18 Ocak Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Türkiye'nin yüzde 88'i çölleşme riskiyle karşı karşıya!
Haberler

Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya!

Sena Tufan
25 Temmuz 2025
2 dk okuma

Son iki yılda dünya tarihinin en ciddi kuraklıklarından birkaçının gerçekleştiğini gösteren ve Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle hazırlanan “Dünyadaki Kuraklık Noktaları” başlıklı rapora göre, yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya olan Türkiye, 2030 yılında ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya kalacak. Ayrıca rapora göre; her 2 derecelik sıcaklık artışı, suya erişimin yüzde 15’e kadar varan oranda azalması anlamına geliyor.

BM desteğiyle hazırlanan ve son iki yılda tarihin en ciddi kuraklıklarından birkaçının gerçekleştiğini gösteren “Dünyadaki Kuraklık Noktaları” başlıklı yeni bir rapor yayımlandı. Akdeniz bölgesinin ayrıca incelendiği raporda; hava sıcaklıklarındaki artış ve yağışlardaki düşüş göz önüne alındı. Buna göre Akdeniz bölgesi, iklim değişikliğinin ana merkezlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Akdeniz ikliminde kuraklığın normal olduğu ancak sıklığının ve etkisinin 1950’lerden bu yana hızla arttığı belirtiliyor.

Rapora göre bölgede ortalama hava sıcaklıklarının 2050 yılında 2-3 derece, 2100 yılında 3-5 derece arasında artması bekleniyor. Her 2 derecelik sıcaklık artışı, bölgede suya erişimin yüzde 15’e kadar varan oranda azalması anlamına geliyor. Raporda ayrı bir yer ayrılan Türkiye de, çöl iklimine benzeyen bir iklimin görülmesi olasılığının artması nedeniyle bu kuraklıktan etkilenme potansiyeli en yüksek ülkeler arasında görülüyor.

Akdeniz havzasında iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisi ve olası risklerini incelemek için raporda üç ülke baz alınıyor: İspanya, Fas ve Türkiye.

Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya!

“Türkiye yarı kurak ve toprak parçalanmaya yatkın. Ülkenin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya” denilen rapora göre, 21. yüzyılın sonunda Türkiye’de yağış oranları yüzde 30 oranında düşecek. Eş zamanlı olarak sıcaklıklar da artacak ve 2100 itibarıyla ülkenin batısı ve güneyinde ortalama sıcaklıklar 4-5 derece daha fazla olacak. 2019 yılında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) göre su konusunda sıkıntılar yaşayan ülke kategorisinde olan Türkiye, 2030’da “su fakiri” ülke kategorisinde olma riskini taşıyor. Buna göre, nüfusun ve tarım alanlarının yüzde 80’i beş yıl içinde kuraklık riski yaşayabilir.

Raporda ayrıca 2022’deki aşırı kurak geçen mevsimlerin ardından Türkiye’de 2023 yılında ciddi bir kuraklık görüldüğü, bunun etkilerinin de özellikle tarım alanında hala devam ettiğine dikkat çekiliyor.

Türkiye’de su kaynaklarının yüzde 75’i tarım alanında kullanılıyor. 2030’da olası kuraklık göz önüne alındığında, rapor, su kaynaklarının kullanımı ve farklı kaynaklara yönelme konusunda ülkede ciddi yatırımlar yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Ocak 2025, son 24 yılın “en kurak Ocak ayı” oldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ortalama Ocak ayı yağışının yüzde 6’sını alırken, diğer bölgeler de sadece yüzde 30’unu aldı.

Kaynak: Gıda Hattı

Yarının koruyucuları

featured kuraklık
1 The One Awards'da ilk 3'e kalan markalar belli oldu!
The One Awards’da ilk 3’e kalan markalar belli oldu!
2 “Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için başvuru süreci devam ediyor...
“Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için başvuru süreci devam ediyor…
3 Pazarlamanın yeni gücü "Agentic AI": 2026’yı şekillendirecek 5 trend...
Pazarlamanın yeni gücü “Agentic AI”: 2026’yı şekillendirecek 5 trend…
4 Yurt dışında viral olan, mağazalarda kavga çıkaran Starbucks Bearista Cup, Türkiye'ye geliyor
Yurt dışında viral olan, mağazalarda kavga çıkaran Starbucks Bearista Cup, Türkiye’ye geliyor
5 Sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer’ları!
Sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer’ları!
Güncel Haberler
"Full odak" artık lüks: Çalışanların yüzde 80'i 1 saat bile kesintisiz çalışamıyor
“Full odak” artık lüks: Çalışanların yüzde 80’i 1 saat bile kesintisiz çalışamıyor
2025'in en etkili dijital kampanyaları
2025’in en etkili dijital kampanyaları
Takım ruhu bir performans sistemidir!
Takım ruhu bir performans sistemidir!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

The TECH Summit'te kayıtlar devam ediyor! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?
Haberler
The TECH Summit’te kayıtlar devam ediyor! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?
Marketing Türkiye
2 Aralık 2025
Fraksiyonel CMO’lar çağı başlıyor!
Haberler
Fraksiyonel CMO’lar çağı başlıyor!
Sena Tufan
10 Aralık 2025
“Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için başvuru süreci devam ediyor...
Haberler
“Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için başvuru süreci devam ediyor…
Sena Tufan
3 gün önce
Türkiye'nin en "istikrarlı" markaları!
Haberler
Türkiye’nin en “istikrarlı” markaları!
Sena Tufan
3 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.