
Türk Telekom “Fiber”leyebildi mi?
İki yıldır beklenen büyük birleşme nihayet geçtiğimiz ay gerçekleşti ve Avea ile TTNET markalarının Türk Telekom adı altında yeni logosuyla yola devam edeceği duyuruldu.
“Fiberliyoruz” sloganıyla duyurulan birleşme reklam kampanyasından yeni logoya kadar pek çok konuda tartışmaların merkezine de oturdu. Peki, kampanya ve logo hedef kitle tarafından ne derece beğenildi? Telekom alanındaki bu önemli gelişme sektördeki rekabeti nasıl etkileyecek?
Haber: Ali Cemal Karabudak
Türk Telekom’un 2014 yılından bu yana Avea ve TTNET markalarını aynı isim altında birleştireceği konuşuluyordu. Proje nihayet geçtiğimiz Ocak ayında sonuçlandı ve telekom devi Antalya’da gerçekleştirdiği sürpriz bir lansmanla üç markanın bundan böyle Türk Telekom adıyla faaliyet göstereceğini duyurdu. Bu önemli gelişmeyi “Fiberliyoruz” sloganlı reklam kampanyasıyla kamuoyuna duyuran Türk Telekom gerek reklam kampanyasıyla gerek logosuyla gerekse reklam filminde boy gösteren şarkıcı Hadise, spor yorumcusu Rıdvan Dilmen ve Galatasaraylı futbolcu Wesley Sneijder’le çok konuşuldu, konuşulmaya da devam ediyor. Peki, Quentin Tarantino’nun efsane filmi “Ucuz Roman”ın müziği Misirlou’nun ana tema olarak seçildiği reklam hedef kitle tarafından nasıl karşılandı? Reklam filmi mesajıyla oyuncularıyla ve senaryosuyla tüketiciden geçer not alabildi mi?
Online araştırma şirketi DORinsight, Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği “Türk Telekom Reklam Beğeni Araştırması” işte bu soruların yanıtlarını verirken birleşmenin ne denli başarılı olduğunu ve sektördeki rekabete neler getireceğini Marka Danışmanı Bora Alçı ve Yubai’nin Kurucusu ve Yaratıcı Marka Danışmanı Yunus Baran değerlendirdi. DORinsight’ın 5-8 Şubat 2016 tarihleri arasında online olarak gerçekleştirdiği araştırmaya; Türkiye temsili 18 yaş ve üzeri AB, C1, C2, D ve E sosyo-ekonomik segmente mensup 501 kişi katıldı. Araştırma kapsamında katılımcılara Türk Telekom’un yeni reklam filmini beğenip beğenmedikleri ve bu reklam filmi hakkındaki düşünceleri soruldu.
Reklamı izlemeyen neredeyse yok
Yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 92’si reklam filmini daha önce izlediğini söylerken, yalnızca yüzde 8’i daha önce izlemediğini belirtiyor. Bu da kampanyanın oldukça yüksek bir frekansla mecralarda yer aldığının bir göstergesi. Katılımcıların yüzde 79’u reklam filmini beğendiğini dile getirirken, yüzde 10’u ise beğenmekle beğenmemek arasında kararsız kalıyor. Geriye kalan yüzde 11’i ise reklam filmini beğenmediğini dile getiriyor. Reklamda anlatılmak istenen ana mesaj sorulduğunda ise araştırmaya katılanların yüzde 46’sı üç kurumun birleşmesini anlattığı yanıtını veriyor. Bu yanıtı yüzde 28’le internet hızının artması, yüzde 25 ile bere geçilmesi takip ediyor.
Türk Telekom reklam filminin en çok hangi özelliğinin beğenildiği araştırmaya katılanlara sorulduğunda katılımcıların yüzde 76’sı müziğinin ilgi çekici bulduğunu, yüzde 8’i ise bu konuda kararsız olduğunu söylüyor. Yüzde 16’sı reklam müziğini ilgi çekici bulmadığını belirtiyor. Reklam filmine ait diğer öğelere baktığımızda reklam müziğinin ardından en ilgi çekici gelen öğelerin sırayla yüzde 72 oranıyla slogan, yüzde 71 ile ürün, yüzde 67 ile prodüksiyon, yüzde 66 oranla senaryo ve yüzde 65 oranla oyunculuk olduğu ortaya çıkıyor.
Reklamda en çok Hadise beğenildi
Katılımcılara reklam filmindeki ünlüleri ne derecede beğenip beğenilmediği sorulduğunda yüzde 64’ü reklam filminde en çok Hadise’yi beğendiğini dile getiriyor. Sneijder için beğeni oranı yüzde 57 olurken, Rıdvan Dilmen için ise bu oranın yüzde 48’de kalıyor. Reklam lminden bahsedilme, merak uyandırma ve reklamı ilginç bulma gibi konular incelendiğinde katılımcıların yüzde 54’ü reklamı ilginç bulduğunu ve reklam lminden başkalarına da bahsetmek istediklerini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 52’si ürünün merak uyandırdığını söylerken, yüzde 55’i ise reklam filminin tekrar izleme isteği uyandırdığını kaydediyor.
10 katılımcıdan 7’si yeni logoyu beğendi
Araştırmada ayrıca Türk Telekom’un yeni logosunun beğenilip beğenilmediği de soruldu. Katılımcıların yüzde 75’i logoyu beğendiğini belirtirken, yüzde 13’ü ise bu konuda kararsız olduğunu söylüyor. Logoyu beğen- meyenlerin oranı ise yüzde 12.
Yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 92’si reklam filmini daha önce izlediğini söylerken, yalnızca yüzde 8’i daha önce izlemediğini belirtiyor.
Detaylar Marketing Türkiye Mart Sayısı’nda…