12 Ocak Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Köşe Yazıları

Su içinde olduğunu en son balıklar anlarmış!

Günseli ÖZEN
4 Mart 2016
3 dk okuma

İş dünyasındaki bütün yanılgıların iki temel nedeni var! Bunlardan biri “Rahatlık Tuzağı…” diğeri ise “Yetkinlik Tuzağı…” Unutmayalım ki fırsatlar hazır olana geliyor. Tarihin her döneminde gaflete düşüp, “Bu gök kubbe altında söylenmedik, yapılmadık bir şey kalmadı” diyenler yeni fırsatları rakiplerine altın tepside sunuyor…

Namazın kazası olur, fırsatın olmaz!” diyor bir veciz Anadolu sözü. İçinde yaşadığımız dünyadaki hızlı degişimi daha iyi anlamamızı sağlayacak daha uygun bir giriş cümlesi bulamadım. Tarihin her döneminde gaflete düşüp, “Bu gök kubbe altında söylenmedik, yapılmadık bir şey kalmadı” diyen pek çokları olduysa da bu sözü edenler bugün yaşasalardı sanırım yanıldıklarını çok iyi anlarlardı.

Iri çam devirmiş olan birkaçını paylaşayım:

 ➞ Amerikan Patent Dairesi Başkanı Charles Durell, “Artık yeni hiçbir şey yok. İcat edilebilecek her şey icat edildi” dediğinde yıl 1899.

➞ Kenneth Hary Olsen, dünyanın en büyüklerinden bir olan Digital Equipment Corporation DEC’in Kurucusu; “İnsanların evlerinde bilgisayar bulundurmaları için bir neden yok” dediğinde yıl 1977.

➞ 1943’de “Dünya piyasalarında bilgisayarlardan en fazla beş tanesine yer olduğunu düşünüyorum” diyen IBM Başkanı Thomas J. Watson.

➞ Yıl 1905 Alman İmparatoru II. Wilhelm at ile otomobilin çekişmesinde taraf olduğunda, “Bu mücadeleden atın galip çıkacağına inanıyorum. Otomobil sadece gelip geçici bir heves olacaktır” iddiasında bulunmuş.

➞ Yıl 1876, ilk telefonu gördüğünde dönemin ABD Başkanı Rutherford B. Hayes

yaptığı yorum, “Çok güzel bir buluşa benziyor ama Tanrı aşkına bunu kim, niye kullanmak istesin ki?”

➞ 1878’de yatırım bankası Western Union’un analisti, “Telefon denen bu icadın kullanışlı ve ciddi bir iletişim aracı haline gelebilmesi zor. Pek çok olumsuz yönü bulunuyor. Bu alet, yapısı gereği bizim için değersizdir.”

➞ 1927’de, “Hepiniz saçmalıyorsunuz. Tanrı aşkına, bir aktörün ya da aktrisin konuşmalarını duymayı kim ister ki?” diye etrafındakilere çıkışan bugün dünya devi Warner Bross’un kurucusu Henry M. Warner.

➞ 1944’de Century Fox’un başkanı Darrly F. Zanuck, “Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir. İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemez” söylemi bir vizyon kazası olarak tarihe geçmiş.

Milyar Dolarlık Kaçırılmış Fırsat

Bütün bu yanılgıların iki nedeni var; 1-Rahatlık Tuzağı 2-Yetkinlik Tuzağı Unutmayalım ki fırsatlar hazır olana geliyor. Yetkinlik tuzağına düşerek fırsatları görmeyen küresel şirketlere kısaca bir göz atalım; International Business Machine bilgisayar krini endüstrileştiren ilk firma mikro işlemciyi kaçırdı Intel mikro işlemciyle her cihazın içine girdi.

Intel mikroçipi bulmuş olmasına rağmen 1985’de ilk portatif bilgisayar Commodore’u Simens Nixdorf piyasaya sürdü.
Ancak Siemens de dizüstü bilgisayarları ıskaladı, Sony ve Compaq ilk diz üstü bilgisayarları piyasaya sundu.

Microsoft ilk yazılımı üretti ama arama motoru Google’dan geldi. Sosyal medya Google’dan değil ihtiyaç sahiplerinden yani kullanıcılardan geldi. Facebook Mark Zuckerberg’den gelirken ardına değişen beklentileri karşılamak üzere Twitter, Instagram, Periscope ve diğerleri geldi.

Bir başka yetkinlik tuzağına düşen mobil cihaz devi de Nokia.
Akıllı telefonlar ve dokunmatik ekranların Nokia’dan gelmesi beklenirken Apple’dan geldi ve pazarı domine etti.

Yeni nesil bir telefonun yeni bir yaklaşımla pazara giren bir başka şirket tarafından geleceğini söylüyor dijital öngörücüler. Bekleyelim görelim.

Değişim durmaksızın devam ederken bunu fark etmeyenlerin düştüğü durumu anlatan en acımasız sözle bitireyim yazımı; “Suyun içinde olduğunu en son balıklar anlarmış!”

FIRSAT KAPILARI AÇILIYOR, HAZIR OLUN

Merkezi Bakü’de… Kurumsal ve yatırım bankacılığı ürünleriyle kurumsal ve ticari segmentteki girişimcilere hizmet vermek üzere kurulmuş. Bana göre önemli olan kurulma amacı değil de etkin olmayı hedeflediği bölge. 2016’da Türkiye-Azerbay-can-Gürcistan üçgeninde faaliyetlerine hız kazandırmaya hazırlanan PASHA Bank, yatırım yapmak isteyen işletmelerin ihtiyaçlarına uygun çözümler üretmeyi vadediyor. Bütün bunların etrafımız bir ateş çemberiyle çevrilmişken bizden öteye, öteden bize açılmış fırsat kapılarıyla bölgesel ticaretin

gelişimine katkı sağlayacak. PASHA Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, Türkiye’de yabancı sermayeli ilk yatırım bankası olduklarını söylüyor. Merkez Bakü olunca akla petrol odaklı yatırımlar geliyorsa da PASHA Bank çeşitli sektörlerde proje finansmanına yönelik yeni modeller geliştirmeyi hedefliyor. Yatırım bankacılığı alanında; şirket evlilikleri ve yatırım danışmanlığı, kurumsal bankacılık alanında dış ticaretin finansmanı başta olmak üzere büyüme potansiyeli olan sektörler PASHA Bank’ın öncelikleri arasında. Üç ülkeyi birbirine bağlayan bir finansal kapı olarak konumlanan PASHA Bank, sınır ötesi ticaret ve yatırım hacmini geliştirmek için bölgede önemli bir oyuncu olma vizyonuyla hareket ediyor.

Yatırımcıların dikkatine!

Sermaye artışı ve yurt dışı kaynaklarla beraber, aktif ve kredi büyüklüğünü geçen yıla göre beş kat arttıran bankanın toplam kredi büyüklüğü 400 milyon TL. PASHA Bank, Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi kapsamında da projesini belirlemiş. Faaliyet gösterdiği üç ülkeyi “Sanat üçgeni” çerçevesinde birleştirecek. Belirlenecek tema üzerinden yapılacak seçkilerle üç ülke ortak bir sanat anlayışında buluşacak. 2016’da hayata geçecek projeyle bir sivil toplum örgütüne destek sağlanacak.

Bunca kapanan ticari kapı moralimizi bozuyorken PASHA Bank kuzeyimizde üç fırsat kapısı açıyor. Yatırımcılar dikkatli izlemeli. Benden söylemesi…

 

 

1 The One Awards'da ilk 3'e kalan markalar belli oldu!
The One Awards’da ilk 3’e kalan markalar belli oldu!
2 Marketing Türkiye C Level Club üyeleri, yeni yıla gelenekselleşen Mado kahvaltısıyla "Merhaba" dedi
Marketing Türkiye C Level Club üyeleri, yeni yıla gelenekselleşen Mado kahvaltısıyla “Merhaba” dedi
3 Gümrüksüz alışveriş dönemi sona erdi!
Gümrüksüz alışveriş dönemi sona erdi!
4 Lahmacun Endeksi'nden Aralık karnesi: Zam hızı, TÜFE'yi solladı...
Lahmacun Endeksi’nden Aralık karnesi: Zam hızı, TÜFE’yi solladı…
5 Politik kriz, “viral ekonomiyi” tetikledi: Maduro'nun eşofmanı yok satıyor
Politik kriz, “viral ekonomiyi” tetikledi: Maduro’nun eşofmanı yok satıyor
Güncel Haberler
"Bu şişeye yer açılır"
“Bu şişeye yer açılır”
Estée Lauder global marka elçisi oyuncu Daisy Edgar Jones oldu
Estée Lauder global marka elçisi oyuncu Daisy Edgar Jones oldu
Musk’tan tartışma yaratan çıkış: “İnsansı robot Optimus, üç yıl içinde en iyi cerrahlardan daha iyi olacak”
Musk’tan tartışma yaratan çıkış: “İnsansı robot Optimus, üç yıl içinde en iyi cerrahlardan daha iyi olacak”
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Zincir marketlerde “pazar tatili” mutabakatı: Gözler Ticaret Bakanlığı’nda
Haberler
Zincir marketlerde “pazar tatili” mutabakatı: Gözler Ticaret Bakanlığı’nda
Nafizcan Önder
3 hafta önce
Planlar akışa karışıyor: "Kinetic Marketing" dönemi başlıyor
Trend
Planlar akışa karışıyor: “Kinetic Marketing” dönemi başlıyor
Nafizcan Önder
1 hafta önce
Perakendenin geleceği MediaMarkt Startup Challenge Day'de sahneye çıkıyor
Haberler
Perakendenin geleceği MediaMarkt Startup Challenge Day’de sahneye çıkıyor
Sena Tufan
7 gün önce
Müşteri sadakati oyunlaştırma ile yeni bir boyut kazanıyor
Haberler
Müşteri sadakati oyunlaştırma ile yeni bir boyut kazanıyor
Advertorial
25 Kasım 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.