2 Şubat Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Turizmde pandemi: 10 kişiden 6'sı yazı tatilsiz kapattı
Haberler

Turizmde pandemi: 10 kişiden 6’sı yazı tatilsiz kapattı

Nafizcan Önder
30 Ağustos 2025
3 dk okuma

Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Ipsos’un yeni çalışması, ekonomik koşullar ve küresel krizlerin Türk halkının tatil planlarını nasıl şekillendirdiğini gözler önüne seriyor. Bulgulara göre geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da toplumun büyük çoğunluğu yaz tatilinden uzak kalıyor. Her 10 kişiden 6’sı bu yaz tatile çıkmadığını ve çıkmayı da düşünmediğini belirtiyor.

Tatile çıkmayanların oranı artıyor

Turizmde pandemi: 10 kişiden 6'sı yazı tatilsiz kapattı

Ipsos’un araştırmasına göre, geçtiğimiz yıla kıyasla tatil yapmayanlar arasında “tatil planı yapanların oranı” da düşüşte. 2024’te yüzde 24 olan bu oran 2025’te yüzde 20’ye geriledi. Yükselen enflasyon ve artan fiyatlar, tatili pek çok kişi için “erişilmez bir lüks” haline getirmiş durumda.

Turizmde pandemi: 10 kişiden 6'sı yazı tatilsiz kapattı

Zira tatile gitmeyen katılımcılara neden yaz tatili yapamadıkları sorulduğunda 10 kişiden 9’u ekonomiyi işaret ediyor…

Yurt dışı tatili, yurt içine göre daha cazip

Turizmde pandemi: 10 kişiden 6'sı yazı tatilsiz kapattı

Araştırmada dikkat çeken bir başka bulgu ise yurt dışı tatil eğilimi. Katılımcıların yüzde 10’u geçtiğimiz yıl tatillerini yurt dışında yaptığını belirtiyor. Bunun en önemli nedeni ise yurt içi tatil maliyetlerinin, özellikle komşu ülkelerle karşılaştırıldığında, daha yüksek olması. Vize gerektirmeyen ülkelerdeki uygun paket turlar ve daha sakin destinasyonlar, Türk tatilciler için cazip bir alternatif yaratıyor.

Otel ve pansiyon tatili öne çıkıyor

Turizmde pandemi: 10 kişiden 6'sı yazı tatilsiz kapattı

Tatil anlayışında da önemli kaymalar söz konusu. Otel ve pansiyonlarda tatil yapma tercihi artarken, aile evinde geçirilen tatiller gerilemeye başladı. Bunun nedeni, tatilcilerin “gerçek anlamda dinlenme” ihtiyacı. Yemek, temizlik ve aktivitelerin başkaları tarafından karşılandığı otel/pansiyon tatilleri, bireyler için daha bağımsız ve konforlu bir deneyim sunuyor.

Ekonomik zorluklar yaz tatiline set çekiyor

Turizmde pandemi: 10 kişiden 6'sı yazı tatilsiz kapattı
Sidar Gedik
Ipsos Türkiye CEO’su

Ipsos olarak Gündeme Dair araştırmamızda katılımcılara “Son günlerde kendinizi nasıl hissediyorsunuz?” diye sorduğumuzda uzun süredir yanıtlar değişmiyor; yorgun, bıkkın ve endişeli. Bu duygular, adeta üzerimize sinmiş durumda. Yılın yorgunluğunu geride bırakmak ve tazelenmek için ihtiyaç duyduğumuz yegane şeylerden biri ise hayatın olağan akışına ara vererek yaz tatili yapmak.

Geçtiğimiz bir kaç senedir yaz tatiline ilişkin sorular soruyoruz. Bu yıl her on kişiden altısı bu sene yaz tatili yapmadığını ve yapmayı da düşünmediğini belirtiyor. Bu oranda geçtiğimiz yıla kıyasla bir değişiklik yok.

Tatil yapanlar ya da yapabilenler bunu sürdürüyor (on kişiden sekizi), tatil yapmayan ya da yapamayanlar da buna isteyerek veya mecburen devam ediyorlar. Geçen yıl yaz tatil yapamayan her on kişiden yedisi bu yıl da yaz tatil yapamayacağını belirtiyor. Yaz tatili yapamamanın en önemli nedeni olarak geçtiğimiz seneye benzer şekilde ekonomik koşullar öne çıkıyor. Yaz tatili yapamayan her on kişiden dokuzu ekonomik sebeplerle tatil yapamadığını ifade ediyor.

Yurt içinde tatil yapanların oranı doğal olarak çok daha yüksek. Geçen sene olduğu gibi bu sene de her on kişiden dokuzu yurt içinde tatil yapmış. Ailelerinin yanında yaz tatili yapanların oranı geçtiğimiz seneye kıyasla düşerken, yurt içinde otel ve pansiyonda kalmayı tercih edenlerin oranında belirgin şekilde bir artış görüyoruz. Her on kişiden yedisi yaz tatil bütçesini kendi gelirinden karşıladığını ifade ediyor.  Geçen yıla kıyasla ailelerinden borç alanların oranı daha düşük ancak bankalardan kredi alanların oranı artmış durumda.

Ekonomik koşullar ne kadar zorlu olursa olsun, insanın kendine ayırdığı küçük bir mola hayatında büyük bir fark yaratıyor. Hayatın rutin ve yoğun akışından uzaklaşarak, tazelenmek, zihnimizi dinlendirecek anlara alan açmak her zamankinden daha kıymetli. Bulgular, yaz tatilinin pek çok kişi için ekonomik koşulların etkisiyle ertelenen veya vazgeçilen bir plan haline geldiğini ortaya koyuyor. 

featured tatil
1 2025'te YouTube'da en çok izlenen kanallar
2025’te YouTube’da en çok izlenen kanallar
2 Anı yakaladığını sanan ama anın ne söylediğini hiç duymayan markalar
Anı yakaladığını sanan ama anın ne söylediğini hiç duymayan markalar
3 Meta’dan abonelik hamlesi: Instagram, Facebook ve WhatsApp için premium dönem
Meta’dan abonelik hamlesi: Instagram, Facebook ve WhatsApp için premium dönem
4 2025’in en sevilen dizileri: Eşref Rüya, Prens’e karşı!
2025’in en sevilen dizileri: Eşref Rüya, Prens’e karşı!
5 Fatih Altaylı yeniden yayında: "Teşekkürler"
Fatih Altaylı yeniden yayında: “Teşekkürler”
Güncel Haberler
The ONE Awards’ta kazananlar bu akşam ödüllerine kavuşuyor
The ONE Awards’ta kazananlar bu akşam ödüllerine kavuşuyor
Yılın İnovatif Ürünleri'nde başvuru tarihi 6 Şubat'a uzatıldı!
Yılın İnovatif Ürünleri’nde başvuru tarihi 6 Şubat’a uzatıldı!
Kredi kartı ve konut kredilerinde "kullanıma göre limit" dönemi başlıyor
Kredi kartı ve konut kredilerinde “kullanıma göre limit” dönemi başlıyor
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

"AI ruleti" bitti, şimdi sistematik dönüşüm zamanı!
Haberler
“AI ruleti” bitti, şimdi sistematik dönüşüm zamanı!
Nafizcan Önder
2 gün önce
İnsanlık artık “amaç”tan çok “araç”la uğraşıyor!
Haberler
İnsanlık artık “amaç”tan çok “araç”la uğraşıyor!
Marketing Türkiye
1 gün önce
Göçün yeni gerçekliği: Türkiye’de yaşayan yabancılar ne düşünüyor, nasıl tüketiyor?
Haberler
Göçün yeni gerçekliği: Türkiye’de yaşayan yabancılar ne düşünüyor, nasıl tüketiyor?
Marketing Türkiye
24 Aralık 2025
Aleph, Reddit ile stratejik ortaklığını 45’ten fazla pazara genişletti
Haberler
Aleph, Reddit ile stratejik ortaklığını 45’ten fazla pazara genişletti
Advertorial
11 Aralık 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.