21 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Globalleşen markalar-Yerelleşen markalar
Köşe Yazıları

Globalleşen markalar-Yerelleşen markalar

Fatma ÇELENK
4 Ocak 2018
2 dk okuma

Gelişen teknoloji ve hızla dolaşan bilginin etkisini artırması, ekonomik ve sosyal sınırların ortadan kalkması ve dünyanın tek bir pazar haline gelmesi iş dünyasında da önemli farklılıklar meydana getirmeye başladı.

Globalleşme kavramının markaların yakın markajına girmesi “yerel değerler, tüketici beklentileri ne olacak?” sorusunu da beraberinde getirdi. Globalleşme kavramı iş dünyası tarafından her ne kadar tehdit olarak görülse de, diğer taraftan yabancı şirketler için yerel pazarlara uygun pazarlama stratejileri geliştirilmesini kaçınılmaz kılmıştır.

Global markalar; yerel pazarlardaki tüketicilerin kültürel özelliklerine, satın alma davranışlarına göre stratejilerine yön veriyor. Rekabetin günden güne kızışarak arttığı pazarlarda, birbirine benzeyen tüketicilerin beklentilerinin de göz ardı edilmesi artık imkânsız.

Bundan on, on beş yıl öncesinde markanın pazarlama stratejisi ne ise faaliyet gösterdiği her lokasyonda o strateji geçerli olurdu. Şimdi ise tüketici beklentisi, müşteri memnuniyeti, rekabet stratejilerine yol gösteren etken olarak karşımıza çıkıyor. Ürün, hizmet çeşitlendirilmesinden, markanın iletişim tonuna kadar tüm strateji markanın içinde bulunduğu topluma göre şekil alıyor.

Türk şirketleri gerek şirket satın alımları, gerekse yatırım yoluyla uluslararası arenada adlarından bahsettiriyor. Yurt dışında satışa sunulan ilk Türk beyaz eşya markası olma özelliğini taşıyan BEKO, 4 çalışanla işe başlayan ve yurt dışı atağıyla dünya markasına dönüşen Simit Sarayı, globalde büyümesine hız veren Koton aklımıza ilk gelenler.

Diğer taraftan da global markalar, girdikleri pazarın kültürüne göre pazarlama stratejilerine yön veriyor. Dünyaca ünlü içecek firması Coca Cola’nın ramazan ayında gerçekleştirdiği kampanyalar, carte d’or’un ürün çeşitliliğine giderek geleneksel Türk tatlılarını birleştirdiği dondurmaları gibi.. Günümüzün en popüler içerik üreticisi Netflix’in de 80’li yılların korku filmlerine göndermede bulunan fantastik gerilim dizisi Stranger Things için hazırladığı Türkiye tanıtımında, gizemli olayları araştırdığı televizyon programıyla fenomen olan Sadettin Teksoy’u kullanması da başarılı bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.

Tabii girdiği pazarda stratejisini değiştirmeyen, sadece stratejisini o pazara uyarlayan başarılı markalar da mevcut. Apple’ın iPhone 8 ve iPhone 8 Plus için yapığı iletişim, dünyanın en popüler enerji içeceklerinden Red Bull’un “Red Bull Kanatlandırır” / “Red Bull Gives You Wings” iletişimi de bulunduğu pazarlarda aynı strateji ile uygulamaya koyuluyor.

Türkiye’de hızlı moda markalarından biri olan Colins, Rusya’da oldukça bilinen ve Rusların büyük bir beğeni ile giydiği bir marka. Bunun nedenlerinden biri Rusya pazarına çok erken girmesi olsa da, asıl başarısı Rusların giyim zevkine göre modeller üretmesinden geçiyor. Öte yandan bu kadar büyük bir coğrafyada mağazalaşma ve lojistik başarısı da yadsınamaz. Rusya’nın en doğusundan en batısına 220 mağaza ile Türkiye’den daha fazla mağazası bulunan Colins, Ruslar tarafından uzun süre bir Rus markası olarak biliniyordu.

Dünyada 26 bin noktada şubesi bulunan kahve zinciri Starbucks’ın Türk kahvesi hamlesi, bu noktada güzel bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Starbucks, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği tarafından onaylanan çekirdek harmanı ile Türk kahvesini müşterilerine servis edeceğini açıkladı. Marka aynı zamanda Türk kahvesini global pazarlara da taşımayı planlıyor.

Google’ın ‘doodle’larını da unutmamak lazım. Faaliyet gösterdiği ülkelerdeki tatil günlerini, ülkelere göre değişen özel tarihlerin yıl dönümlerini kutlamak ya da anmak amacıyla Google logosunda değişiklikler yaparak lokalleşebiliyor.

Markaların, bulunulan pazarın kültürel değerlerine, dinamiklerine, toplumun beklentilerine, yaşam tarzına ve alışkanlıklarına ayak uydurmadığı sürece geleceğe dönük bir adım atması pek mümkün görünmüyor. 2018 yılında markaların stratejilerinde nasıl değişimler olacak birlikte göreceğiz. Umarım ki yaratıcılıkta sınırları aşan, özgün kampanyalarla dolu bir yıl geçiririz.

1 YouTube'da en çok izlenen spor kanalları
YouTube’da en çok izlenen spor kanalları
2 Tüketicinin kimsenin görmediği ev halleri
Tüketicinin kimsenin görmediği ev halleri
3 Yunuscan Hısımcıl yazdı: Verimlilik çağında anlam arayışı
Yunuscan Hısımcıl yazdı: Verimlilik çağında anlam arayışı
4 Cannes Lions 2026'nın anlattığı pazarlama dönüşümü: Kusursuzluktan insanlığa
Cannes Lions 2026’nın anlattığı pazarlama dönüşümü: Kusursuzluktan insanlığa
5 Cannes Lions 2026'nın şifreleri: Yapay zeka çağında duygu, kültür ve insan yaratıcılığı
Cannes Lions 2026’nın şifreleri: Yapay zeka çağında duygu, kültür ve insan yaratıcılığı
Güncel Haberler
Microsoft'un veri merkezi inşaatına "asit balonlu" protesto
Microsoft’un veri merkezi inşaatına “asit balonlu” protesto
Türkiye'de kişi başına kahve tüketimi 2,5 kilograma yaklaştı
Türkiye’de kişi başına kahve tüketimi 2,5 kilograma yaklaştı
YouTube, AI Slop içeriklerine karşı para kazanma kurallarını sıkılaştırdı
YouTube, AI Slop içeriklerine karşı para kazanma kurallarını sıkılaştırdı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Dijital ittifaklar çağında Türkiye: Fırsatlar ve riskler...
Haberler
Dijital ittifaklar çağında Türkiye: Fırsatlar ve riskler…
Marketing Türkiye
1 Mayıs 2026
Kadın CEO’lar cam tavanları kırıyor, liderlik kültürünü dönüştürüyor
Haberler
Kadın CEO’lar cam tavanları kırıyor, liderlik kültürünü dönüştürüyor
Nafizcan Önder
7 Haziran 2026
Restoran ve kafelerde “şeffaf menü” dönemi başladı
Haberler
Restoran ve kafelerde “şeffaf menü” dönemi başladı
Marketing Türkiye
3 hafta önce
Kasiyersiz değil, çalışansız mağaza dönemi: Tek çalışan bir humanoid robot
Haberler
Kasiyersiz değil, çalışansız mağaza dönemi: Tek çalışan bir humanoid robot
Sena Tufan
4 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.