5 Mayıs Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
WPP Media Başkanı Scott-Dawkins 2030'dan bildiriyor: "Reklamcının bir günü"
Haberler

WPP Media Başkanı Scott-Dawkins 2030’dan bildiriyor: “Reklamcının bir günü”

Nafizcan Önder
16 Kasım 2025
2 dk okuma

WPP Media’nın “Advertising in 2030” raporuna imza atan Global Business Intelligence Başkanı Kate Scott-Dawkins, reklamcılık ve teknolojinin yakın gelecekte nasıl şekilleneceğine dair çarpıcı bir perspektif sunuyor. Scott-Dawkins, kaleme aldığı “2030’dan mektup” formatındaki metinde bir reklamcının tipik bir iş gününü beş yıl sonrasından anlatırken, aynı zamanda sektörün dönüşümünü de gözler önüne seriyor.

Kişiselleştirilmiş reklamcılık: Evden işe uzanan akışkan bir deneyim

Scott-Dawkins’in 2030’daki sabah rutini, yapay zekâ destekli asistanı “Virgil” ile başlıyor. Akıllı ev teknolojileri, sirkadiyen ritme göre ayarlanan ışık düzeni, “insan yazımı içerik” filtresine alınmış haber akışları ve kişisel sağlık verileriyle senkronize çalışan ürün önerileri artık hayatın ayrılmaz bir parçası.

Scott-Dawkins diş fırçalarken akıllı aynasında beliren “mikrobiyom dostu kahvaltılık” reklamı, cihazların biyometrik verilerden beslendiği hiper kişiselleştirilmiş bir iletişim anlayışının geldiği noktayı gösteriyor. Artık reklamlar “görünen” değil, “akan” bir deneyim.

Moda tercihlerinden toplantı hazırlığına: Anlık ticaretin yükselişi

Scott-Dawkins’in vurguladığı bir diğer dönüşüm ise “instant commerce.” Evden çıkmadan, yapay zekanın gardırop geçmişi, toplantı katılımcıları ve önceki sunumlardan elde ettiği sinyallerle önerdiği kıyafet, dakikalar içinde drone ile kapıya teslim edilebiliyor.

Scott-Dawkins’e göre bu tür akışkan alışveriş deneyimleri, markaların tüketiciyle kurduğu ilişkiyi tamamen yeniden tanımlıyor.

Otonom yolculuk, kişiselleştirilmiş OOH ve veri akışının yeni normali

2030’da işe gidiş yolculuğu da markaların vitrini. Otonom araçların cam ekranlarında kişiye özel içerikler akıyor; şehir içindeki dijital dış mekân panoları ise kullanıcı profiline göre gerçek zamanlı olarak değişiyor. Scott-Dawkins’in telefonunun pasif olarak ilettiği “köpek gezdirme verisi”, bir evcil hayvan markasının billboard’unda anında karşılık buluyor.

Toplantı odasında yapay zeka ekip arkadaşları

Ofise varıldığında ise mevcut iş akışları tamamen dönüşmüş durumda. Cihazlar sayesinde laptop taşımaya gerek kalmıyor; yapay zeka destekli sistemler önceki kampanya sonuçlarını otomatik olarak ekrana yansıtıyor.

Kurgulanan yeni yıl kampanyasında ise tamamen yapay zekayla oluşturulmuş bir K-pop grubu yer alıyor. Gerçek sanatçıların seslendirdiği ancak tamamen dijitalle yaratılmış karakterler Gen Alpha’nın gözdesi haline gelmiş durumda.

Scott-Dawkins, kreatiflerin, veri bilimcilerin ve yapay zeka asistanlarının aynı üretim masasında oturduğu bir dönemin artık standart hâline geldiğini vurguluyor: “Projeler geceleri bile ilerliyor. İnsanlar uyurken yapay zeka çalışmaya devam ediyor.”

Kan şekeri düşüşü, öğle yemeği önerisini tetikleyen bir sinyale dönüşüyor. Yapay zeka platformu, indirim koduyla önerdiği yüksek lifli içeceği dakikalar içinde ofise ulaştırıyor. Scott-Dawkins’e göre “kişisel veri – reklam – ticaret” döngüsü artık tamamen pürüzsüz bir akışla ilerliyor.

Şehir hayatı: “Ambient Advertising” çağının yükselişi

Günün devamında sokaklarda cam duraklardan vitrindeki interaktif yüzeylere, zemine yansıtılan projeksiyonlardan 3D baskı merkezlerine kadar her yerde “ambient advertising” akıyor. Ürünlerin anında kişiye özel üretildiği yerel 3D baskı merkezleri ise henüz niş olsa da geleceğin tedarik zincirini yeniden kurmayı vadediyor.

“Reklam daha sezgisel, daha görünmez, daha entegre olacak”

Günün sonunda Kate Scott-Dawkins, yapay zekâ ve insanlar arasında giderek incelen çizginin reklam sektörünü bambaşka bir noktaya taşıyacağını söylüyor.

Scott-Dawkins, “2030’da reklam daha az kesintili, daha sezgisel ve daha entegre olacak. Kusursuz değil ama ilerleme bu yönde” diyerek mektubunu tamamlıyor.

Kaynak: Creative Salon

featured WPP Media
1 Teknoloji devleri için “haber vergisi” dönemi başlıyor
Teknoloji devleri için “haber vergisi” dönemi başlıyor
2 "Şeytan Marka Giyer 2" vizyona girmeden pazarlama dünyasını nasıl fethetti?
“Şeytan Marka Giyer 2” vizyona girmeden pazarlama dünyasını nasıl fethetti?
3 "Tam set" dönemi bitti, modüler tüketim çağı başlıyor...
“Tam set” dönemi bitti, modüler tüketim çağı başlıyor…
4 Araştırma: Formula 1’in geliş haberi Türk halkında nasıl karşılık buldu?
Araştırma: Formula 1’in geliş haberi Türk halkında nasıl karşılık buldu?
5 n11’den 5 yılda 5 kat büyüme hedefi: 1 milyar dolarlık yatırım planı açıklandı
n11’den 5 yılda 5 kat büyüme hedefi: 1 milyar dolarlık yatırım planı açıklandı
Güncel Haberler
Gerety Awards 2026 için geri sayım başladı: Son başvuru 15 Mayıs
Gerety Awards 2026 için geri sayım başladı: Son başvuru 15 Mayıs
NESCAFÉ 3ü1 Arada’nın altın çağı başladı
NESCAFÉ 3ü1 Arada’nın altın çağı başladı
British Airways, New York metrosunu uçağa çevirdi!
British Airways, New York metrosunu uçağa çevirdi!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

"Uniqlo'yu Türkiye'ye getiriyor" iddialarına Doğuş Perakende’den net yanıt: “Gündemimizde yok”
Haberler
“Uniqlo’yu Türkiye’ye getiriyor” iddialarına Doğuş Perakende’den net yanıt: “Gündemimizde yok”
Sena Tufan
2 hafta önce
Google'ın Ask Maps Güncellemesi: Sizi mi öneriyor, rakibinizi mi?
Haberler
Google’ın Ask Maps Güncellemesi: Sizi mi öneriyor, rakibinizi mi?
Marketing Türkiye
28 Mart 2026
Pazarlama uzmanları yanıtladı: Yapay zeka iş geliştirme kanallarını nasıl şekillendiriyor?
Haberler
Pazarlama uzmanları yanıtladı: Yapay zeka iş geliştirme kanallarını nasıl şekillendiriyor?
Advertorial
3 Mart 2026
Havas Engage’in Kreatif Direktörü Can Bilginer oldu
Haberler
Havas Engage’in Kreatif Direktörü Can Bilginer oldu
Advertorial
6 Mart 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.