20 Ocak Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Uzayda tasarruf dönemi başlıyor!
Haberler

Uzayda tasarruf dönemi başlıyor!

Marketing Türkiye
18 Ocak 2016
2 dk okuma

 

Satınalmacılar için yaratıcı bir eylem olan  SpaceX Falcon 9 roketi’nin uzaya fırlatılma macerası, güzel bir tasarruf örneği olarak karşımıza geliyor.

Purchasing Türkiye’nin incelediği makalede yeniden kullanım, teknoloji ve tasarruf konuları yakın mercek altına alınıyor.

Tedarik zincirinizdeki sarf malzemelerine yeniden bir göz atmaya ne dersiniz?

Florida eyaletinde yer alan bir askeri üsten SpaceX tarafından fırlatılan Falcon 9 roketi, 11 adet telekomünikasyon uydusunu da beraberinde yörüngeye bıraktıktan sonra, dünyaya geri döndü.

Bir hafta geçmeden, SpaceX kurucusu Elon Musk Falcon 9’da herhangi bir hasar tespit edilmediğini ve tekrar ateşlenmeye hazır olduğuyla ilgili bir tweet yayınladı.

Yeniden Kullanılabilirlik

Uyduları yerleştirmek şüphesiz ki büyük bir başarı fakat asıl parmak ısırtan ve tarih yazan şey Falcon 9 roketinin yeniden dünyaya dönebilmesi oldu. Şimdiye dek, uzaya roket göndermek tek sefere mahsus olmasına bağlı olarak oldukça pahalı bir yöntemdi. Musk’ın açıklamasına göre; Waitbutwhy adlı web sitesinde tek kullanımlık bir uzay mekiğini uçak seyahatiyle karşılaştırıyor:

“Mevcut hava seyahati endüstrisini bir de şöyle düşünün: Bir uçak sadece bir uçuş için çalışıyor. Her uçuş başka bir uçakta gerçekleşiyor ve uçuştan sonra yolcular terminale çıkıyor ve uçak parçalarına ayrılıyor ve tekrar kullanılabilir parçalar gelecekte kullanılmak üzere yenilemeye gönderiliyor.

Bir uçak yapım maliyeti yaklaşık olarak 300 milyon dolar. Bu yeni modelde, mürettebatın zaman ve yakıt masrafları da dahil, hayayolu şirketlerinin bir uçak üretmek için ekstra 300 milyon dolar daha harcaması gerekli. Peki bu işleri nasıl değiştirirdi?

Öncelikle, üretim hızından ötürü sınırlı sayıda uçuş mümkün olabilirdi. İkinci olarak, Chicago ve San Francisco arasında bir gidiş-dönüş bilet fiyatı kişi başına yaklaşık olarak 1.5 milyon dolara mal olurdu.

Musk, tekrar kullanılabilirliğin insan hayatını çok galaksili hale getirmede anahtar rol oynadığını vurguluyor: “Roketlerin nasıl etkili bir şekilde tekrar kullanılabileceği keşfedersek, uzaya erişim maliyeti de yüz kata kadar azalacaktır. Tamamen tekrar kullanılabilir bir araç daha önce yapılmadı. Bu gerçekten uzaya erişimde devrim için gerekli bir adım niteliğinde.”

 

Maliyeti azaltmak

Peki SpaceX’in başarısı uzaya erişim maliyetlerini nasıl etkileyecek? NASA tarafından 1989’da insanoğlunun Mars’a ayak basmasıyla ilgili nihai hedefin 450 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyordu. Bu 2004 yılında 50 milyar dolar olarak tahmin edilmeye başlandı. Musk’ın 500 bindolarla NASA’dan 20 bin kat daha az bir maliyet tahmini var. Bu rakam Avustralya’da ortalama ev bir kredisinden daha az.

Maliyetlerdeki büyük düşüş, düşük maliyetli yakıt da dahil devrim niteliğindeki gelişmelerin kombinasyonu yoluyla gerçekleşmiş olacak. En büyük tasarruf ise devam, yaşam desteği ve yakıt ikmali maliyetlerinin olduğu roketlerin hızlıca tekrar kullanılabilirliği sayesinde olacak.

Peki ya tedarik zinciri?

Falcon 9 hikayesi SpaceX’in dünyanın en iyi havacılık mühendisleri tarafından asla gerçekleşmeyecek bir şey olarak nitelendirilen bir şeyi başarması açısından ilham verici. Tek kullanım meselesi yıllardır aşılamayan bir meseleydi fakat SpaceX puzzle’ı çözerek diğerlerine öncülük etti.

satınalma profesyonellerine buradaki mesaj, tedarik zincirlerindeki sarf malzemelerinin tekrar kullanılabilirlik durumlarına bir göz atmaları olacaktır. İster roket güçlendirici ister ofis kağıdı olsun, nesnelerin tek kullanımlık olup olmadıklarını kontrol etmeğe değer. Tekrar kullanılabilirlik hem şirketiniz için, hem dünya için faydalı olduğu gibi bizi Mars’a ayak basmaya düşündüğümüzden daha kısa sürede yaklaştıracaktır.

Yabancı kaynak: Procurious.com

 

1 “Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için başvuru süreci devam ediyor...
“Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için başvuru süreci devam ediyor…
2 Sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer’ları!
Sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer’ları!
3 Deneyim ambalajla başlar!
Deneyim ambalajla başlar!
4 Yapay zekanın yeni çağı: 2026 ile birlikte yazılım, iş dünyası ve insan rolü yeniden tanımlanıyor
Yapay zekanın yeni çağı: 2026 ile birlikte yazılım, iş dünyası ve insan rolü yeniden tanımlanıyor
5 Küçük mutlulukların büyüttüğü sektör: Züccaciye...
Küçük mutlulukların büyüttüğü sektör: Züccaciye…
Güncel Haberler
25 yıllık bir büyü: LEGO’dan Felsefe Taşı’na özel koleksiyon seti
25 yıllık bir büyü: LEGO’dan Felsefe Taşı’na özel koleksiyon seti
ALJ Türkiye, medya planlama ve satın alma süreçlerinde WPP Media Türkiye ile anlaştı
ALJ Türkiye, medya planlama ve satın alma süreçlerinde WPP Media Türkiye ile anlaştı
Ünlü modacı Valentino Garavani hayatını kaybetti
Ünlü modacı Valentino Garavani hayatını kaybetti
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Apple'da Tim Cook dönemi kapanıyor! Yeni CEO için en güçlü aday: John Ternus...
Haberler
Apple’da Tim Cook dönemi kapanıyor! Yeni CEO için en güçlü aday: John Ternus…
İrem Alimoğlu
17 Kasım 2025
LinkedIn’e göre 2026’nın en hızlı yükselen meslekleri
Haberler
LinkedIn’e göre 2026’nın en hızlı yükselen meslekleri
İrem Alimoğlu
2 hafta önce
40 milyon aboneyi aşan Bluesky'a "dislike" butonu geliyor
Haberler
40 milyon aboneyi aşan Bluesky’a “dislike” butonu geliyor
Sena Tufan
3 Kasım 2025
Apple’dan "erişilebilirlik" odaklı sınırlı üretim iPhone tutacağı
Haberler
Apple’dan “erişilebilirlik” odaklı sınırlı üretim iPhone tutacağı
İrem Alimoğlu
25 Kasım 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.