15 Kasım Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Yüz yüze eğitime karşı hisler değişiyor
Haberler

Yüz yüze eğitime karşı hisler değişiyor

Berçem Sultan Kaya
18 Ocak 2022
3 dk okuma

Yüz yüze eğitiminin devam edeceği konusunda oldukça net açıklamalar yapılsa da endişeler git gide büyüyor. Her 10 ebeveynin 4’ü uzaktan eğitime dönülmesini istiyor.

Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması 91. dönem verileri, okula dönüşü güvenli bulmayan velilerin oranının arttığını ortaya koyuyor. Özellikle maske kullanımında gevşeme olduğu söylenirken önlemleri yetersiz bulduğunu söyleyenlerin sayısı da artıyor.

Araştırma, yüz yüze eğitim başladığından bu yana değişen düşünce ve tutumları ortaya çıkarıyor.

Ipsos’un 76. dönem verileri için tıklayın.

Tekrar online eğitime geçilmesini isteyen ebeveynlerin sayısındaki artış dikkat çekici

Ipsos araştırmasına göre; okulların açıldığı ilk günden beri salgından dolayı online / uzaktan eğitimin devam etmesini isteyen bir kitlenin hep olduğu görülüyor. Ancak; kitlenin oranı yüzde 25’ler civarındayken bugün her 10 ebeveynden 4’ü tekrar online / uzaktan eğitime geçilmesini istiyor. Yüz yüze eğitimin devam etmesi görüşünde olan ebeveynlerin oranı ise yüzde 47.

yüz yüze

Ebeveynlerin sadece 1/3’ü çocuklarını okula gönderme konusunda rahat hissediyor

Okullar açıldığı ilk günden beri ebeveynlerin yarısı çocuklarının okula gitmesi konusunda rahat hissetmiyor. Bugüne baktığımızda da bu oranın değişmediği görülüyor. Ama diğer taraftan okulların açıldığı ilk zamanlarda bu konuda rahat hissettiğini söyleyen ebeveynlerin oranı yüzde 43’ten bugüne gelindiğinde yüzde 33’e gerilemiş durumda.  

Yüz yüze eğitime karşı hisler değişiyor

Okullarda alınan önlemlerin yeterli olduğunu düşünen ebeveynlerin oranı sadece yüzde 31

Koronovirüs salgınına yönelik okullarda alınan önlemler konusunda okulların açıldığı ilk haftalarda da her 10 veliden 4’ü yeterli olmadığı görüşündeydi. Ancak bugün bu konuda velileri görüşleri daha olumsuz. Velilerin yarısı bugün okullarda yeterli önlem alınmadığını düşünüyor. Önlemlerin yeterli olduğunu düşünen velilerin oranı sadece yüzde 31. Okullarda uygulanan önlemlere bakıldığında da özellikle maske konusuna eskisi kadar dikkat edilmediği görülüyor.

Yüz yüze eğitime karşı hisler değişiyor

Ebeveynlerin yarısı çocuklarının okula gitmesini güvenli bulmuyor

2021-2022 eğitim yılında okulların tekrar yüzyüze eğitime başladığı ilk hafta ebeveynlerin yüzde 63’ü çocuklarının okula gitmesi güvenli bulurken bugüne gelindiğinde bu oran yüzde 42’ye gerilemiş durumda. Güvenli olmadığını düşünenlerin oranı ise yaklaşık 2 katına çıkmış.

Yüz yüze eğitime karşı hisler değişiyor

Velilerin endişeleri artıyor

  • Yüz yüze eğitime karşı hisler değişiyor
    Sidar Gedik, Ipsos Türkiye CEO’su
  • Son haftalarda salgına dair hissedilen duygular arasında kafa karışıklığı öne çıkıyordu. Bu durum çok da şaşırtıcı değil; yeni varyant, 3. doz aşı, karantina süresi değişmesi, iç hat uçuşlarında PCR test mecburiyetinin kalkması gibi konular insanın kafasını karıştırmaya yetiyor da artıyor.
  • Bir yandan salgının sonuna yaklaştığımıza dair umutlanmak istiyoruz, bu umudu besleyen gelişmeler de oluyor, ama diğer yandan vaka sayıları tırmandıkça tırmanıyor. Her ne kadar kayıplar vakalar kadar çok artmıyor olsa bile belli bir sayının altına da inmiyor. Ve sonuç olarak toplum umut ile umutsuzluk arasında savruluyor. Bu durumun en somut örneklerinden birini çocukların okula dönüşü ile ilgili düşüncenin değişiminde görüyoruz. Araştırmamıza göre ise Eylül’de yüz yüze eğitim için okula dönüşü güvenli bulmayan velilerin oranı yüzde 27 iken şimdi velilerin yarısından fazlası okulları güvenli bulmamaya başladı.
  • Önlemleri incelediğimizde velilerin özellikle maske başlığı altında büyük bir gevşeme gözlemlediklerini görüyoruz. Gerek öğrencilerin gerekse öğretmenlerin maske kullanımlarında Eylül ayına kıyasla büyük düşüşler var. Kaldı ki velilere göre Eylül’de bile kullanım prensiplerine uyum yüzde 50’ler civarındaydı. 
  • Yarıyıl tatili öncesi Milli Eğitim Bakanı yüz yüze eğitim ile ilgili tartışmalara kesin bir ifade ile nokta koymuştu. Velilerin de yaklaşık yarısı benzer bir görüş ile online eğitime karşı duruyor. Ancak bu oran bir iki ay önce üçte ikiye yakındı, bir süredir azalıyor. Bir yandan salgının bitişine dair umutlanmak istiyoruz, bir yandan da korkularımız baki. Hiç kuşkusuz ki ilginç bir dönem geçireceğiz. Umarım bu dönemin sonunda bir daha salgın araştırması yapmadığımız günlere kavuşuruz.

Araştırma künyesi:

Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflenmiştir.  Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirilmiştir. 09- 11 Ocak 2022 tarihleri ile veriler; 91. dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, yüzde 95 güven aralığında ± %3’tür…

featured ipsos
1 The Tech Summit 2025: Yapay zeka ile güçlendirilmiş gelecek nasıl olacak?
The Tech Summit 2025: Yapay zeka ile güçlendirilmiş gelecek nasıl olacak?
2 Asgari ücret 2026'da ne kadar olacak?
Asgari ücret 2026’da ne kadar olacak?
3 Mavi yaka çalışan profili değişiyor: Üniversiteli oranı yükselişte
Mavi yaka çalışan profili değişiyor: Üniversiteli oranı yükselişte
4 Z kuşağı için "uzaktan çalışmak" yüksek maaştan daha değerli
Z kuşağı için “uzaktan çalışmak” yüksek maaştan daha değerli
5 Mama pazarı hızla büyüyor: Kedi sahipleri daha sık, köpek sahipleri daha çok alıyor!
Mama pazarı hızla büyüyor: Kedi sahipleri daha sık, köpek sahipleri daha çok alıyor!
Güncel Haberler
TVekstra, "Best Advertising Innovation Using HbbTV" ödülünü kazandı
TVekstra, “Best Advertising Innovation Using HbbTV” ödülünü kazandı
İş dünyasında haftanın atamaları (8-14 Kasım)
İş dünyasında haftanın atamaları (8-14 Kasım)
TELE1’den ayrılan ekipten yeni girişim: TELE2 Haber yola çıkıyor
TELE1’den ayrılan ekipten yeni girişim: TELE2 Haber yola çıkıyor
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Togg’dan Almanya çıkarması: Kenan İmirzalıoğlu ile “Biz geldik!” mesajı
Haberler
Togg’dan Almanya çıkarması: Kenan İmirzalıoğlu ile “Biz geldik!” mesajı
Marketing Türkiye
5 Eylül 2025
Filistinlilerin yüzde 71'i "Savaşın bir kazananı yok" diyor...
Haberler
Filistinlilerin yüzde 71’i “Savaşın bir kazananı yok” diyor…
Nafizcan Önder
3 hafta önce
Influencer paylaşımlarının yüzde 70’i alışverişe yönlendiriyor
Haberler
Influencer paylaşımlarının yüzde 70’i alışverişe yönlendiriyor
Sena Tufan
3 hafta önce
Efsane reklamcı Piyush Pandey yaşamını yitirdi
Haberler
Efsane reklamcı Piyush Pandey yaşamını yitirdi
Sena Tufan
3 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.