Yemeksepeti’nden “Dünya Börek Günü”ne özel trend raporu
Dünyada her yıl 20 Mart’ta kutlanan Dünya Börek Günü’ne özel olarak Yemeksepeti, kullanıcılarının börek sipariş trendlerini yayınladı.
Türkiye en çok kıymalı böreği seviyor
2018 yılında ortalama 3 bin 500 tekil restorandan toplam 2 milyon börek siparişi veren kullanıcılar, en çok içinde kıyma olan börekleri tercih ettiler. Kıymadan sonra en sevilen malzemelerse peynir, patates ve ıspanak oldu.
Kullanıcıların siparişlerinin ilk sırasına açık ara farkla yerleştirdiği börekse kıymalı kol böreği. En çok sipariş verilen diğer çeşitler sırasıyla peynirli börek, su böreği ve patatesli börek oldu.
En çok Batmanlılar börek sipariş ediyor
En çok börek siparişi veren iller listesinde ilk sırasında Batman yer alırken onu Adana, Karabük ve Yalova izledi. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan börek, en çok 10.00-12.00 arasında sipariş ediliyor.
Değişik tatlar tercih ediliyor
Kullanıcılar klasik tercihlere yönelse de aynı zamanda farklı tatlara da açıklar. Restoranların sunduğu farklı çeşitleri denemeyi sevenler bu lezzetleri klasik çeşitlerle kıyasıya bir rekabete sokuyorlar. Son 3 ayda geçen senenin aynı dönemine göre; patlıcanlı börek 6 kat daha fazla sipariş edilirken, pırasalı börek 5 kat artış göstererek börekte farklı tat arayanların tercihi oldu. Kavurmalı böreğin sipariş sayısında 3 kat artış yaşandığı araştırmada, haşhaşlı börek ve sosisli börek sipariş sayılarının da 2 kat arttığı görüldü.
Eskisi kadar tercih edilmeyenler de var
Kullanıcılar bazı börek çeşitleriniyse bir önceki yıla kıyasla daha az tercih etti. Yine son 3 ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre; sucuklu börek siparişleri yüzde 44, sebzeli börek siparişleri yüzde 34 azalırken, paçanga böreği siparişlerindeyse yüzde 10 düşüş yaşadı.
Börek en çok kahvaltı sofrasında tercih ediliyor
Böreğin en sevildiği öğün olarak kahvaltının ön plana çıktığı araştırmada kullanıcılar en çok 10.00-12.00 saatleri arasında börek siparişi veriyor. Akşam saatlerinde börek siparişlerinde ortalama yüzde 80 düşüş yaşanırken, hafta sonları ise börek siparişlerinde yüzde 45 artış oluyor. Yaş gruplarına bakıldığındaysa böreği en çok seven grup 23 ve 24 yaş grubu olurken, diğer yaşlara göre mesafeli olan yaş grubu ise 47 olarak belirlendi.
Restoranların cirolarında yüzde 35 artış
Artan siparişlerle birlikte restoranların cirolarında da 2018 yılında bir önceki seneye göre yüzde 35’e yakın artış yaşandı. Kullanıcılar ise 2018’de böreğe sepet başına 15 TL ayırdı.