
Turkcell yeni arama motoru Yaani’yi duyurdu
- Turkcell kendi arama motoru Yaani’yi basına tanıttı.
- Yaani’yi farklılaştıran özelliklerin başında Türkçeyi çok iyi anlaması olduğu belirtildi. Ayrıca konum bazlı aramalarda en yakın seçenekleri ilk sıralarda gösterecek.
- Yaani uygulamasını indiren Turkcell’lilere 1 GB’lık ek internet kotası sunulurken, uygulama içerisinde yapılan aramalar ve sonuçlarının gösterildiği sayfalardaki data kullanımı Turkcell’lilerin internet kotasından düşmüyor. Ek olarak, Turkcell’lilere Yaani’yi kullandıkça her ay 1 GB’lık internet paketi tanımlanıyor.
- Arama yapıldıkça öğrenen arama motoru Yaani’nin sembolü ise nazar boncuğu.
“Yaani Turkcell’in değil Türkiye’nin arama motoru”
Kendi arama motoruna sahip olmanın Türkiye’yi dünyada sayılı ülkeler arasına soktuğunu belirten Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Bugüne kadar geliştirdiğimiz servisler sadece Türkiye’de değil dünyada da milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Şimdi Yaani ile bir adım daha atarak en fazla veri üreten servislerden birisi olan arama motoru pazarına giriyoruz. Bu Turkcell’in değil Türkiye’nin arama motoru. Hepimizin desteği ile büyüyecek” dedi.
Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin en büyük veri merkezini Gebze’de açtıklarını kaydeden Terzioğlu, “Veri merkezini yapıp işin içinden çıkamayız. Önemli olan bu veri merkezi üzerinde çalışan servisleri de geliştirmek. Yaani’nin verilerini de Gebze Veri Merkezi’mizde saklayacağız. Türkiye’nin kullanım alışkanlıklarına göre tasarlanan Yaani, Türkçeyi çok iyi anlıyor. Biz arama yaptıkça o öğreniyor. Bu sayede her seferinde karşımıza daha iyi arama sonuçları çıkartacak” diyerek tüm Türkiye’den Yaani’yi kullanmalarını istedi.
“Hedefimiz %25’lik bir pazar payına ulaşmak”
Arama motorunun isminin neden Yaani olduğu sorusuna ise Terzioğlu şöyle devam etti: “Türkiye’nin arama motoruna isim ararken, hem Türkçe hem akılda kalıcı ve basit olmasını istedik. Türkçede çok fazla kullandığımız bir kelime olan “Yaani” bizim hedefimiz olan Ortadoğu ve Rusya pazarlarında da kullanılan bir kelime. Arapçada benzer anlama geliyor, Rusçada da söylemesi çok kolay” şeklinde yanıtlayarak şöyle devam etti: “Öncelikli hedefimiz elbette Türkiye ancak global servislerdeki deneyimimiz de bize bir şey öğretti: Türk insanının beğendiği uygulamalar yurt dışında da çok başarılı oluyor. Türkiye’de başarılı olduktan sonra bölgesel ölçekte başarılı olmamak için hiçbir neden yok. Bizim Yaani ile öncelikli hedefimiz Türkiye’de %25’lik pazar payına ulaşmak.”