24 Nisan Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Türkiye'nin yüzde kaçı "rahat bir hayat" yaşıyor?
Haberler

Türkiye’nin yüzde kaçı “rahat bir hayat” yaşıyor?

Marketing Türkiye
21 Mayıs 2024
2 dk okuma

BAREM’in global ortağı WIN Grubu, dünya genelinde artan yaşam maliyetleriyle birlikte toplumun finansal anlamda nasıl etkilendiğine dair detaylı bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre; İsveç’te nüfusun yüzde 56’sı rahatça yaşadığını söylerken Türkiye’nin yüzde 56’sı ay sonunu getirmekte zorlandığını belirtiyor.

BAREM’in global ortağı WIN International, dünya çapında 39 ülkeden 33.866 katılımcının görüş ve düşüncelerine dayanarak yaşam maliyetini merkezine alan kapsamlı bir araştırma yayınladı. Türkiye bacağının BAREM tarafından gerçekleştirildiği araştırmada; Türkiye’de, nüfusun yalnızca yüzde 21’i “rahat” bir yaşam sürdüğünü belirtiyor.

Araştırma; yaşam pahalılığının artmasına rağmen, dünya genelinde “rahat yaşadığını” belirten bireylerin oranında geçen yıla kıyasla yüzde 3’lük bir yükseliş yaşandığını gösteriyor. Ankette, yüzde 56’sının mali açıdan rahat olduğunu belirtmesiyle ilk sırada yer alan İsveç’i, Hollanda (yüzde 54), Paraguay (yüzde 53) ve Almanya (yüzde 50) takip ediyor. Arjantin (yüzde 78), Şili (yüzde 64) ve Laos (yüzde 64) da geçinmekte zorlananların en yoğunlukta olduğu ülkeler. Türkiye’de ise; katılımcıların yüzde 56’sı geçinmekte zorlanıp ay sonunu getirmekte güçlük çektiğini söylerken sadece yüzde 21’i konforlu bir hayat sürdüğünü ve yüzde 22’si de ne rahat olduğunu ne de zorlandığını belirtiyor.

Daha geniş bir perspektiften bakıp bölgesel olarak incelendiğinde ise; Avrupalılar ve Asya-Pasifik bölgesindeki bireyler, Orta Doğu (yüzde 15), Amerika (yüzde 23) ve Afrika (yüzde 25) kıtalarına kıyasla sırasıyla yüzde 32 ve yüzde 29 oranında “rahat yaşadıklarını” bildiriyor.

Harcamalar azaltılıyor

Mali koşullarını iyileştirmek amacıyla pek çok kişi yakın zamanda maliyet düşürücü önlemler aldığını belirtiyor; küresel ortalamanın yüzde 42’si geçen ay giderlerini kıstığını söylerken yüzde 30’u da artan yaşam maliyetine yanıt olarak gelecek aylarda harcamaları aktif olarak azaltma niyeti olduğunu ifade ediyor. Geçmiş aylarda bazı harcamalarını kestiğini belirtenlerin en yoğunlukta olduğu ülkelerin başında Arjantin (yüzde 62), Yunanistan (yüzde 61) ve İrlanda (yüzde 60) gelirken, harcamalarını azaltma planı olmayanların en çok olduğu ülkeler Nijerya (yüzde 39), Hong Kong (yüzde 36) ve Finlandiya (yüzde 35).

Araştırmanın Türkiye ayağına bakıldığında; ülkenin yüzde 34’ü geçmiş aylarda harcamalarını kestiğini, bir diğer yüzde 34’lük kısmı da gelecek aylarda harcamalarını azaltmayı düşündüğünü söylüyor. Yani yüzde 68’lik bir kitle harcama kesintisi içinde. yüzde 24’lük bir kesim ise gelecek harcamalarında herhangi bir değişiklik yapmayı planlamadığını bildiriyor.

Araştırma Künyesi:
Çalışmada 39 ülkede 33,866 kişiyle görüşüldü. Araştırma Türkiye’de  26 – 30 Ocak 2024 tarihleri arasında CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle Türkiye temsili bir örneklemde 523 kişi arasında gerçekleştirildi.

featured
1 Sabancı Holding CEO’su CarrefourSA'yı neden sattıklarını açıkladı
Sabancı Holding CEO’su CarrefourSA’yı neden sattıklarını açıkladı
2 Televizyon Yayıncıları Derneği'den reklamverenlerin "Şiddet varsa reklam yok" çıkışına yanıt geldi
Televizyon Yayıncıları Derneği’den reklamverenlerin “Şiddet varsa reklam yok” çıkışına yanıt geldi
3 Japonya'nın dünyaca ünlü moda markası Uniqlo, Türkiye pazarına mı giriyor?
Japonya’nın dünyaca ünlü moda markası Uniqlo, Türkiye pazarına mı giriyor?
4 İş dünyasında haftanın atamaları (11-17 Nisan)
İş dünyasında haftanın atamaları (11-17 Nisan)
5 MediaMarkt'tan Rekabet Kurumu'na ceza yanıtı...
MediaMarkt’tan Rekabet Kurumu’na ceza yanıtı…
Güncel Haberler
Koç Topluluğu 100 Yaşında...
Koç Topluluğu 100 Yaşında…
Karaca’nın “Geleceğin İncileri İçin El Ele” projesi 15 yılda 16 bin çocuğa destek sağladı
Karaca’nın “Geleceğin İncileri İçin El Ele” projesi 15 yılda 16 bin çocuğa destek sağladı
Ev teknolojilerinde değişen trend: “Akıllı” değil, “anlayışlı” teknoloji
Ev teknolojilerinde değişen trend: “Akıllı” değil, “anlayışlı” teknoloji
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Gümüş fiyatları kontrolden çıkınca Pandora, takılarını platinden üretmeye karar verdi
Haberler
Gümüş fiyatları kontrolden çıkınca Pandora, takılarını platinden üretmeye karar verdi
Sena Tufan
6 Şubat 2026
Her 8 meslekten biri yapay zeka ile dönüşüm eşiğinde
Haberler
Her 8 meslekten biri yapay zeka ile dönüşüm eşiğinde
Gülben Dikmen
2 hafta önce
"Filtresiz İnsanlık" çağı başladı: Kusursuzluk yoruyor, gerçeklik bağ kuruyor
Haberler
“Filtresiz İnsanlık” çağı başladı: Kusursuzluk yoruyor, gerçeklik bağ kuruyor
Nafizcan Önder
4 hafta önce
Penti CEO'su Mert Karaibrahimoğlu'nun ilk kitabı: "Halden Anlayan Lider"
Haberler
Penti CEO’su Mert Karaibrahimoğlu’nun ilk kitabı: “Halden Anlayan Lider”
Marketing Türkiye
5 Şubat 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.