Yerli müşteri alışverişe döndü, turistler aranıyor!
Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat tarihli deprem felaketi perakende sektöründe de yankılarını hissettirmişti. Mart ayı ile birlikte perakende sektörünün pozitif bir ivme yakaladığını belirten Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, markaların büyük bölümünün Mart ayında hem adet satışı hem de ciro olarak Şubat’a göre çok daha verimli bir ay geçirdiğini vurgularken, “turist” alışverişinin geçen yılın aynı dönemine göre azaldığının da altını çiziyor…
BMD Başkanı Sinan Öncel, deprem etkisiyle şubat ayında mağazaların hem müşteri trafiğinde hem de cirolarda ortalama yüzde 20 düşüş olduğunu hatırlattı. Mart ayıyla birlikte yerli müşteri için alışverişin yeniden normale döndüğünü bildiren Öncel, organize perakendenin gündemini değerlendirdiği açıklamalarında:
“Adet satışı ve cirolarda mart ayındaki toparlanma üyelerimiz arasında yaptığımız ankete de net bir şekilde yansıyor. Ankete katılan üyelerimizin yüzde 70’inin adet satışlarında şubat ayına göre artış olduğu görülüyor. Aynı dönemde cirosunda artış olan üyelerimizin oranı ise yüzde yüzde 84’ü buluyor.
Mart’tan Mart’a bir yıllık değişime baktığımızda ise adet satışları ortalamada aynı kalırken, maliyete bağlı fiyat artışlarının etkisiyle cirolarda yüzde 60-80 düzeyinde artış dikkat çekiyor. Yerli müşteri alışverişe dönmekle birlikte turiste satışlar geçen yıla göre daha zayıf gidiyor. Mart ayında yabancıya yapılan adet satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre düşüş dikkat çekiyor. Oysa turist alışverişinin perakende ciroları için büyük önemi bulunuyor.
2022’de toplam kartlı ödemelerin yaklaşık yüzde 10’nunu yabancılar yapmıştı. Her şeye rağmen önümüzdeki aylar için umutluyuz. Ülkemizde turizm sezonunun en az 2022’deki kadar canlı geçeceğini ve cirolara yabancı katkısının yine yüzde 10 düzeyine çıkacağını öngörüyoruz.” sözlerine yer veriyor…
Bayram alışverişi cirolara nasıl yansıyacak?
Bu hafta alışverişte önemli bir canlılık beklediklerini ifade ediyor Sinan Öncel, Okullarda başlayan ara tatilin Ramazan Bayramı ile birleşeceğini belirten Öncel, “Önceki yılların verilerine baktığımızda ramazan alışverişi arife günü zirveye çıkıyor. Ramazan bayramlarında dört günlük toplam cironun yaklaşık yarısı arife günü elde ediliyor. Özellikle 20 Nisan Perşembe günü çarşı pazarda büyük bir canlılık olacağını söyleyebiliriz. Bayramda market-gıda, akaryakıt, giyim ve yemek kategorilerinin cirolarında önemli artışlar görülüyor” dedi.
Öncel, bayram alışverişinin perakende cirolarına ortalamada yüzde 20-25 oranında katkı yapmasını beklediklerini sözlerine ekledi.