Toplumun yüzde 40’ı teknolojinin insan ilişkilerini olumsuz etkilediğini düşünüyor
Hayati organlarımızdan bir haline gelen teknolojinin, gündelik yaşamın akışında kolaylık sağlamak gibi etkileri olduğu gibi insan ilişkilerini şekillendirdiği de su götürmez bir gerçek… Yakın geçmişe doğru kısa bir yolculuk yapalım: misal pandemide teknoloji aracılığıyla daha sık uzaktan iletişim kurmaya başladık ve bu durumun iş yapış biçimlerinden, arkadaş görüşmelerine dek kalıcı etkileri oldu. Ipsos tarafından gerçekleştirilen Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması ise toplumun internet kullanımına yaklaşımı, tercih sebepleri, tutum ve davranışlarından yola çıkarak “Teknoloji ilişkileri nasıl etkiliyor?” sorusunu mercek altına alıyor.
35 ilden 17 yaş üstü 10,000 kişinin katıldığı araştırmanın öne çıkan bulguları şöyle sıralanıyor:
- Her 10 kişiden 7’si teknolojik gelişmelerin insan hayatını kolaylaştırdığını düşünüyor.
- Ancak teknoloji geliştikçe kendini güvende hissedenlerin oranı 2022 yılında yüzde 16’a kadar gerilemiş durumda. Bu konuda net bir görüşe sahip olmayan bireylerin sayısı artıyor.
- Her 10 kişiden 4’ü gelişen teknolojin insan ilişkilerini de olumsuz yönde etkilediği görüşünde. Bu görüşe katılmayanların oranı yıllar içinde değişmese de bu konuda kararsız olanların oranı artıyor.
- Toplumun yüzde 66’sı internetin insanları diğer insanlardan uzaklaştırdığını düşünüyor.
- İnternet kullanımı her geçen yıl artıyor ve 2022 yılında her 10 kişiden 9’u internet kullanmakta ve bu kişilerin yüzde 93’ü de her gün interneti kullandığını belirtiyor.
Ipsos, Türkiye CEO’su Sidar Gedik verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor;
“Günlük yaşamımızda en çok yer eden, göze çarpan teknolojilerden biri İnternet ve tabi internet üzerinden sunulan çeşitli hizmetler. 2000’li yıllara girerken internet sektöründe çalışıyordum ve o dönemdeki gelecek projeksiyonlarımızda kullanıcı sayısının daha önceki önemli iletişim buluşları olan radyo ve televizyonla kıyaslanmayacak hızda artacağını ön görüyorduk. Zaman içinde özellikle mobil internetin yarattığı ivme ile tahminlerimizin de ötesinde bir tablo ortaya çıktı. Geldiğimiz nokta itibarıyla artık ülkemizde hemen hemen herkes, her gün internet kullanıyor diyebiliriz.
Teknolojinin insan ilişkilerini kötü etkilediğini düşünenlerin oranında yıllar içinde dikkat çekici azalma var, 2018’de on kişiden altısı bu şekilde düşünürken 2022’de on kişiden dördü bu düşüncede. Yeni jenerasyon için mevcut teknolojilerin ekstra olumlu veya olumsuz bir algı yaratmıyor olmasının da önemli etkisi var, onlar için gündelik olaylar… Mesela, zamanla teknoloji kullanımı sıradanlaştıkça bunun hayatımızı kolaylaştırdığını belirtenlerin oranında da önemli azalma oldu, 2006’da yüzde 85 bu şekilde düşünürken 2022’de bu oran yüzde 70’e yükseldi.
2020-2021 yıllarında, Covid-19 salgınının zirve yaptığı dönemde, internet kurtarıcılarımızdan biri oldu; çalışırken, haberleşirken, alışveriş yaparken internete sarıldık. Öte yandan her ne kadar “evde kal” döneminde bizi sevdiklerimize bağlayan kanal olsa da her üç kişiden ikisi internetin insanları diğer insanlardan kopardığını düşünüyor. Bu tablo salgın öncesinde de benzerdi, sosyalleşmek için fiziksel görüşmeler önemli, internete mecbur kalmak istemiyoruz.”