Büyük, küçük demeden herkesi ekran başına kilitleyen animasyon tanıtım videoları, son yıllarda şirketlerin satış potansiyellerini artırmak ve ürünlerini daha kolay bir şekilde tüketicilere aktarmak amacıyla seçtiği en popüler yöntemlerin başında geliyor. Özellikle satış ve pazarlama süreçlerinde adından her geçen gün daha fazla söz ettiren “storytelling” kavramı ile animasyon videoyu harmanlayan Storybased Animasyon Video Ajansı Ortağı ve Kreatif Direktörü Ömer Faruk İnanöz ile kurumsal animasyon video çözümleri ve Storybased’i konuştuk.
Animasyon video ajansı Storybased’in kuruluş hikâyesinden bahseder misiniz?
Magnet20 olarak, dijital pazarlama Tür- kiye’de konuşulmaya başladığından beri dijital dünya dinamiklerinde reklam ve pa- zarlama çözümleri odaklı çalışıyoruz. Çalıştığımız lider firmalara hem pazarlama, hem de satış odaklı ölçülebilir süreçler yaşatıyoruz. Bu esnada kullandığımız teknik yapılar ne kadar önemliyse, içerikler de en az o kadar önemli. Animasyon videolar bu içerik türleri arasında en sevdiğimiz ve en efektif olanı. Bu ihtiyacı karşılamak için Türkiye’de önünüzde iki seçenek var. “Her şeyi yaparım” diyen ve konunun yetkini olmayan di- jital ajanslar ve “İstediğim zaman çalışırım” diyen kurumsal iş disiplinlerinden uzak freelance kişiler. Tam da bu noktada, 1,5 yıl önce Magnet20’den farklı olarak, animasyon video dikey uzmanlığıyla yalnızca bu işe odaklanacak, var olan ihtiyacı karşılayacak; Ar-Ge süreçleri, yazılım altyapı gereksinimleri, stil geliştirmeleri gibi disiplinleriyle alanının ilki ve lokomotifi olacak Storybased’i yarattık.
Şirketler kurumsal animasyon videoları hangi amaçlarla kullanabilir?
Size bu konuyu 4 başlıkla açıklayayım. Öncelikle ürün ve hizmetlerin özellikleri, çözümleri ve katma değerlerini anlatmak amacıyla Storybased video şablonuna uygun şekilde hazırlanan videolar oldukça faydalı. Bu çalışmalar hem hedef kitlenizin empati kurarak ihtiyaçlarını keşfetmesini sağlıyor, hem de bu keşfin hemen akabinde çözümü sizin ürün ve hizmetlerinizde bulacağını öğreniyor. Üstelik tüm bu süreç 60 saniyede gerçekleşiyor. Bu inanılmaz.
Sık karşılaştığımız bir diğer kullanım şekli, şirketlerin iç yapılarına yönelik dönemlik raporlamalar ve analizleri alışılagelmiş sıkıcı şablonlarından çıkarıp, canlı, kolay anlaşılır ve tablet hale getiren infografik videolar.
Üçüncü olarak; mobil uygulamalar ve iş odaklı programlar için “Nasıl kullanılır?” temalı videolar, son dönemde özellikle talep aldığımız video türleri. Bu videolar ile, ilgili ekran görüntülerinin öne çıkarmak istediğiniz özelliklerini, adım adım, öğretici şekilde anlatabiliyorsunuz. Böylece hem kullanıcı sorularına cevap verme iş yükünden kurtuluyor, hem de kullanıcı memnuniyetini üstseviyelere çıkarıyorsunuz. Üstelik potansiyel ekran ve fonksiyon değişimlerinde içerikler kolayca güncellenebiliyor.
Son başlık ise kurum içi iletişimde, kurumsal hassasiyet bildirimleri ve genel duyuru içeriklerini konu alan, employer branding kavramını da güçlendiren animasyon videolar. Örneğin “Sosyal Medya Kullanımı” konulu bir video çalışmasıyla bir çalışanın gerek kişisel gerek şirket itibarına yönelik dikkat etmesi gerekenleri anlatarak, potan- siyel pek çok riskin önüne kolayca geçebiliyoruz.
Bu dört başlığa ek olarak animasyon video- ların, markaların ilgisini çeken kocaman bir faydası daha var. Arama motorları, animas- yon videoları çok seviyor. Herhangi bir ko- nuda hazırlayacağımız bir animasyon video, arama sonuçlarında kısa zamanda ilk sayfada, hatta ilk sırada çıkabiliyor. Tam anlamıyla bir katma değer.
Peki, kurumsal animasyon videoları alışık olduğumuz gerçek çekimli tanıtım filmlerinden farklı kılan özellikler neler?
Gerçek kusurludur, ama bu çok da önemli değil. Animasyon videolarda her bir pikseli biz yarattığımız için, izleyenin dikkatini tam olarak nereye çekmek istiyorsak, oraya çekebiliyoruz. Ona ne söylemek istersek, yalnızca onu söyleyebiliyoruz. Animasyon videolar statik içerikler değiller. İçerikte değiştirmek istediğiniz sayılar, kelimeler hatta görseller için yapmamız gereken, kaynak dosya dediğimiz proje dosyasını açmak ve dakikalar içerisinde değiştirmek. İşte karşınızda güncel, yeni bir video. Bir önemli fark daha var. Animasyon videolar dijital dünya doğumlular. Dijital dünya onları iyi tanıyor. Dolayısıyla online mecralarda çok daha hızlı yükleniyorlar, trendler ve çok daha hızlı paylaşılıyorlar.
Animasyon videoların “eğlenceli içerik” gibi bir algısı var. Bir şirketin kurumsal dili, animasyon videolarda hassasiyetlerini koruyabiliyor mu? Bu sık karşılaştığımız, kısa ömürlü bir kaygı. Animasyon videoları tamamen dijital ortamda, sıfırdan yarattığımız için, ciddi ve sempatik dili, kurumsal ve gayri resmi bir dili, hoparlörünüzün sesini ayarlamanız gibi kolayca ayarlayabiliyoruz. Müşterilerimizin en çok hoşuna giden animasyon video özelliklerinden biri de bu. Her şey kontrolünüz altında. Kurumsal şirketler tam da istedik- leri tonda bir iletişim çalışmasını, nasıl bu kadar kolay yapabildiklerine inanamıyorlar.
Şirketler ürün ve hizmetlerini hedef kitlelerine video ile anlatırken nelere dikkat etmeliler?
Bir animasyon video çalışmasının amacı, hedef kitlesi, hedef kitlesin- den beklentisi, var olacağı mecra, anlatacağı ürün ve hizmetin öne çıkan faydaları, katma değerleri… Tüm bu başlıkların ayrı ayrı en baş- tan belirlenmesi hayati önem taşıyor. Strateji oluştuktan sonra, videonun tasarım ve teknik süreçlerinin uzman bir ekiple yapılması da bir o kadar önemli. A/B testi, dikkat konulu bilimsel araştırma tutarlılığı, renk, efekt, ekran içi görsel oran standartları gibi görünmez mekanizmalar, projeyi güvenli ve çalışır tarafa çekiyor.
Şirketlerin ürün ve hizmetlerini animasyon videolarla anlatmalarının bütçesel yansımasından bahseder misiniz?
Storybased’in, animasyon stillerine göre hesaplama yapılabilen bir bütçe hesap cetveli mevcut. Whiteboard videolar en ekonomik video türü. Akabinde sırayla infografik videolar, piktogram videolar ve animasyon karakter kullanılan videolar geliyor. Hangi stil olursa olsun, 1 dakikalık bir animasyon video çalışmasının 5 haneli bir bütçesi olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.