
Türkiye İş Bankası’ndan kültürel mirasın izinde örnek destek
Türkiye İş Bankası, kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşımının önemli bir ayağını kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedefiyle arkeoloji alanına ayırıyor. Banka, Türkiye’nin dört bir yanındaki antik kentlerde yürütülen kazı çalışmalarına uzun soluklu destek sağlayarak, arkeolojik mirasın bilimsel yöntemlerle gün yüzüne çıkarılmasına katkı sunuyor.

Laodikeia ve Tripolis’te beş yıllık yeni dönem
Denizli’de yer alan ve tarih boyunca ticaretin, kültürün ve inancın önemli merkezlerinden biri olan Laodikeia Antik Kenti’ndeki kazılar, Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında sürdürülüyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan bu antik kentte yürütülen çalışmalara banka beş yıl boyunca destek vermeye devam edecek. Aynı şekilde, Lydia, Phrygia ve Karia bölgelerinin kesişim noktasında bulunan Tripolis Antik Kenti’ndeki kazılara da Prof. Dr. Bahadır Duman yönetiminde beş yıl sürecek bir katkı sağlanıyor.
Zeugma’da ilhamın izinde: Muzalar Evi
Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti’nde 2005 yılında başlayan kazılar kapsamında keşfedilen Muzalar Evi, 2012’den 2022’ye kadar bankanın desteğiyle araştırıldı. İlham perilerini betimleyen mozaiklerle süslü bu yapı, dönemin kültürel zenginliğine ışık tutuyor. 2023 yılında başlatılan çevre düzenlemesi, koruyucu çatı ve restorasyon çalışmaları halen sürüyor.
Arkeolojik kazılardan kitaplara uzanan bilimsel destek
Türkiye İş Bankası’nın arkeolojiye desteği yalnızca saha çalışmalarıyla sınırlı kalmıyor. İş Sanat ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları aracılığıyla, kazı başkanları tarafından hazırlanan bilimsel yayınlar da kamuoyuyla buluşturuluyor. Bugüne dek Patara, Zeugma, Teos, Nysa ve Stratonikeia gibi antik kentleri konu alan altı farklı eser yayımlandı.
Karia’nın derinliklerinde bir kültür katmanı: Stratonikeia

Muğla’da yer alan Stratonikeia Antik Kenti’nde 2021 yılından bu yana sürdürülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan kütüphane yapısının, plan tipi ve büyüklüğü itibarıyla Anadolu’daki tek örnek olduğu düşünülüyor. Kazıların ilerleyen dönemlerinde, yapının avlusundaki sütunların ayağa kaldırılması planlanıyor.
Kaman-Kalehöyük’te bir arkeoloji yolculuğu
Kırşehir’deki Kaman-Kalehöyük kazılarına Türkiye İş Bankası’nın katkısı, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ile yürütülen iş birliğiyle sürüyor. Bugüne dek dört farklı kültür katmanına ait 2 binden fazla eserin ortaya çıkarıldığı bölgede, Neolitik ve Kalkolitik dönemlere ait buluntuların elde edilmesi bekleniyor. Enstitüye X-ray cihazı temininden seramik deposunun yenilenmesine kadar pek çok teknik destek de sağlandı.
Teos ve Patara’da tamamlanan destekler
İzmir Seferihisar’daki Teos Antik Kenti’nde Türkiye’nin en büyük Dionysos kutsal alanı ile öne çıkan yapılar 2016-2024 yılları arasında desteklenirken; Antalya’daki Patara Antik Kenti’nde de aynı dönem içinde önemli kazı ve restorasyon çalışmalarına katkı sunuldu. Patara, hem Roma hem Osmanlı dönemine ait yapılarıyla farklı dönemlerin kesişim noktası olarak öne çıkıyor.
Eğitim ve kültürün merkezi: Nysa
Aydın’daki Nysa Antik Kenti’nde yer alan tiyatro, kütüphane ve gymnasium gibi yapılar, antik dönemin önemli bir eğitim ve kültür merkezini ortaya koyuyor. 2019 yılında başlayan destek 2023’te tamamlanırken, 2024 itibarıyla tiyatronun sahne yapısı restorasyonu sürüyor.
İş Sanat Anadolu Sergileri “Hocalar ve Öğrenciler” ile Milas’taydı