12 Şubat Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Trump yönetiminden Intel’e 10 milyar dolarlık ortaklık hamlesi
Haberler

Trump yönetiminden Intel’e 10 milyar dolarlık ortaklık hamlesi

İrem Alimoğlu
19 Ağustos 2025
2 dk okuma

Trump yönetimi, ABD’nin en büyük çip üreticilerinden Intel’de yüzde 10’luk bir hisse almak için görüşmeler yürütüyor. Plan, şirketin Chips Act kapsamında alacağı devlet desteklerinin bir kısmını ya da tamamını hisseye dönüştürmeyi içeriyor.

Geçtiğimiz hafta devlet desteği beklentisiyle yükselen Intel hisseleri, bu haberin ardından pazartesi günü yüzde 3,7 değer kaybetti. ABD hükümetinin almayı planladığı yüzde 10’luk payın yaklaşık 10 milyar dolar değerinde olacağı belirtiliyor. Intel’in ticari ve askeri üretim için toplamda 10,9 milyar dolarlık Chips Act desteği alması öngörülüyor. Bu tutar, söz konusu hisse alımını finanse etmeye yetecek büyüklükte.

Geçen hafta da Intel CEO’su Lip-Bu Tan ile Başkan Donald Trump arasında yapılan görüşme sonrası, ABD hükümetinin şirkette hisse alabileceği konuşulmuştu. Söz konusu görüşmenin, Tan’ın Çinli şirketlerle ilişkileri nedeniyle Trump’ın istifasını istemesinin ardından gerçekleştiği öne sürülüyor.

Analistler, federal desteğin Intel’in zarar eden dökümhane işine nefes aldırabileceğini belirtiyor. Ancak zayıf ürün yol haritası ve müşteri çekmedeki zorlukların şirketin önünde ciddi engel olmaya devam ettiği vurgulanıyor.

Aptus Capital Advisors’tan portföy yöneticisi David Wagner, “ABD hükümetinin böylesine köklü bir şirketi kurtarmak için devreye girmesi, Intel’in rekabetçi konumunun düşündüğümüzden çok daha kötü olduğunu gösteriyor” diye belirtti. Wagner, kamu kaynaklarının özel şirketlere aktarılmasına temkinli yaklaştığını ancak bunun Intel’in devlet şirketine dönüşmesinden daha iyi bir seçenek olduğunu da ekledi.

Trump yönetimi, daha önce de Nvidia ve nadir toprak elementleri üreticisi MP Materials ile benzer iş birliklerine gitmişti. Uzmanlar, bu yaklaşımın ABD’nin Çin karşısında üretim kontrolünü artırma isteğinin bir göstergesi olduğunu söylüyor.

GM’den Intel’e: Washington’un kurtarma refleksi

ABD hükümeti, kriz dönemlerinde şirketlere doğrudan ortaklık yapma yolunu daha önce de kullanmıştı. 2008 finansal krizinde General Motors’a yapılan devlet yatırımı, 2013’te tamamen sonlandırılmıştı.

Intel, geçen yıl Chips Act kapsamında 8 milyar dolara yakın sübvansiyonla Ohio ve diğer eyaletlerde yeni fabrikalar kurma planlarını duyurmuştu. Ancak mevcut CEO Tan, selefi Pat Gelsinger’in agresif yatırım planlarını yavaşlattı. Tan’ın fabrikaları yalnızca talebe göre inşa etme stratejisinin, Trump’ın “Amerikan üretimini güçlendirme” hedefiyle çatışabileceği değerlendiriliyor.

Kaynak: Reuters

featured Intel
1 Z kuşağı ebeveynlerinden daha az zeki olan ilk nesil!
Z kuşağı ebeveynlerinden daha az zeki olan ilk nesil!
2 UGG'dan viral "Tazz" terliklerine Sevgililer Günü dokunuşu
UGG’dan viral “Tazz” terliklerine Sevgililer Günü dokunuşu
3 Sosyal medyanın zirvesindeki markalar açıklandı!
Sosyal medyanın zirvesindeki markalar açıklandı!
4 Lahmacun Endeksi Ocak 2026: 12 ayın en yüksek fiyat artışı yaşandı
Lahmacun Endeksi Ocak 2026: 12 ayın en yüksek fiyat artışı yaşandı
5 Yapay zeka devlerinde reklam savaşı: Eski çalışanlardan ChatGPT’ye gönderme
Yapay zeka devlerinde reklam savaşı: Eski çalışanlardan ChatGPT’ye gönderme
Güncel Haberler
A&B İletişim’den iletişim sektöründe bir ilk: Vakıf çatısı altında yeniden yapılanma
A&B İletişim’den iletişim sektöründe bir ilk: Vakıf çatısı altında yeniden yapılanma
Düşünmeyi yapay zekaya devredip “sahte uzmanlık” çağına giriyoruz!
Düşünmeyi yapay zekaya devredip “sahte uzmanlık” çağına giriyoruz!
Ekonomide güven sorunu derinleşiyor...
Ekonomide güven sorunu derinleşiyor…
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

The TECH Summit'in ikinci gününde finans ve ticaretin yapay zekayla dönüşümü masaya yatırıldı
Haberler
The TECH Summit’in ikinci gününde finans ve ticaretin yapay zekayla dönüşümü masaya yatırıldı
İrem Alimoğlu
4 Aralık 2025
"Ben hep 200 liralık reklam alıyorum"
Haberler
“Ben hep 200 liralık reklam alıyorum”
Cem Eroğlu
2 gün önce
Yüzlerce haber, binlerce paylaşım, milyonlarca etkileşim: Tarkan konserleri neden bu kadar konuşuldu?
Haberler
Yüzlerce haber, binlerce paylaşım, milyonlarca etkileşim: Tarkan konserleri neden bu kadar konuşuldu?
Nafizcan Önder
3 hafta önce
2025'in en başarılı reklam filmleri!
Haberler
2025’in en başarılı reklam filmleri!
Sena Tufan
3 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.