Zoom kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Pandemi günlerinde evden çalışan ve evden sosyalleşen insan sayısı biranda yükseldi. Bu durum uzaktan sesli ve görüntülü görüşme olanağı sağlayan video konferans uygulamaların kullanımını da aniden arttırdı. Kullanım kolaylığı açısından en çok kullanılan uygulamalardan biri de Zoom oldu. Zoom’un açıkladığı verilere göre bu dönem de Zoom üzerinden gerçekleştirilen günlük toplantı sayısı 10 milyondan 200 milyona çıktı. Artan talep Zoom’un ilgi odağı haline gelmesine sebep oldu.
Ancak siber güvenlik kuruluşu Cyble, bir hacker grubu tarafından ele geçirilen 530 binden fazla Zoom kullanıcısına ait hesap bilgilerini “dark web”de ve hacker forumlarında yayınlayarak, satıldığını duyurunca platforma yönelik akıllarda soru işaretleri oluştu. Ancak buna rağmen Zoom sunduğu olanaklar ve kullanım kolaylığıyla pek çok kişinin vazgeçilmezi oldu bile. Peki vazgeçemeyenler için gübenilir bir Zoom kullanımı yaratmak mümkün mü? Kullanıcılar Zoom kullanırken nelere dikkat etmeli? Forcerta Siber Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Ayşim Niksarlı Zoom kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle özetliyor:
Zoom kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
- Zoom’a kaydolurken kullandığınız kullanıcı hesaplarınızın parolalarını değiştirin!
- Video konferans araçlarına kaydolurken kullandığınız hesaplara ait parolaları hiçbir zaman internet şubesi, kurumsal sistemleriniz, e-posta gibi erişimlerinizdeki kritik kullanıcı hesaplarınızın parolalarınızla aynı yapmayın!
- Her zaman en güncel versiyonu kullandığınızdan emin olun!
- Personal Meeting ID’nizi, sürekli şekilde görüşmeniz gereken iş arkadaşlarınız haricinde kimseyle paylaşmayın!
- Personal Meeting ID’yi insanların size sürekli bulabileceği bir oda gibi düşünün. Tek seferlik görüşmeleriniz için Use Personal Meeting ID seçeneğini kullanmayın!
- Personal Meeting ID, kalıcı bir şekilde size ayrılmış bir toplantı odası gibidir. Bu seçeneği kullanmadığınızda, her meeting için yeni rasgele bir Meeting ID oluşturulur. Bu şekilde toplantılarınıza üçüncül kişilerin yetkisiz katılmasını önlemiş olursunuz
- Toplantılarınız için bir parola belirleyin! Katılımcılar toplantıya katılmak istediklerinde bu parolayı girmek zorunda olacağından yetkisiz erişimin önüne geçmiş olacaksınız
- Waiting Room özelliğini kullanın! Bu özellik katılımcıları toplantıya almadan önce sanal bir lobide gözden geçirip , toplantıya katılımlarını onaylamanızı onaylamamanızı sağlar.
- Join Before Host özelliğini devre dışı bırakın. Bu sayede size ait bir toplantıya sizden önce kimse katılamayacak. Waiting Room özelliği ile birlikte toplantı katılımcıları üzerinde tam kontrolünüz olacaktır.
- Screen Share özelliğini Host Only olarak seçin. Bu sadece sizin ekran paylaşımı yapabilmenizi sağlar. Karşınızdakinin ekranını görmenizin gerekmeyeceği toplantılarda, bu seçeneği Host Only olarak belirleyin.
- Toplantıya katılmasını beklediğiniz katılımcıların tamamı katıldıktan sonra Lock the Meeting özelliği ile toplantıya başka kimsenin katılmamasını sağlayın.
- Zoom üzerinden dosya paylaşımı yapmayın. Kişisel veri veya hassas veri içeren dosyaların Zoom üzerinden paylaşılması sakıncalı. Bunun için, File Transfer özelliğini disable konuma çekin.