Yeni nesil taraftar ne bekliyor?
Teknolojinin baş döndürücü hızı ile dijital evrenin tüm yaşamımızı sarmadığı zamanlarda sporun futboldan ibaret, futbolun da erkeklere ait olduğu o yıllarda naif, sevgi dolu bir ses hepimizi kucaklamayı başarmıştı. O ses, Ekim ayında kaybettiğimiz, hepimizin gönlünde ayrı bir yeri olan usta gazeteci ve sunucu Halit Kıvanç idi… Harika Türkçesi, gülen yüzü, yumuşacık sesiyle sporu futbol odaklı olmaktan çıkarıp, kadınları, çocukları ve gençleri de kucaklıyor, televizyon ekranından evlerimize konuk olarak sporu ailelerin bir parçası yapmayı başarıyordu. Yazıma Halit Kıvanç ile başlamak istememin nedeni; öncelikle bir ustayı saygıyla anarken, bugün artık tüm kodları değişen, yeni nesil taraftarların en büyük beklentisi “kucaklayıcı ve kapsayıcı” yaklaşımın daha o yıllarda Halit Kıvanç tarafından nasıl başarıldığını hatırlatmaktı.
Evet; hepimiz biliyoruz ki 20. yüzyılda teknoloji ve dijital devrimin getirdiği dönüşüm, yaşamın her alanında olduğu gibi taraftar profilinde de ezberleri bozdu. Taraftarlık artık hızla değişiyor! Altman Solon’un 2022 yılında yaptığı Küresel Spor Araştırması’na göre birçok genç sporsever, bir takıma ya da takımlara ilgi duymaktan öte bireysel sporculara daha fazla ilgi duyuyor. Taraftarlar, çıkan haberleri önce sosyal medya aracılığıyla takip etmeyi tercih ediyor. Gerçek zamanlı istatistik özelliğine sahip ve bıraktığın yerden izlemeye devam etme şansı sunan OTT servisleriyle spor içeriklerini daha fazla dijital platformlardan tüketiyorlar. Yeni nesil taraftar deneyimleri ön plana çıkıyor; sporda sanal ve artırılmış gerçeklik (AR/VR), taraftarların takımlarını desteklemeleri için yeni görüntüleme deneyimleri yaratıyor.
Toplumsal duyarlılık bekliyorlar
ECA Taraftarlığın Geleceği Raporu’nun sonuçlarına göre; genç taraftarları kazanmanın önündeki en büyük engeller beklenti ve endişelerinin karşılanmaması. Cinsiyet eşitsizliğinden çevre sorunlarına kadar uzanan geniş yelpazede toplumsal sorunlara ilişkin endişelere sahipler. Genç kuşak tükettikleri markalardan ve taraftar oldukları spor kulüplerinden de toplumsal sorunlara ilişkin tavır geliştirmelerini ve liderlik etmelerini bekliyor. Yeni kuşak taraftarların beklenti ve endişeleri doğru şekilde değerlendirildiğinde, kulüplerin bunları bir fırsata dönüştürmeleri, çözümler üretmeleri hiç de zor değil. İşin özünde tüm bu beklentiler “kapsayıcı, eşitlikçi, kucaklayıcı” bir çatı altında birleşiyor.
Capital Sports Media (CSM) olarak biz de kulüpler için yeni iş birlikleri oluştururken, Z kuşağını ve kadınları kazanmamız gerektiğini vurguluyoruz. Günümüzde bunun en kolay ve etkili yolunun ise sosyal medya olduğu tüm pazarlama dünyasınca kabul edilen bir gerçek. Örneğin Türkiye’de taraftarların yüzde 90’ı maçları TV ve sosyal medyadan takip ediyor. Biz CSM olarak Türkiye’nin ve dünyanın en önde gelen spor kulüplerinin resmi Facebook, Twitter ve Instagram hesapları üzerinden markalara paylaşım yapma imkânı veriyoruz.
Web3 ve NFT danışmanlığı yapıyor, E-spor için markalarla takımları bir araya getiren çalışmalarda bulunuyoruz. En önemlisi, spor kulüpleri, taraftar ve markalar arasında yaratıcı, yenilikçi, güvenli iş birlikleri oluşturuyoruz. Yeni kuşak taraftarları kazanmak ve bu kuşağın tercih ettiği markalar arasında olabilmek için zamanın ruhunu yakalamalı, bunu yaparken de büyük usta Halit Kıvanç gibi “kapsayıcı, kucaklayıcı” bir yaklaşım sunabilmeliyiz.