
Tesla rotayı değiştiriyor: Model S ve X sahneden çekiliyor, robotlar sahne alıyor
Dünyanın en çok konuşulan teknoloji şirketlerinden Tesla, elektrikli araç stratejisinde radikal bir değişikliğe gidiyor. Şirket, yıllardır premium segmentin sembolleri haline gelen Model S sedan ve Model X SUV modellerinin üretimini 2026’nın ikinci çeyreğinde sonlandıracağını açıkladı. Bu dönüşümün merkezinde ise şirketin uzun süredir geliştirdiği Optimus humanoid robotları yer alıyor.
Tesla CEO’su Elon Musk, son çeyrek yatırımcı bilanço toplantısında, üretimin durdurulmasının ardındaki en önemli gerekçeyi açıklarken, “Fremont tesisindeki Model S ve Model X hatlarını şirketin geleceğine stratejik önem atfettiğimiz üretimlere dönüştüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Tesla’nın tarihindeki dönüm noktalarından biri olarak görülen bu adım, şirketin geleneksel otomotiv odaklı yapısından yapay zeka ve robotik teknolojilerine kayışını simgeliyor. Musk, Optimus projesini “otomobil üretiminden bile daha kritik bir vizyon” olarak tanımlıyor.
Model S ve Model X’in üretim hattından çıkacak son araçlara kadar olan süreçte, Tesla mevcut sahiplerine destek vermeye ve yedek parça teminini sürdürmeye devam edecek. Ancak artık yeni siparişlere üretimle yanıt verilmeyecek.
Bu karar, Tesla’nın daha uygun fiyatlı ve yüksek hacimli modelleri olan Model 3 ve Model Y’nin satışlarının baskın olduğu bir dönemde geldi. 2025’te bu iki model, şirketin toplam teslimatlarının büyük kısmını oluşturdu.
Fremont’da yeni üretim çizgilerinin robot üretimi için kurulması, otomotivden teknolojiye uzanan bir dönüşümün somut adımı olarak görülüyor. Musk, Tesla’nın sadece araç değil, aynı zamanda “akıllı makineler ve robotik ürünler” üreten bir teknoloji şirketine evrilmesini hedefliyor.
Yılın İnovatif Ürünleri’nde başvuru tarihi 6 Şubat’a uzatıldı!
