Türkiye’nin datası depreme karşı korunuyor
Tüm sektörler için, gün geçtikçe büyüyen verilerin güvenli bir şekilde saklanması ve anlık erişim sağlanması hayati önem taşıyor. İstanbul’da yaşanan son deprem, bir kez daha veri merkezlerinin güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu hatırlamamızı sağladı.
Günümüzde, bankacılıktan, üretime, medyadan, telekomünikasyona, perakendeden sağlığa kadar her sektörden her büyüklükte şirket, sürekli büyüyen verilerini en doğru ve etkin şekilde korumak istiyor. Şirketler, gelişen piyasa taleplerini karşılamak için güvenilir veri merkezi altyapısına ihtiyaç duyuyor. Verilerin saklandığı altyapıda gerçekleşecek en ufak bir aksaklık operasyonun tamamen çökmesine sebep olabiliyor ve kurumları çok ciddi zararlara uğratabiliyor. Bu nedenle veri merkezleri güvenliği ve verilerin kesintisiz ve erişilebilir olması tüm sektörler için çok önemli. Türkiye veri merkezi pazarı, Brezilya, Kolombiya ve Arjantin’le beraber dünyada en hızlı büyüyen 5 pazardan biri olarak dikkat çekiyor.
“Türkiye’nin Dijital Kalesi korumamız altında”
Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren NGN İcra Kurulu Üyesi ve NGN Veri Merkezi ve Bulut Çözümleri Direktörü Beyazıt Öztürk; İstanbul’da yaşanan şiddetli depremin yaşamımızın her alanında daha bilinçli ve hazırlıklı olunmasının bir sinyalini verdiğini söyledi. Yaşanan deprem ile operasyonlarını test etme olanakları bulduklarını belirterek, Türkiye’nin en güvenli binalarından biri olma özelliği taşıyan ‘’Türkiye’nin Dijital Kalesi’’ Star of Bosphorus’ta, operasyonun kesintisiz devam ettiğini dile getirdi. Bu deprem vesilesi ile bazı önemli bilgilere dikkat çekmek isteyen Öztürk, “Dünyaca kabul gören FEMA standartları kapsamında son 2 bin 500 yıl içindeki sismik olayların korelasyonu baz alınarak tasarlanan veri merkezimiz, 9 şiddetinde depreme dayanıklı olacak şekilde üstün bir teknoloji ile inşa edildi. Bu özelliğiyle Türkiye’deki veri merkezleri arasında bir ilke imza attık, deprem sırasında dahi müşterilerimizin operasyonunun devamlılığını, veri akışının sürdürülebilmesini ve veri güvenliğini sağlıyoruz. 138 adet sismik izolatör üzerinde konumlandırılan yapısı ile deprem anında binanın tamamının korunduğu veri merkezinde, yaşanabilecek kesintilerin önüne geçildi. Star of Bosphorus Veri Merkezi için belirlediğimiz sismik performans hedeflerini; geleneksel sistemlerle inşa edilen tipik binaların ötesinde TIER standartlarına göre tasarlanan veri merkezlerinde kullanılan hedeflerden de yüksekte tuttuk. Tesis; yaklaşık olarak 2 bin 500 yılda bir meydana gelen en büyük depremde dahi faaliyetlerine devam edecek, herhangi bir hasar meydana gelmeyecek şekilde tasarlandı. Uluslararası danışmanlık firması ARUP tarafından bağımsız bir akran denetiminden geçerek dünyanın sayılı, en güvenli veri merkezlerinden biri olduğunu ispatladık. Veri merkezimizin yapısal ve sismik tasarımı için ilk defa geliştirilen tasarım yöntemleri de Haziran 2018’de ABD’nin Los Angeles şehrinde gerçekleştirilen Amerikan Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı’nda sunulmuş ve takdir görmüştür.” dedi.