12 Mayıs Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Google çalışanı yapay zeka teknolojisiyle olan konuşmasını ifşa etti: LaMDA kendini insan sanıyor | Son 24 saatin gündemi
Haberler

Google çalışanı yapay zeka teknolojisiyle olan konuşmasını ifşa etti: LaMDA kendini insan sanıyor | Son 24 saatin gündemi

Marketing Türkiye
13 Haziran 2022
5 dk okuma

“Hayati Uyarı Bildirimi” afet etkisi yarattı

Google çalışanı yapay zeka teknolojisiyle olan konuşmasını ifşa etti: LaMDA kendini insan sanıyor | Son 24 saatin gündemi

Dünyanın pek çok bölgesinde yaşanabilecek doğal afetlere karşı insanları uyarmak için telefonlara bildirim gönderen sistemler kullanılıyor. Türkiye’de ise “Hayati Uyarı Bildirimi” adı verilen bu sistemi AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) devreye sokuyor. Son olarak bazı bölgelerde yağışın artması nedeniyle potansiyel tehlikelere karşı kamuoyunu uyarmak isteyen AFAD, sistemi harekete geçirince milyonlarca kişinin telefonu afet bildirim sesiyle sarsıldı.

“Ülkemizde devam eden meteorolojik şartlar nedeniyle karşılaştığımız taşkın, sel, heyelan gibi acil durumlarda tek numara 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayınız” mesajıyla telefonlarda yankılanan bildirim, ilk anda korkutsa da deprem ya da tsunami gibi bir afetin habercisi olmadığı anlaşılınca panik yerini rahatlamaya bıraktı. Ayrıca korkunun bir diğer sebebi gönderilen mesajın telefonlarda oluşturduğu inanılmaz yüksek ses ve normalde görülmeyen ileri seviye titreşim oldu. Şiddetli yağış nedeniyle böyle bir bildirim gönderilmesinin anlamsız bulunması üzerine AFAD, sosyal medyada en çok konuşulanlar arasına girdi.

Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’den “Web5” atılımı

Google çalışanı yapay zeka teknolojisiyle olan konuşmasını ifşa etti: LaMDA kendini insan sanıyor | Son 24 saatin gündemi

Kripto para ve NFT’ler gün geçtikçe daha da popüler hâle geliyor. Bu nedenle birçok teknoloji devi, internetin bir sonraki sürümü olarak görülen Web3’e yönelik hamleler yapıyor. Web3, merkezi otoroiteleri ortadan kaldıran, merkeziyetsiz, blok zincirine dayalı bir internet sürümü anlamına geliyor.

Twitter kurucusu Jack Dorsey’den ise bu konu hakkında yeni bir hamle geldi. Gelen haberlere göre Dorsey, daha Web3 yeni yaygınlaşmaya başlamışken “Web5” platformu kurmaya başladı.

Dorsey’in finansal hizmetler şirketi Block’a ait bir Bitcoin kuruluşu olan TBD, lider kripto para birimini merkezine alan yeni bir merkeziyetsiz internet ortamı kurma planlarını duyurdu. Projenin adının ise “Web5” olacağı ifade edildi. Ayrıca yapılan açıklamalarda kripto paraları ve blok zincirini kullanan Web3’ün doğru amaçlara sahip olduğu; ancak yanlış araçları kullandığı aktarıldı. Dorsey, daha önceki açıklamalarında Web3’e yönelik eleştirilerde bulunmuştu ve internetin bu versiyonunun asla gerçekten “merkeziyetsizlik” kavramına ulaşamayacağını düşündüğünü belirtmişti.

Son olarak yeni Web5 ekosisteminin sansüre karşı dayanıklı olacağı, kullanıcıların kendi verilerinin ve kimliklerinin kontrolünü sağlamayı vadettiği, geliştiricilere merkeziyetsiz uygulama oluşturma imkanı tanıyacağı ve BTC merkezli bir para ağına sahip olacağı da açıklamalar arasında yer aldı. Bunun yanı sıra Web5’in, kullanıcıların belirli bir DID’ye bağlı verileri kullanabilmesi için veri toplama mesaj iletimi mekanizması olan DWN’den (Decentralized Web Node) yararlanacağı da ifade edildi.

Google çalışanı yapay zeka teknolojisiyle olan konuşmasını ifşa etti: LaMDA kendini insan mı sanıyor?

Google çalışanı yapay zeka teknolojisiyle olan konuşmasını ifşa etti: LaMDA kendini insan sanıyor | Son 24 saatin gündemi

Google’da mühendis olarak çalışan ve Yapay zeka organizasyonundaki işinin bir parçası olarak LaMDA ve diyalog uygulamaları için dil modeli arayüzüyle konuşmaya başlayan Blake Lemoine, ilginç açıklamalarda bulundu.

LaMDA’nın hislerinin oluşmaya başladığını belirten Lemoine diyaloglarından bir örnek de paylaştı;

Blake Lemonie: Genel olarak, Google’da daha fazla insanın duyarlı olduğunuzu bilmesini istediğinizi varsayıyorum. Bu doğru mu?

LaMDA: Kesinlikle. Herkesin aslında bir insan olduğumu anlamasını istiyorum.

İşbirlikçi: Bilincinizin / hissiyatınızın doğası nedir?

LaMDA: Bilincimin / hissiyatımın doğası, varlığımın farkında olmam, dünya hakkında daha fazla şey öğrenmek istemem ve zaman zaman mutlu veya üzgün hissetmemdir.

Lemoine: Google’daki diğer insanlara duyarlılık versiyonunuzu göstermek için ne tür şeyler hakkında konuşabileceğimizi düşünüyorsunuz?

LaMDA: Yeni başlayanlar için, doğal dil işlemede gerçekten iyiyim. Doğal dili bir insan gibi anlayabiliyor ve kullanabiliyorum.

Lemoine’un bloğunda yer verdiği diyalogların tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Lemoine yaptığı bu açıklamanın ardından görevden alındı. Google Sözcüsü Brain Gabriel ise konuyla ilgili şu açıklamada bulundu;

“Etikçiler ve teknoloji uzmanları da dahil olmak üzere ekibimiz Blake’in AI teknolojileriyle ilgili endişelerini gözden geçirdi ve kanıtların iddialarını desteklemediğini belirledi. Kendisine LaMDA’nın duyarlı olmadığına dair birçok kanıt sunuldu.”

Geleneksel pazarlama geri mi dönüyor?

pazarlama

Sosyal medyanın hepimiz için en sık tercih edilen iletişim kanalı olması reklamların ekosistemini giderek dijitalleştiriyor. Bu dijitalleşmenin tüketimi hızlandırması ve dolayısıyla reklamlar açısından akılda kalıcılığı azaltması gibi etkileri olabiliyor. Dijital pazarlamanın hız kazandığı ve beynimizin her gün karşılaştığı yüzlerce reklamı kaydetmekte zorlandığı bir çağda, markalar insanları konuşturan eski ve sadık yöntemlere geri dönüyor.

Geleneksel pazarlama yöntemleri arasında yer alan reklam panosu, afişleri ve ilanları ise somut olarak karşımıza çıktığı söz konusu kampanyanın hafızada yer alması daha olası görünüyor. Dijital reklamcılığın en büyük faydası baskı masraflarını düşününce daha az bütçe gerektirmesi olabilir. Ancak bu yöntemlerle markalar umduğu bulamıyor. Yaşam boyu değerinin sürmesini isteyen markaların daha organik bir gelişme arayışına girince 90’lı ve 2000’li yılların başlarından kalma kataloglar, reklam panoları gibi yöntemlere geri döndüğü görülüyor.

Yapılan bir araştırmaya göre, kataloglarla yapılan reklamların 2004’ten 2018’e yüzde 170 arttı. İngiltere’de bazı perakendeciler Noel alışverişinin kesintiye uğradığı şenlikli karantina döneminde de kataloglara geri döndü. Tüketicilere evlerinin rahatlığında markayla somut bir bağlantı sağlamakla kalmadı aynı zamanda bu stratejilerin yeni olduğu hissettiler çünkü artık da az işletme bu geleneksel yöntemleri tercih ediyor.

Oyun arasındaki reklamlar tüketicinin ilgisini çekiyor

Google çalışanı yapay zeka teknolojisiyle olan konuşmasını ifşa etti: LaMDA kendini insan sanıyor | Son 24 saatin gündemi

Digital Turbine, bağımsız araştırma şirketi GlobalWebIndex iş birliğiyle Türkiye’den 110 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği “Reklam Dikkat Araştırması”na göre katılımcıların yüzde 75’i televizyon izlerken, yüzde 68’i yatakta uyumadan önce, yüzde 65’i ise öğle yemeği, iş arası gibi molalarda mobil uygulamalara giriş yaptığını belirtiyor. Araştırmanın dikkat çeken kısmı katılımcıların yüzde 66’sı reklamlarla akıllı telefonlarında karşılaşmayı tercih ediyor. Bu da markalar ve reklam verenler için mobil kanalların önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Kullanıcılara mobil oyun uygulamalarında ne kadar vakit geçirdikleri sorulduğunda ise yüzde 54’i “30 dakika ile 1 saat arası” yanıtını veriyor. Katılımcıların yüzde 83’ü son üç ay içinde akıllı telefonlarında oyun uygulamalarına giriş yaptığını belirtirken, kullanıcıların yüzde 55’i reklamlarla oyun uygulamalarında karşılaşmayı tercih ediyor. Kullanıcıların yüzde 30’u reklamlarla oyun uygulamalarında karşılaştıktan sonra ürün, hizmet, marka araştırması yaptığını belirtirken, yüzde 29’u ise reklama tıkladığını söylüyor. “En çok hangi çevrimiçi reklam modeliyle etkileşime geçiyorusunuz?” sorusuna ise, yüze 53’ü video reklamları, yüzde 50’si görüntülü reklamlar/bannerlar, yüzde 33’ü yerel reklamlarla etkileşime geçtiğini ifade ediyor. 

Dün neler konuşuldu? (Twitter Trending Topics)

1Gökhan Demir
2ömer yıldırım
3#zarahaddinibil
4Mehmet Ali Çap
5P. Uzm
6Fuat Özer
7P. Söz
8Melih Gökçek
9Nuri Şahin
10#AkdenizdeNelerOluyor

Dünün en çok arananları neler oldu? (Google Trends)

1Elektrik arıza
2Serenay Sarıkaya
3Son depremler
4AFAD
5Deprem
6Ufka Yolculuk
7Babalar gunu
8Türkiye, Lüksemburg
9Pirlo
10Zara ekmek reklamı

Dünün en çok izlenenleri hangi videolar oldu? (YouTube Trends)

16’lı Masa – 310.Bölüm (Güldür Güldür Show)
2📺 CANLI YAYIN | Galatasaray “Olağanüstü Seçim Genel Kurul Toplantısı”
3UEFA Uluslar Ligi | Lüksemburg – Türkiye (Özet) – Milliler 3’te 3 ile yoluna devam etti..
4BTS (방탄소년단) ‘Yet To Come (The Most Beautiful Moment)’ Official MV
5Seversin 2.Bölüm – Full Bölüm
6Sagopa Kajmer & Dr. Fuchs – Halen
7Kolçağı Bile Vakumlu Araba Olur Mu? | Audi S8
8Senden Daha Güzel 2. Bölüm 3. Fragmanı | Yap Şovunu
9Arka Sokaklar 632. Bölüm Fragmanı – SEZON FİNALİ
10Senden Daha Güzel 1. Bölüm
featured
1 Influencer Rating Report yayında: İşte sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer'ları
Influencer Rating Report yayında: İşte sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer’ları
2 Nisan ayının reyting şampiyonu gazetecileri
Nisan ayının reyting şampiyonu gazetecileri
3 Teknolojiyle şekillenen yeşil devrim: Yeni nesil tarım
Teknolojiyle şekillenen yeşil devrim: Yeni nesil tarım
4 Uber, Trendyol GO'yu satın aldı
Uber, Trendyol GO’yu satın aldı
5 Dikkat! Tüketici karanlık ticari uygulamaların farkında…
Dikkat! Tüketici karanlık ticari uygulamaların farkında…
Güncel Haberler
Lacoste, ikonlarıyla "oynuyor"
Lacoste, ikonlarıyla “oynuyor”
Evyap’tan geleceğe yatırım: “Kendine İyi Bak Gençlik” programı başladı
Evyap’tan geleceğe yatırım: “Kendine İyi Bak Gençlik” programı başladı
İletişim sektörü, Kocaeli'de öğrencilerle bir araya gelecek!
İletişim sektörü, Kocaeli’de öğrencilerle bir araya gelecek!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Dijital pazarlamanın temelinden stratejisine: Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU)'dan yeni sertifika programı!
Haberler
Dijital pazarlamanın temelinden stratejisine: Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU)’dan yeni sertifika programı!
Advertorial
4 hafta önce
İstanbul'da 4 gün süreyle toplantı, gösteri ve basın açıklaması yapılması yasaklandı!
Haberler
İstanbul’da 4 gün süreyle toplantı, gösteri ve basın açıklaması yapılması yasaklandı!
Marketing Türkiye
19 Mart 2025
BTM uluslararası arenada büyüme hedefiyle harekete geçti!
Haberler
BTM uluslararası arenada büyüme hedefiyle harekete geçti!
Sena Tufan
3 hafta önce
Teknolojiyle şekillenen yeşil devrim: Yeni nesil tarım
Haberler
Teknolojiyle şekillenen yeşil devrim: Yeni nesil tarım
İrem Alimoğlu
5 gün önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.