ve hayatlarını kolaylaştıran ürünler geliştiriyoruz. AquaTrio şu anda piyasada süpürme, silme ve ıslak süpürme işlemlerini çok güçlü performansı ile gerçekleştirebilen rakipsiz bir ürün konumunda.
✓ Henüz Türkiye’de ıslak & kuru süpürge kategorisi globaldeki hacimlere erişmesede yakın gelecekte biz de benzer bir tabloya bakacağımızı öngörüyoruz. Geçtiğimiz yıl ürün gamımıza kattığımız yeni modellerimizle ıslak-kuru temizleme kategorisinde yüzde 75 pazar payı ile lider konuma yükseldik.
Araştırmanın metodolojisi:
Philips’in çatı şirketi Versuni Türkiye ve Marketing Türkiye iş birliğiyle Aksoy Araştırma tarafından yürütülen Küçük Ev Aletleri çalışması, 24 Aralık 2024-10 Ocak 2025 tarihleri arasında mobil paneliyle yürütüldü. Yüzde 95 güven aralığında yüzde 3 hata payıyla 1067 kişi ile görüşme yapılan araştırmada temsili yaş, cinsiyet ve NUTS1 bölge dağılımı örnekleme yöntemi kullanıldı.