3 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Yiyecek-içecek sektörünü yeniden şekillendiren 10 trend!
Haberler

Yiyecek-içecek sektörünü yeniden şekillendiren 10 trend!

Nafizcan Önder
7 Ocak 2024
3 dk okuma

Sodexo, Innova ile 2024 yılının yiyecek ve içecek trendlerini açıkladı. Gıda ve içecek endüstrisinin gelecekteki odak noktalarını ve tüketicilerin beklentilerini ortaya koyan Innova Market Insights’ın raporuna göre önümüzdeki yıl bitki bazlı beslenme daha çok gündemde olacak, sağlıklı ve sürdürülebilir tercihler öne çıkacak. Yerel mutfakların popülaritesini artıracağını gösteren rapor, son 12 ayda insanların yüzde 43’ünün evde yemek yemeyi tercih ettiğinin de altını çiziyor… Yiyecek ve içecek sektörüne ilişkin anlamlı içgörüler sunan raporun detaylarına gelin birlikte bakalım!

Protein önemli!

Araştırmaya göre her 3 kişiden 1’i aldığı ürünün içeriğine bakıyor. Buna ek olarak tüketicilerin yüzde 42’si “Protein”in en önemli içerik olduğunu belirtiyor. Yani, protein içeriği ambalajda görünür bir biçimde yerleştirilip vurgulandığında ürünün tercih edilme oranı yükseliyor.

Sürdürülebilir yarınlar için doğayı koruyalım

Sürdürülebilirlik konusunda çalışmak, doğayı ve geleceği korumak için olmazsa olmaz. İş yerlerinde doğayı korumak için fark yaratan eylemlerin sorumluluğunun alınması önemli. “Çalışanlara, markaların ya da şirketlerin çevresel/sosyal fayda olarak en çok ne yapmasını istersiniz?” diye sorulduğunda ilk cevap doğayı korumak oluyor.

“Önlemi” önceliklendirme

Tüketicilerin sağlıkla ilgili endişeleri giderek artıyor ve önleyici sağlık ürünlerine olan ilgi de bu endişeler doğrultusunda şekilleniyor. Birçok tüketici, sağlık sorunlarını önceden engellemeye yönelik ürünleri tercih ediyor ve proaktif bir yaklaşım sergiliyor. Bu eğilim, sağlık sektöründe daha fazla dikkat çekerek ürün geliştirme süreçlerini etkiliyor. Bu endişelerin başında kilo yönetimi, kalp sağlığı ve kemik/eklem sağlığı gibi konular geliyor. Bu doğrultuda, sağlık ihtiyaçlarına odaklanarak ürün geliştirme süreçlerini şekillendirmek, tüketicilerin taleplerini karşılamak için önemli bir adım olabilir.

Bitki bazlı beslenme

Bitki bazlı beslenme, sağlık açısından faydaları olan, besleyici bir yaklaşım sunuyor. Bitki bazlı beslenme kronik hastalıkların riskini azaltırken çevre dostu bir yapıya da sahip. Daha az su, toprak ve enerji kullanarak sera gazı emisyonlarını azaltır ve böylece çevresel etkiyi en aza indiriyor. Ayrıca, hayvan refahını gözeten etik bir beslenme biçimini de destekliyor.

Yerel mutfaklar globale açılıyor

Raporda her 3 kişiden 2’sinin yeni yemekler veya mutfaklar denemeye açık olduğu görülüyor. Tüketicilerin yeni yemekler veya mutfaklar denemeye açık olması, yerel üretimin ve yerel yiyeceklerin küresel anlamda büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Bu trende uyum sağlayarak yenilikçi yaklaşımlar benimsenmesi, tüketici ihtiyaçlarına cevap verme konusunda önemli bir adım. Bu şekilde hem kültürel çeşitlilik teşvik ediliyor hem de sağlıklı beslenme alışkanlıkları destekleniyor.

Evlerde sosyalleşme

Ev, değişen yaşam tarzları ve bütçe gerçekleri göz önünde bulundurulduğunda, gelişmiş sosyal etkinlikler için alternatif bir mekân olarak kendini gösteriyor. Son 12 aydaki yemek yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler incelendiğinde, insanların yüzde 43’ünün evde yemek yemeyi tercih ettiği, yüzde 18’inin ise dışarıda yemek yemeyi tercih ettiği görülüyor. Bu durum, evin artık sadece bir yaşam alanı olmanın ötesine geçerek, sosyal etkinliklerin gerçekleştirildiği, farklı deneyimlerin paylaşıldığı bir merkez haline geldiğini gösteriyor.

Bu nedenle, işletmelerin ve hizmet sağlayıcıların, evde sosyal etkileşimi, yemek deneyimlerini ve kişisel gelişimi destekleyen çözümler sunma yönünde daha fazla fırsatı değerlendirmeleri gerekebilir.

Hem sağlıklı hem lezzetli!

Dünya çapındaki tüketicilerin büyük bir kısmı, daha sağlıklı gıdalara eğilim gösterirken aynı zamanda keyif veren gıdalara da ilgi göstermeye devam ediyor. Sağlık markalarının bu talepler doğrultusunda hem sağlıklı hem de lezzetli seçenekler sunma konusundaki çabaları oldukça önemli hale geliyor. Bu noktada, markalar daha sağlıklı malzemeler kullanarak, düşük şeker, düşük yağ veya doğal içeriklere odaklanarak ürünlerini geliştirebilir. Sodexo, tüketicilerine karşı sahip olduğu sorumluluğu ve tüketicilerinin isteklerini ciddiyetle dikkate alıyor. Sağlıklı ve aynı zamanda lezzetli ürünlerini dengeli bir biçimde restoranlarında müşterileriyle buluşturuyor.

​Denizlerde potansiyel var…

Günümüzde, deniz kaynakları tarım ve gıda üretimi için önemli bir potansiyele sahip olarak görülüyor. Denizler, algler, deniz yosunları, balık ve diğer su ürünleri gibi kaynaklar, gelecekte gıda tedarik zincirinde önemli bir rol oynaması beklenen çeşitli ve yenilikçi içerikler sunuyor.

Su bakımından zengin ürünler

Son zamanlarda, su ürünlerinin sağlığa yararlarının keşfedilmesi ve yapılan olumlu değerlendirmeler, bu sektörde güçlü bir ilerleme ve büyüme potansiyeli doğuruyor. Özellikle içecek ve sporcu beslenmesi kategorilerinde sıvı alımıyla ilgili iddiaların artması, su ve su bazlı ürünlerin talebinde artışa neden oluyor. Son üç yılda, içeceklerin ve sporcu beslenmesinin lansmanlarında yüzde 10’luk bir büyüme gözlemlenmiş olması, tüketicilerin bu tür ürünlere olan ilgisinin arttığını ve sağlıklı içeceklerin tercih edildiğini gösteriyor.

Bilgide şeffaflık

Tüketiciler, ürün ambalajlarını ilk baktıklarında karmaşık olmayan marka bilgileriyle karşılaşmayı arzu ediyor. Bu bilgi, ürünün markası, logosu veya açıkça belirtilmiş özellikleri olabilir. Ardından, ürünün raf ömrü hakkında bilgi ve ürünün arkasındaki hikâyeyi anlatan detaylar gibi daha spesifik bilgiler gelebilir. Bununla birlikte, tüketiciler artık sürdürülebilirlikle ilgili bilgilere de büyük bir ilgi gösterebiliyor. Raporda belirtildiğine göre, insanların yüzde 64’ü ürün ambalajlarında sürdürülebilirlikle ilgili bilgileri direkt olarak görmek istiyor. Bu, ürünlerin çevresel etkileri hakkında bilinçlenme ve sürdürülebilirlikle ilgili şeffaflık talebinin arttığını gösteriyor.

featured Sodexo Yemek trendleri
1 UV kalkanı artık günlük rutin: L’Oréal Paris’ten dört mevsim güneş koruması
UV kalkanı artık günlük rutin: L’Oréal Paris’ten dört mevsim güneş koruması
2 Spotify, 2025 yazına damga vuracak şarkıları açıkladı
Spotify, 2025 yazına damga vuracak şarkıları açıkladı
3 Genç kuşak çalışanların gözünden en iyi iş yerleri!
Genç kuşak çalışanların gözünden en iyi iş yerleri!
4 Bir dönem bitiyor: Anna Wintour, 37 yıl sonra Vogue Genel Yayın Yönetmenliği görevinden ayrılıyor
Bir dönem bitiyor: Anna Wintour, 37 yıl sonra Vogue Genel Yayın Yönetmenliği görevinden ayrılıyor
5 Türk popunun Minik Serçesi’nden 5 yıl sonra gelen albüm: “Paşa Gönül Şarkıları”
Türk popunun Minik Serçesi’nden 5 yıl sonra gelen albüm: “Paşa Gönül Şarkıları”
Güncel Haberler
Patronlar Dünyası artık yazılı basında da var!
Patronlar Dünyası artık yazılı basında da var!
Unilever, dondurma kategorisini ayırdı, The Magnum Ice Cream Company resmen kuruldu
Unilever, dondurma kategorisini ayırdı, The Magnum Ice Cream Company resmen kuruldu
Türk sinema tarihinde ilk kez tamamı yapay zeka ile üretilen uzun metrajlı belgesel vizyona giriyor
Türk sinema tarihinde ilk kez tamamı yapay zeka ile üretilen uzun metrajlı belgesel vizyona giriyor
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Jennifer Lopez, 5 Ağustos’ta İstanbul Festivali’nde sahne alacak
Haberler
Jennifer Lopez, 5 Ağustos’ta İstanbul Festivali’nde sahne alacak
Marketing Türkiye
26 Mayıs 2025
SXSW Londra'da neler konuşuldu? M. Naz Atmaca Özdurak yazdı...
Haberler
SXSW Londra’da neler konuşuldu? M. Naz Atmaca Özdurak yazdı…
Marketing Türkiye
1 hafta önce
Koç Okulları sosyal medyanın gündeminde: Yıllık eğitim ücreti 45 bin doları aştı...
Haberler
Koç Okulları sosyal medyanın gündeminde: Yıllık eğitim ücreti 45 bin doları aştı…
İrem Alimoğlu
29 Mayıs 2025
Türkiye’deki şirketler afetlere ne kadar hazır?
Haberler
Türkiye’deki şirketler afetlere ne kadar hazır?
Ferruh Altun
25 Mayıs 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.