Yatırımcılar Türkiye’den vazgeçmedi
Deloitte Türkiye’nin raporuna göre, belirsizliğin hakim olduğu 2015 şartlarına rağmen, yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisi devam etti.
Yaklaşık 16.4 milyar dolarlık 245 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. 16.4 milyar dolarlık tutar ile özelleştirmeler hariç tutulduğunda son 3 yılın en yüksek işlem hacmi ortaya çıktı.
Pazarı domine eden yabancı yatırımcıların işlem hacmi 2014’e göre %44 arttı ve toplam işlem hacmine katkıları %70 seviyesindeydi.
Özelleştirme işlemleri hem adet hem hacim olarak son on yılın en düşük seviyelerinden birini gördü.
Türkiye’de birleşme ve satın almaların genel görünümünü ortaya koyan rapora göre, politik belirsizliğin damga vurduğu 2015 yılında 245 adet işlem gerçekleşti.
Toplam işlem hacmi ise yaklaşık 16.4 milyar dolar, özelleştirmeler hariç tutulduğunda son 3 yılın en yüksek işlem hacmini gösteriyor. İşlem hacminde bir önceki yıla oranla yaklaşık %9’luk bir düşüş oldu. işlem adedi son yıllara benzer seviyede gerçekleşti.
Raporda yabancı yatırımcıların ilgisi ve orta ölçekli işlemler pazarındaki hareketliliğin, birleşme ve satın almalar piyasasını zor bir yılda ayakta tuttuğu görülüyor.
-Yabancı yatırımcıların toplam işlem hacmine katkısı %70 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşti.
-Türk yatırımcıların işlem hacmi bir önceki yıla göre %51 oranında azaldı.
2016 yılına ilişkin öngörülere de yer veren raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Ortağı ve Finansal Danışmanlık Bölümü Başkanı Başak Vardar “Jeopolitik riskler, FED kararlarının gelişmekte olan piyasalar üzerindeki baskısı ve içerideki politik tartışmalar tahminde bulunmayı güçleştiriyor. Türkiye’nin yeni bir büyüme hikâyesine ihtiyacı var. Her şeye rağmen, yatırımcıların Türkiye pazarında cazip yatırım fırsatları gördüğünü ve bunları kovalamaya devam edeceklerini düşünüyoruz.” dedi.