6 Nisan Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Haberler

TGC: “İnternet yasası, müdahale niteliğindedir”

Marketing Türkiye
6 Şubat 2014
2 dk okuma

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) kabul edilen internet yasasıyla ilgili olarak yasanın birçok hakka müdahale niteliği taşıdığını ve kesinlikle yürürlüğe girmemesi gerektiğini belirtti. TGC Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada “TBMM Genel Kurulu’ndan geçen “torba tasarı” içerisinde yer alan internet düzenlemeleri, başta ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü ile kişisel verilerin korunması hakkı olmak üzere birçok hakka müdahale niteliği taşımaktadır ve kesinlikle yürürlüğe girmemelidir” denildi.

Düzenlemede, Anayasa’ya aykırı noktaların bulunduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“Bu düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından TBMM’ye iadesinin zorunlu olduğu kanısındayız. TBMM Genel Kurulu’ndan geçen düzenlemeler ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) dünyada eşi benzeri görülmemiş yetkiler verilmektedir. TİB tüm içerik sağlayıcılardan hiçbir sınırlama olmaksızın bilgi isteyebilecek, içerik sağlayıcılar da TİB’in istediği tedbirleri uygulama yükümlülüğü altında olacaktır. Bilindiği üzere yeni bilişim teknolojileri ve özellikle internet, iletişim özgürlüğü çerçevesinde korunan bilgi ve görüş yayma ve bunlara ulaşma hakkı çerçevesinde korunan araçlardır. Zira bu araçlara yapılacak her müdahale, içeriğin yayılmasına veya erişilmesine doğrudan etki edecektir. İnternetin sağladığı hızlı bilgi aktarmaimkanı, gazetecilik mesleğini de etkilemiş, haberlerin hızlı biçimde kamuoyuna yayılması imkanını sağlamıştır. Bu nedene internete yapılacak her müdahale, basın özgürlüğünü de yakından ilgilendirmektedir.

TBMM Genel Kurulu’ndan geçen düzenleme, temel hak ve özgürlüklere ilişkindir ve bu tür yasa tekliflerinin/tasarılarının toplumdan ve düzenlendikleri alanın uzmanlarından kaçırılarak yasalaşması, demokrasinin yürürlükte olduğu insan haklarına saygılı hukuk devletlerinde hayal dahi edilemeyecek bir yaklaşımdır. Ancak görülmektedir ki internete ilişkin düzenlemeler TBMM’ye sunulmalarından itibaren bir aydan kısa bir sürede Genel Kuruldan geçmiştir. Genel Kurula sunulan taslak metni esas komisyon sıfatıyla Plan ve Bütçe Komisyonu hazırlamış, verilen yasa teklifinden de ağır düzenlemeler Genel Kurula sunularak kabul edilmiştir.

TBMM Genel Kurulundan geçen düzenlemeler ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na dünyada eşi benzeri görülmemiş yetkiler verilmektedir. TİB tüm içerik sağlayıcılardan hiçbir sınırlama olmaksızın bilgi isteyebilecek, içerik sağlayıcılar da TİB’in istediği tedbirleri uygulama yükümlülüğü altında olacaktır. Tedbirlerin ne oldukları, hangi şartlar altında uygulanabilecekleri ve bunlara karşı etkin ve çabuk sonuç veren hukuk mekanizmaları yasada yer almamaktadır. Ayrıca istenecek bilgilerin Anayasa ile korunan kişisel veriler veya Anayasa ve Basın Kanunu çerçevesinde korunan gazetecilerin haber kaynaklarını koruma hakkına yönelik olup olmayacakları belli değildir.”

1 Brandverse Awards başvuruları 14 Nisan'da sona eriyor!
Brandverse Awards başvuruları 14 Nisan’da sona eriyor!
2 “Shaq diye 5G”: Turkcell reklamında sürpriz yıldız Shaquille O'Neal
“Shaq diye 5G”: Turkcell reklamında sürpriz yıldız Shaquille O’Neal
3 12 ton KitKat çalındı, markalar fırsatı kaçırmadı!
12 ton KitKat çalındı, markalar fırsatı kaçırmadı!
4 Boyner'den perakende sektörüne yeni soluk: COMMUNITÉ
Boyner’den perakende sektörüne yeni soluk: COMMUNITÉ
5 Okuyucu trafiği erirken medya nasıl ayakta kalacak?
Okuyucu trafiği erirken medya nasıl ayakta kalacak?
Güncel Haberler
"Yapay zeka çağında kullanıcı artık bir ajan orkestratörü"
“Yapay zeka çağında kullanıcı artık bir ajan orkestratörü”
Yeme-içme sektöründe dijital dönüşüm: Açlığı yönetmekten iştahı yönetmeye...
Yeme-içme sektöründe dijital dönüşüm: Açlığı yönetmekten iştahı yönetmeye…
PUBG Mobile'dan 8. yıla özel Türkiye çapında kutlama
PUBG Mobile’dan 8. yıla özel Türkiye çapında kutlama
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Terk edilmiş maymuna IKEA kucak açtı
Haberler
Terk edilmiş maymuna IKEA kucak açtı
Sena Tufan
20 Şubat 2026
WPP davası medya satın alma modellerini tartışmaya açtı
Haberler
WPP davası medya satın alma modellerini tartışmaya açtı
Sena Tufan
26 Şubat 2026
İlham veren markalar
Haberler
İlham veren markalar
Nafizcan Önder
3 hafta önce
BAFTA gecesinde Hollywood yıldızları pladis atıştırmalıkları yedi
Haberler
BAFTA gecesinde Hollywood yıldızları pladis atıştırmalıkları yedi
Sena Tufan
24 Şubat 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.