Türk gençliğinin tek bir hayali var
Son dönemde, yurt dışına yerleştiğini sosyal medyadan yaptığı paylaşımla kutlayan Türk gençlerinin sayısındaki artış dikkat çekiyor. Üstelik bu paylaşımların altında çok daha fazlası “imkanı olsa kendisinin de gideceğini” dile getiriyor. Peki, bunun sebebi ne? Türkiye gençlerini neden kaybediyor? Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği tarafından yapılan Türkiye Gençlik Araştırması 2021 çalışmasının sonuçları, gençler hakkında üzücü bir tablo ortaya koyuyor…
Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği, kampsamlı bir araştırma gerçekleştirerek Türk siyasetinin de gündeminde olan “Z kuşağı”nın sosyo-ekonomik ve sosyo-politik durumunu, Türkiye’nin güncel sorunlarına bakışını ve geleceğe dönük beklentilerini” ortaya koydu. Pek de iç açıcı olmayan sonuçlar, Türkiye’deki gençlerin mevcut yaşamından mutlu olmadığını, ellerinde olsa yurt dışında yaşamak istediklerini gösteriyor.
Gençlere memnuniyet ve mutluluk durumları sorulduğunda yüzde 55,2’si “şimdiki yaşamından ne tam olarak mutlu ne de mutsuz olduğu” yanıtını veriyor. Yüzde 25,8’i ise, şimdiki hayatından hiç memnun olmadığını, aksine mutsuz olduğunu ifade ediyor.
İşsizlik en büyük sorunlardan biri
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de 18-25 yaş grubunda yaklaşık 7 milyon kişi bulunuyor. İş gücünün önemli bir kesimini oluşturacak olan bu yaş grubunu anlamak hem siyaset hem de ekonomi açısından büyük önem teşkil ediyor.
Türkiye Gençlik Araştırması 2021 çalışmasının sonuçları gösteriyor ki gençlerin yüzde 87,3’ü Türkiye’de çok fazla işsizlik olduğu görüşünde. Araştırmada bu bulgunun “umutsuz ve olumsuz bakış açısıyla” paralel olduğu yorumu yapılırken “Ayrıca, üniversite mezunu olup da iş bulamamış ve/veya atanamamış kişilerin de varlığı, meslekler sorusuna verilen yanıtlarda görülmüştür” deniyor.
Gençler, işsizliğin birinci nedeni olarak “adam kayırmacılık ve torpili” gösterirken, yüzde 64,1’i de “kamuya işe alımlarda ehliyet ve liyakate göre davranılmadığını düşündüğünü” belirtiyor.
Ülkenin bugün ve gelecekteki en temel sorunları arasında ise katılımcılar; ekonomik çöküntü, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığını gösteriyor. Gençlerin yüzde 82,9’u “Türkiye’de gelir dağılımının dengesiz olduğunu, eşit olmadığını” dile getirirken yalnızca yüzde 1,8’i Türkiye’de gelir dağılımının dengeli ve eşit olduğunu söylüyor.
Gençler Türkiye’de yaşamak istemiyor
Araştırmada “İmkânınız olsa Türkiye’de mi yaşamak istersiniz yoksa başka bir ülkede mi?” sorusuna verilen yanıtlar da dikkat çekici bir tablo ortaya koyuyor: Gençlerin yaklaşık yüzde 72’9’u fırsat verilse veya imkânı olsa Türkiye dışındaki bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor.
Burada yüzde 30,6’lık bir oranla başta Almanya, İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri ilk tercih olurken ABD, Kanada ve İskandinav ülkeleri de gençlerin yaşamayı istediği ülkeler arasında.
Araştırmada bu durumun ilginç bir yanı olduğu yorumu da bulunuyor. Çünkü aslına bakılırsa gençlerin ciddi bir oranı aslında Batılı ülkeleri güvenilmez buluyor. Nitekim, Birleşmiş Milletler’e (BM) duyulan güvensizlik yüzde 48,1, Avrupa Birliği’ne (AB) duyulan güvensizlik yüzde 50,6 ve NATO’ya ise yüzde 52,5 oranında raporlandırılıyor. Yine de gençler bu ülkelerde yaşamayı istediklerini dile getiriyor.
Peki neden?
Başka ülkelerde yaşamak isteğinin motivasyonlarına bakıldığında ilk sırada yüzde 32,4’lük bir oranla, “Oradaki yaşam koşullarının Türkiye’deki yaşam koşullarından daha iyi olması” gerekçesi yer alıyor. Gidilecek ülkede insan haklarının daha gelişmiş olması, daha fazla özgürlük olması ve Türkiye’de iş sorunu ve orada daha kolay iş bulabileceği gerekçeleri de sıralanıyor.