Turkcell yerli akıllı cep telefonu için düğmeye bastı
Turkcell, yerli akıllı cep telefonu için düğmeye bastığını duyurdu. Türkiye telekomünikasyon sektörü açısından bir dönüm noktası niteliğini taşıyan açıklama, İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen Dünya Mobil Kongresi kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Qualcomm Avrupa Başkanı Enrico Salvatori ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in katıldığı basın toplantısında geldi.
Kod adı Gebze
“Gebze” kod adlı telefonun tasarım ve yazılımı tamamen Türk mühendislerin elinden çıkacak. Söz konusu telefon, Turkcell’e özel ara yüz, Türk kullanıcıların ihtiyaçlarına göre en son teknoloji ile özelleştirilmiş donanım ve zengin uygulama dünyası gibi özelliklere sahip olacak. Herkesin erişebileceği uygun fiyata sahip olacak Turkcell’in yerlisinin, 2013 yılı içinde tüketicilerle buluşması planlanıyor. Turkcell’in 700 kişilik Ar-Ge üssü Turkcell Teknoloji tarafından geliştirilecek akıllı telefonun başta bölge ülkeleri olmak üzere ihracatı da hedefleniyor.
Turkcell ve Qualcomm arasında Ar-Ge işbirliği
Basın toplantısında Turkcell ile dünyanın mobil teknoloji alanında lider firmalarından Qualcomm arasında cep telefonu, tablet bilgisayar ve makineler arası iletişim (M2M) cihazları geliştirilmesine yönelik ortak Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak üzere işbirliği anlaşması da imzalandı. Turkcell bu anlaşmayla Qualcomm’un Ar-Ge lisansı verdiği dünyadaki sayılı operatörlerden biri oldu.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: Yerli üretim hedefine bir adım daha yaklaştık
Basın toplantısında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım şunları söyledi:
“Ar-Ge, ülkeler için her zaman önemli bir konu başlığı olmuştur. Bilgi ve İletişim Sektörüne özgü Araştırma-Geliştirme düzenlemesi çalışmaları 2012 yılında tamamlandı ve şu anda 2013 yılının ilk çeyreği için Bilgi ve İletişim ile Uzay Havacılık Sektörlerine yönelik yaklaşık 300 adet Araştırma-Geliştirme projesi başvurusu alınmış olup değerlendirmeler başlatılmıştır.
Ar-Ge faaliyetlerine verdiğimiz önemden dolayı işletmecilere bir takım yükümlülükler de getirilmiştir.
• 3G işletmecilerine, şebeke yatırımlarının % 40’ını Türkiye’de Ar-Ge Merkezleri bulunan tedarikçilerden veya Araştırma-Geliştirme merkezlerine ilaveten Teknik Destek merkezleri ülkemizde bulunan tedarikçilerden ve %10’unu ise KOBİ’lerden tedarik etme zorunlulukları getirilmiştir.
• Bunun yanında Ar-Ge merkezlerinde en az 500 mühendis yada Ar-Ge Merkezinde 350 olmak üzere Teknik Destek Merkezi’nde 150 mühendis istihdam edilmesi şartı getirilmiştir.
Bu çalışmaları yaparken, hedefimiz yerli bir ürün ortaya çıkarmak ve bir marka oluşturmaktı. Bu amaçla sektördeki yazılım ve donanım projelerini karşılıksız olarak desteklemekteyiz.
Ar-Ge ve yerli katkı payı konusunda yaptığımız çalışmalarımızın meyvelerini toplamaya başladık. Ülkemizde elektronik haberleşme alanında yerli katkı payı ve araştırma-geliştirme faaliyetlerindeki bu artışlar bizi geleceğe yönelik hedeflerimiz konusunda umutlandırmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Turkcell’in yerlisi.
Bugün burada gerçekleştirilen etkinlikle belirlemiş olduğumuz hedefe bir adım daha yaklaşmış olmaktayız. Bu anlamda Turkcell’i kutluyor emeği geçen ve geliştirme sürecinde katkısı olacak herkese teşekkürlerimi sunarım.”
Ciliv: Türkiye’nin Turkcell’ine yerli akıllı telefonuna imza atmak yakışırdı
Basın toplantısında konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv şunları söyledi:
“Bilgiye erişimde fırsat eşitliği hedefiyle sunduğumuz T serisi akıllı telefonlar 750 binden fazla satarak büyük başarı yakaladı. Kısa bir süre önce de yine kendi adımızla ilk tabletimizi çıkardık. Ancak bütün bunlar bizim için yepyeni bir başlangıcın ilk adımlarıydı. Bugün mobil iletişimin dünyasının kalbi sayılan Mobil Dünya Kongresi’nde yerli akıllı telefon için düğmeye bastığımızı açıklamaktan ve Turkcell için olduğu kadar telekomünikasyon sektörümüz için de dönüm noktası niteliğini taşıyan bu gelişmeyi müjdelemekten büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin Turkcell’ine Türkiye’nin akıllı telefonuna imza atmak yakışırdı. Gebze kod adını verdiğimiz akıllı telefon ile öncülük yaparak sektörün diğer oyuncularını da Türkiye’de üretime teşvik etmek ve cari açığa pozitif katkı katkı sağlamak istiyoruz. Uzun yıllardır insana ve altyapıya yaptığımız yatırımlar sayesinde teknolojiyi tüketen değil üreten ülke olmak için gereken her şeye sahibiz. Her 1 milyon yerli akıllı telefon satışı ile yaklaşık 500 milyon TL’nin Türkiye’nin cebinde kalmasını sağlamak mümkün. Sayın Ulaştırma Bakanı’mız Binali Yıldırım ve Dünya devi Qualcomm’un bu heyecan verici yolculukta yanımızda olmasından ve verdikleri destekten dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.”
“Teknoloji ve inovasyon odağıyla Turkcell en başarılı operatörlerden biri”
Qualcomm Avrupa Başkanı Enrico Salvatori de sektörün iki lider ismi arasındaki anlaşmanın sadece Türkiye için değil bölge ülkeleri için de önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Salvatori: “Bu anlaşma çerçevesinde Turkcell, Qualcomm’un çipsetleri üzerindeki gelişmiş özelliklerden yararlanabilecek, Türkiye’deki cep telefonu kullanıcılarına özel uygulamalar geliştirebilecek. Turkcell’in teknoloji ve inovasyon odaklı yapısına baktığımızda bu niteliklerin markanın başarısındaki ana faktörler olduğunu görüyoruz” dedi.
“Designed by Turkcell Teknoloji in Gebze”
• Kod adı: Gebze
• “Gebze” her 1 milyon adet satışta cari açığı azaltma yolunda yaklaşık yarım milyar TL katkı yapacak.
• Turkcell Teknoloji’nin Gebze’deki 700 kişilik Ar-Ge üssü cihazın geliştirilmesinde kilit rol oynayacak.
• Kullanılacak Qualcomm çipi sayesinde bu cep telefonuna özel uygulamalar geliştirilebilecek.
• 2013 yılı içinde piyasaya çıkacak yerli cep, bölge ülkelerinde de satışa sunulacak.
• Turkcell, herkesin akıllı telefon kullanması için yerli telefonu çok uygun bir fiyata satacak.