4 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
evlilik
Haberler

Gençlerinki “evlilik” değil “masraf” korkusu!

Seda Başpınar
2 Temmuz 2022
3 dk okuma

Evlilik ritüelleri, dünyanın pek çok yerinde çeşitlenerek değişiyor. Ancak hepsinin ortak noktası masraf… Enflasyona bağlı olarak artan geçim sıkıntıları, evlenmek isteyen insanları da iki kere düşündürüyor. Öyle ki düğünün şatafatına bağlı olarak artan masraflar gençlerin gözünü korkutabiliyor.

Salgın önlemlerinin sona ermesi ve yazın gelmesiyle düğün törenlerinin yoğun yaşandığı bir dönemde Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü tarafından gençlerin evlilik düşüncelerini ortaya koyan araştırma yayınlandı. Genç katılımcıların önemli bir kısmı sade bir nikah töreni istediğini belirtirken yine önemli bir çoğunluğu da düğün arabasına yazı istemiyor. Gelin arabası olarak ise daha çok klasik otomobilleri tercih ediliyor. Şaşalı ve külfetli düğünler de gençleri evlilik kararından vazgeçirebiliyor.

Katılımcıların yüzde 89’u bekar

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ebulfez Süleymanlı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen ve Türkiye genelinden 436 üniversiteli öğrencinin katıldığı araştırmada katılımcıların yüzde 75,9’unu kadınlar, yüzde 24,1’ni erkekler oluşturdu ve yüzde 38,5’i 18-20,  yüzde 38,5’i 21-23, yüzde 11,2’si ise 24-26 yaş grubunda yer aldı. Ankete katılan gençlerin yüzde 89’u bekar, yüzde 5,3’ü evli, yüzde 4,7 sözlü/nişanlı olduklarını belirtti.

Törende tercih sadelikten yana

Sorular arasında yer alan; “Nasıl bir evlilik töreni ile evlenmek istersiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 36,5’i “sade bir nikah töreni ve aile/yakın çevre ile yemek” seçeneğini tercih ederken yüzde 22,5’i “düğün salonunda geniş katılımlı bir düğün organizasyonu” ve yüzde 12,2’si “bu konuyu hiç düşünmedim” yanıtını verdi. Ankete katılanların yüzde 6,4’ü “genel olarak bu tür törenleri anlamsız bulurum” yanıtını verirken, katılımcıların yüzde 8,3’ü ise genel olarak evlenmeyi düşünmediklerini dile getirdi. Bunun dışında gençlerin yüzde 0,4’ü ise sahil kenarı bir düğün, kır düğünü ve sade düğün gibi şıklarını tercih etti.

Gözde gelin arabası klasik otomobiller

Araştırmada gelin arabasının modeli, rengi ve otomobilin arkasına yazılan yazılarla ilgili de sorular soruldu, çarpıcı cevaplar elde edildi. Katılımcıların %32,1’si klasik araba modeli tercih edeceklerini belirtirken yüzde 31.4’ü “spor araba” ve “fark etmez” cevabını verdi. Üniversiteli gençlerin yüzde 2,3’ü ise nostaljik bir içeriğe sahip olan ‘fayton’u tercih ettiklerini de belirtti.

Kadınlar daha çok siyah ve çiçek süslü gelin arabası tercih ediyor

“Gelin arabanızın hangi renkte olmasını tercih edersiniz?” sorusuna gençlerin yüzde 36,9’u “fark etmez” yanıtını verirken, yüzde 29,4’ü siyah, yüzde 21,1’i, beyaz, %5,3’ü kırmızı ve %2,5’i mavi rengi tercih edeceklerini ifade etti. “Gelin arabanıza ne tarz bir süsleme yapılmasını tercih edersiniz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 31,9’u çiçekli süsleme yanıtını verirken, yüzde 10,3’ü sadece tül yeterli yanıtını verdi. Katılımcıların önemli bir kısmı ‘fark etmez’ veya ‘bu konuyu hiç düşünmedim’ şıklarını tercih etti. Bu soruda kadınların erkeklere göre daha fazla siyah renkte gelin arabası tercih ettikleri görüldü.

Gençler gelin arabalarında yazı istemiyor!

“Evlendiğinizde gelin arabasında yazı olmasını ister misiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 76,1’i “hayır” yanıtını verirken, yüzde 23,4’ü “eve”’ yanıtını verdi. Bu soruya evet yanıtını veren katılımcılara “Gelin arabasında ne tür yazı tercih ederseniz?” sorusuna verdikleri yanıtlar arasında Şems-i Tebrizi’den ‘-“Sevmeyene karınca yük, sevene filler karınca; dağı bile taşır insan aşık olup inanınca” gibi anlamlı sözler olmasını ifade edenler olduğu gibi romantik ve esprili sözler yazmak isteyenler de oldu.

“Kalbinin sahibine kavuştum”, “Allah kalplerimizi sevgiyle birleştirdi”, “Hikayemiz başlıyor” gibi romantik veya “Yaptık bir hata :)”, “Yandık” gibi espri içeren sözler yazanların yanı sıra “Ne sinovac ne biontech sana vuruldum bir tech” gibi pandemi sürecine atıfta bulunan yazılar da ilgi çekti. Katılımcıların önemli bir kısmı ise “Evleniyoruz” , “Mutluyuz”  veya “isimlerimizin baş ismi yazılsa yeterli” şeklinde klasik içerikli yazılar tercih edebileceklerini belirtti.

 “Düğünler güç gösterisi aracı haline geliyor”

Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Araştırma sonuçları, genelde gençlerin düğünlerde daha sade törenden yana olduğunu ortaya  koyuyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fakat  özellikle ebeveynler ve yakın akrabaların ‘El  alem ne der?’ kaygısı  ve ‘El alem düğün görsün!’ çabaları gençlerin bu isteklerinin önüne geçiyor. Bu bağlamda  düğünler kişilerin sosyal çevrelerini, statülerini, güçlerini gösterip geliştirebilecekleri en görünür araçlar haline geliyor. Bu durum düğünleri asıl amacı olan  mutlu bir yuvaya, hayırlı bir nesle başlangıç olması için bir duyuru niteliği konumundan uzaklaştırırak tüketim kültürünün sunduğu, bireyleri cezbeden renkli dünyalara ulaşabilme dürtüsünün gerçekleştiği bir olguya dönüştürüyor.”

Nerde o eski düğünler? Evlilik masrafları cep yakıyor

featured
1 UV kalkanı artık günlük rutin: L’Oréal Paris’ten dört mevsim güneş koruması
UV kalkanı artık günlük rutin: L’Oréal Paris’ten dört mevsim güneş koruması
2 Genç kuşak çalışanların gözünden en iyi iş yerleri!
Genç kuşak çalışanların gözünden en iyi iş yerleri!
3 Bir dönem bitiyor: Anna Wintour, 37 yıl sonra Vogue Genel Yayın Yönetmenliği görevinden ayrılıyor
Bir dönem bitiyor: Anna Wintour, 37 yıl sonra Vogue Genel Yayın Yönetmenliği görevinden ayrılıyor
4 Türk popunun Minik Serçesi’nden 5 yıl sonra gelen albüm: “Paşa Gönül Şarkıları”
Türk popunun Minik Serçesi’nden 5 yıl sonra gelen albüm: “Paşa Gönül Şarkıları”
5 İş dünyasında haftanın atamaları (20-26 Haziran)
İş dünyasında haftanın atamaları (20-26 Haziran)
Güncel Haberler
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (20 Haziran-3 Temmuz)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (20 Haziran-3 Temmuz)
“Ex’ininkini getir, yenisini götür”
“Ex’ininkini getir, yenisini götür”
Patronlar Dünyası artık yazılı basında da var!
Patronlar Dünyası artık yazılı basında da var!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Susam Sokağı Netflix'e taşınıyor!
Haberler
Susam Sokağı Netflix’e taşınıyor!
Nafizcan Önder
21 Mayıs 2025
İş hayatında öncelikler değişiyor: "Maaş tamam ama esneklik ve iyi yaşam da şart!"
Haberler
İş hayatında öncelikler değişiyor: “Maaş tamam ama esneklik ve iyi yaşam da şart!”
İrem Alimoğlu
1 Mayıs 2025
Sinem Sandıkçı Gökçen, 25 Avrupa ülkesinin bağlı olduğu bölgede tüketici ürünleri bölümünü yönetecek
Haberler
Sinem Sandıkçı Gökçen, 25 Avrupa ülkesinin bağlı olduğu bölgede tüketici ürünleri bölümünü yönetecek
Nafizcan Önder
1 hafta önce
Bundle, içerik ve teknolojiyle marka hikâyeciliğine yeni bir boyut kazandırıyor
Haberler
Bundle, içerik ve teknolojiyle marka hikâyeciliğine yeni bir boyut kazandırıyor
Advertorial
1 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.