BSH Türkiye yatırımlarını ötelemedi
BSH Türkiye yeni CEO’su Gökhan Sığın bir önceki CEO Norbert Klein’ın “BSH Türkiye, Ortadoğu, Afrika ve Bağımsız Devletler Bölge Başkanı” olmasıyla 2018’in Ocak ayında görevine başlamıştı. Uzun yıllar yurt dışında görev yapmış ve Gaggenau markası için uzun süre çalışmış olan Sığın bizi Sapphire’in 32. katında, yeni Gaggenau showroom’unda ağırladı. Keyifli toplantıdaki paylaşımları sizin için not aldım.
Sığın, Kasım ve Aralık aylarını kapsayan yüzde 6.7’ye varan beyaz eşyadaki ÖTV molası sektöre iyi geldi diye…
Geçmiş yıllarda mevsim normalleri olarak kabul edilen satış rakamlarının üstünde hedeflere ulaşıldı. Kışın beyaz eşya almayı öteleyenler ÖTV indiriminden dolayı satın alma taleplerini öne çektiler. Sadece ÖTV indirimi değil bunun yanı sıra yüzde 24’e varan bir indirim de beyaz eşya sektörünün markalarından geldi. Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markalarının tamamında indirim yapıldı. Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo enflasyonla mücadeleye tam destek vererek maliyetleri yükselmiş olmasına rağmen ürünlerine zam yapmadı.
Bugün 3 bin satış noktasıyla Türkiye genelinde hizmet veren BSH Türkiye üretiminin yüzde 60’ını daha çok Avrupa ülkeleri olmak üzere ihraç ediyor. Ürünlerinin yedek parçalarını, tedarikçi seçiminde yerelleşme hedeflerini yüzde 50’ye kadar yakaladıklarını söyleyen BSH Türkiye CEO’su Gökhan Sığın bir söylenceyi de açıklığa kavuşturuyor ve Avrupa için üretilen beyaz eşyanın aslında Türkiye’de üretilen ve Türkiye pazarına verilen ürünlerden hiçbir farkının olmadığını özellikle vurguluyor. Siemens Assault yılda 6 milyon adet üretim yapıyor. İçinde bulunduğumuz yıl yeni fabrika yatırımı yoksa da kapasite arttırma, üretim yatırımları, dağıtım yatırımları ve dijital dönüşüm konusundaki yatırımlarını aksatmadan gerçekleştireceklerini belirtiyor. Geleceğin beyaz eşya, ev aletleri sorulduğunda “nesnelerin interneti” meselesinin kendi sektörlerinde çok etkili olacağını da sözlerine ekliyor. “Biz bir üretim firması olarak değil trend marka olma isteğiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz.” diyor. Yeni ürünlerden söz ederken buzdolabı içinde kameralı ürün ve hizmetlerinin başladığını, alışveriş yapan kadın ya da erkeğin işini kolaylaştırdıklarını ifade ediyor. Gelecekte öne çıkacak, farkındalık yaratacak markaların müşteri ilişkilerine önem verenler olduğunu söyleyen BSH Türkiye CEO’su Gökhan Sığın beyaz eşya kullanımı konusunda Türkiye’nin önde olduğunu özellikle belirtiyor.
Türkiye, BSH Grubu’nun en büyük 4. pazarı
1.Çin
2.Almanya
3.Amerika
4.Türkiye
Gökhan Sığın örnek olarak da bulaşık makinesi penetrasyonunun yüzde 60’lara varmasını gösteriyor. Reklam ve pazarlama yatırımları konusundaysa bir değişiklik olmayacağını ancak dijitalde yaptıkları yatırımın giderek arttığını, dolayısıyla bütçe içerisinde yüzde 30’luk bir rakamın dijital alanda kullanılacağını dile getiriyor.
CEO Gökhan Sığın’ın pek çok iş dünyası yöneticisinin kanaatinin dışında bir inanışı var. Diyor ki; “2019, 2018’den daha iyi olacak. Biz 2019’a daha iyi hazırlanıyoruz. Satış anlamında 2018 yazı kötüydü ancak şu andaki hazırlığımız önümüze çıkacak olan engelleri aşmak üzerine.” “Yüzde 15,6 oranında bir enflasyon bekliyoruz” diyen Gökhan Sığın için satış ve pazarlama temelli bir CEO demek pek de yanlış olmaz.
Rakamlarla BSH Türkiye
- BSH Grubu 42 fabrikasında ürettiği inovatif beyaz eşya aletlerini 48 ülkedeki 80 şirketi aracılığıyla tüketicilere ulaştırıyor.
- 550.000 metrekare alana kurulu Çerkezköy tesisi 6,2 milyon birim kapasiteye sahip.
- 2005 yılından bu yana yaptığı 1 milyar Euro yatırımla Türkiye’nin yabancı yatırımlı en büyük beyaz eşya şirketi konumunda bulunan BSH Türkiye, markaları Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo ile enerji verimliliği ve inovasyonda dünya şampiyonu ürünlerini ülkemizde geliştiriyor, üretiyor ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihraç ediyor.
- 2014 yılı itibariyle, BSH Grubu Afrika, Orta Doğu, Orta Asya, Ukrayna, Rusya ve Beyaz Rusya bölgelerinden oluşan, 2 milyar kişinin yaşadığı 86 ülke ve 7 üretim tesisinin sorumluluğunu BSH Türkiye’ye verdi. BSH Ev Aletleri A.Ş.’nin sorumlu olduğu bölgede 9 bin BSH çalışanı, 7 iştirak ve 2 temsilcilik ofisi bulunuyor.
- Her gün 3 patentli buluşa imza atan BSH Ev Aletleri için inovasyon, teknolojiyi yaratma sürecinin vazgeçilmez bir parçası…
- Son 10 yılda Ar-Ge mühendisi sayısını yüzde 300 arttıran BSH Ev Aletleri, dünya şampiyonu ürünler yaratacak Ar-Ge ve üretim çalışmaları ile sektörün geleceğini şekillendiriyor.