9 Mayıs Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Tüketicinin klima kullanma alışkanlıkları değişiyor
Haberler

Tüketicinin klima kullanma alışkanlıkları değişiyor

Marketing Türkiye
13 Ağustos 2020
4 dk okuma

Günümüzde klimalar birçoğumuz için evin vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Özellikle hayatımızı derinden etkileyen koronavirüs pandemisi nedeniyle evde geçirilen sürenin artması klimaların önemi bir kat daha arttırdı. Peki, bütün bu süreci düşündüğümüzde, klima alışkanlıklarımız nasıl etkilenecek? Wizsight Araştırma’nın Marketing Türkiye için yaptığı araştırma klima kullanma pratiklerimizi ve pandemi sürecinde bu pratiklerin nasıl değişebileceğini gözler önüne seriyor.

Marketing Türki­ye için Wizsight Araştırma’nın Türkiye temsi­li olarak yüzde 50’si kadın ve yüzde 50’si er­kek, 18-55 yaş arasından 300 görüşmeciyle gerçekleştirdiği “Klima Kullanım Alışkanlıkları Araştırması”nın saha çalışması 22 -25 Haziran tarihleri arasın­da toplum sağlığı gözetilerek CAWI yöntemiyle online olarak gerçekleştirildi. İki yıl önce yine Wizsight Araştırma tarafından yapılan klima kullanım araş­tırmasını temel alan araştırma bu alandaki yeni kullanım eği­limlerini ortaya koyuyor. Peki, klima kullanım alışkanlıkları yeni dönemde nasıl şekillen­di? Pandemi süreci hem klima kullanımında hem de klima sa­tın alma davranışında nasıl bir etki yarattı? İşte yanıtlar…

Evden çalışma ve klima kullanma ilişkisi

Peki, evden çalışma sürecinin klima kullanımına etkileri nasıl oldu? Öncelikle, her 10 katılımcıdan 9’u evden çalışan insanlar için klimanın bir gereklilik olduğunu düşünüyor. Bu noktada, pandemi süresince evden çalışanların yarısı bu süreç zarfında klima kullanım oranlarının değişmediğini söylerken, yüzde 36’sı ise daha fazla klima kullanmaya başladıklarını belirtiyor.

Birden fazla kliması olanların sayısı arttı

2018 yılında yapılan araştırma evinde birden fazla kliması olanların oranın yüzde 35 olduğunu ve yüzde 88’inin salonda yer aldığını gösteriyordu. Marketing Türkiye için Wizsight Araştırma’nın geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği çalışma ise oranların arttığını gösteriyor. Çalışmaya göre evinde kliması olan katılımcıların yüzde 41’inin evinde birden fazla kliması bulunuyor. Klimaların en çok konumlandığı oda ise yüzde 89 ile salonlar.

Tüketicinin klima kullanma alışkanlıkları değişiyor

En çok tercih edilen klima markalarının ise Arçelik (yüzde 23), Vestel (yüzde 19) ve Beko(yüzde 12) olduğu görülüyor. Demirdöküm (yüzde 11) ve Baymak (yüzde 8)’ın kullanım oranlarıyla Beko’yu yakından takip ediyor.

Klima sahibi kişilerin yüzde 38’i, sadece yazları soğutma amaçlı klima kullandıklarını belirtirken, hem yazın soğutma hem de kışın ısıtma amaçlı kullananların oranı ise yüzde 54 olarak karşımıza çıkıyor. Wizsight Araştırma’nın 2018’de gerçekleştirdiği araştırma verilerine kıyasla, klimaların hem yazın soğutma hem kışın ısıtma amacıyla kullanma oranının yüzde 38’ den, yaklaşık yüzde 54 seviyesine geldiği görülüyor.

En önemli kriter hijyen ve sağlık

Tüketicinin klima kullanma alışkanlıkları değişiyor

Her 10 kişiden 9’u çocuk odalarında havayı temiz tutmak ve ısıyı kontrol altına almak amacıyla tasarlanan klima fikrini beğeniyor. Ailelerin, çocuklarının sağlığı için en iyiyi dileyecekleri gerçeğiyle beraber, hijyen ve sağlık koşulları klima seçerken dikkat edilen başlıca unsurlardan biri. Bu anlamda, katılımcılar çocuk kliması alırken en önem verdikleri üç özelliği hijyen koşulları (yüzde 51), sessiz çalışma özelliği (yüzde 48) ve hava temizleme gücü (yüzde46) olarak sıralıyor.

Çocuk kliması fikrinin yanı sıra, standart klimalardan farklı olan başka tip klima ise akıllı klimalar. Evde değilken bile evin hava koşullarına müdahale edebildiğiniz bu yeni nesil klimalar her 5 kişiden 4’ünün ilgisini çekiyor.

Klima satın almaya nasıl karar veriyoruz?

Katılımcıların yüzde 43’üne göre klima almak için herhangi bir özel zaman gerekmiyor. Wizsight Araştırma’nın 2018 yılında elde ettiği verilerle kıyaslandığında klimanın kış aylarında alınması gerektiğini düşünenlerin oranı iki yılda yüzde 27’den yüzde 17’ye gerilediği görülüyor. Öte yandan her 3 kişiden 1’i de klima almak için en uygun zamanın yaz sıcakları başlamadan hemen önce olduğunu söylüyor.

Klima mağazadan alınır!

Buna paralel olarak, katılımcıların üçte biri en son aldıkları mağaza satış görevlisinin etkisiyle karar verirken, yüzde 27’si internetten araştırıp mağazadan almayı tercih ettiğini belirtiyor. Bu sonuçlara göre klima sahiplerinin çoğunluğu alışverişlerini mağaza üzerinden gerçekleştiriyor. Katılımcılar için klima satın alırken en öne çıkan unsurlar enerji tasarrufu sağlanması (yüzde 68), hava temizleme özelliği (yüzde 51) ve sessiz çalışması (yüzde41) oluyor. Bu doğrultuda, katılımcıların kişisel sağlığa değer verdiği ve seçimlerini bu doğrultuda gerçekleştirdiği görülüyor. Klima tasarımı ise katılımcıların yüzde 62’si için önemli bir kriter.

Tüketici yorumları satın almada etkili

Katılımcıların klima almaya karar süreçlerinde sıklıkla çevrelerindeki kişilerin önerileri (yüzde 49), internetteki kullanıcı yorumları (yüzde 45) ve internette yaptıkları araştırmaların (yüzde 45) etkili olduğu görülüyor.

“Tüketicinin kalbine giden yol, mevcut kullanıcıların memnuniyetinden geçiyor.”

Özge Akçizmeci – Wizsight’ın kurucusu ve Poltio.Com ortağı

✓ Genel olarak baktığımızda, günümüz yaşam standartlarında artık klimanın bir lüks tüketim ürünü olmasından ziyade, gereklilik haline geldiğini görüyoruz. Özellikle evden çalışanlar için klima evin olmazsa olmazlarından.

✓ Klima için sadece soğutma amaçlı kullanılır algısı yıkılıyor. Zaten genel klima kullanıcılarına baktığımızda da sadece soğutma amaçlı kullananların artık azınlık (yüzde 38) olduğunu gözlemliyoruz. Her iklimde bulunduğumuz alanı istediğimiz sıcaklıkta tutmakta klimaların önemi giderek artıyor. Verimli enerji kullanımı ve elektrikli olması da doğa dostu olma bakımından klimalara uzun vadede avantaj da sağlıyor.

✓ Mesele çocuklarımız olunca hepimiz için akan sular duruyor. Çocuk klimaları için tüketicilerin ilk beklentileri fiyat ve ödeme koşulları yerine daha çok hijyen, sessizlik ve havayı temizlemek gibi fonksiyonel faydalar.

✓ Tüketicinin kalbine giden yol, mevcut kullanıcıların memnuniyetinden geçiyor. Kolay kolay değiştirilemeyen bir ürün olması nedeniyle tüketiciler klima alırken karmaşık satın alma davranışı gösteriyorlar. Özellikle internetten kullanıcı yorumlarına odaklanıp çok araştırma yaparak satın alımlarını güven duydukları bir ortamda yani mağazada yapıyorlar. Dijitalleşmenin hızla arttığı şu günlerde hala bazı ürünler için fiziksel alışveriş ihtiyacımız olduğu da bir gerçek.

araştırma klima
1 Influencer Rating Report yayında: İşte sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer'ları
Influencer Rating Report yayında: İşte sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer’ları
2 İş dünyasında haftanın atamaları (26 Nisan - 2 Mayıs)
İş dünyasında haftanın atamaları (26 Nisan – 2 Mayıs)
3 2025'in ilk çeyreğinde en çok ziyaret edilen dijital platformlar belli oldu!
2025’in ilk çeyreğinde en çok ziyaret edilen dijital platformlar belli oldu!
4 Tüketiciler harcamalarının yüzde 74’ünü giyime ayırdı!
Tüketiciler harcamalarının yüzde 74’ünü giyime ayırdı!
5 Boykot ediyorum, öyleyse varım!
Boykot ediyorum, öyleyse varım!
Güncel Haberler
Teknosa'nın plastik poşetleri kartona, karton poşetleri ormana dönüşüyor!
Teknosa’nın plastik poşetleri kartona, karton poşetleri ormana dönüşüyor!
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (2-9 Mayıs)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (2-9 Mayıs)
Bill Gates, servetinin yüzde 99'unu bağışlayacak!
Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu bağışlayacak!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Hediye kartları: "Kolaycılık" mı yoksa "özgürlük" mü?
Haberler
Hediye kartları: “Kolaycılık” mı yoksa “özgürlük” mü?
Sena Tufan
22 Mart 2025
Bakanlıktan 126,7 milyon TL "fahiş fiyat" cezası!
Haberler
Bakanlıktan 126,7 milyon TL “fahiş fiyat” cezası!
Marketing Türkiye
10 Mart 2025
Spor salonu zinciri MACFit el değiştiriyor
Haberler
Spor salonu zinciri MACFit el değiştiriyor
İrem Alimoğlu
13 Mart 2025
YouTube Rating Report: Teknoloji kanallarının Şubat ayı reyting şampiyonları belli oldu!
Haberler
YouTube Rating Report: Teknoloji kanallarının Şubat ayı reyting şampiyonları belli oldu!
Nafizcan Önder
26 Mart 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.