Sürdürülebilirliğin liderleri -2-
Yüzyıllardır süregelen uygulamaların insanlığı refaha ulaştırmada oldukça yetersiz olduğu artık aşikâr. Fakat yoksullukla etkili mücadele ve daha iyi yaşam şartları için hala umut var! Pek çok şirket, kamu kuruluşu ve STK bu alanda önemli işlere imza atarken bu projelerin hayata geçmesinde sorumluluk üstlenen iş dünyasının liderleri de sürdürülebilirliğin “daha iyi bir dünya” hedefine doğru ilerlemesine öncülük ediyor. Tam da bu sebeple Marketing Türkiye ve Deloitte, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Paydaş Kapitalizmi Metrikleri doğrultusunda hem şirket hem kamu kuruluşu hem de STK’lardaki “insan” odaklı sürdürülebilirlik çalışmalarına liderlik eden isimleri kapsamlı bir analizle belirledi. İşte o liderlerin mesajları…
1.5 derece daha ısındığında yarına bir dünya kalmayacak
- Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını, doğal afetler ve diğer tüm çevre sorunlarını insanın doğaya yaptığı tahribatın bir sonucu olarak değerlendirmek lazım. Dünya yalnızca 1,5 derece kadar daha ısındığında yarına bırakacağımız bir dünya kalmayacak.
- Gaziantep’te göreve geldiğimiz ilk zamanlar kentin İmar Master Planı, Ulaşım Master Planı ile birlikte İklim Master Planı üzerine yoğunlaştık. Türkiye’de bu alanda çalışan ilk belediye olduk. Şehrin kirletici unsurlarını belirleyerek çözüm için harekete geçtik. Şehir içi ulaşımda artık elektrikli otobüs ve tramvaylara yatırım yapıyoruz.
- Hayata geçirdiğimiz yenilenebilir enerji santralleriyle şehrimizin tüm enerji ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz.
- Çocuklarımıza miras bırakacağımız milyonlarca fidanı “Yeşil Şehirler Huzurlu Nesiller” projesiyle toprakla buluşturmaya devam ediyoruz. Bu proje çerçevesinde şehrimizde 27 milyon fidan dikmeyi hedefliyoruz.
- Başkanlık görevini yürüttüğüm Türkiye Belediyeler Birliği bünyesinde de belediyelerimizin çevresel projelerine destek olmak ve teşvik etmek için eğitimler, çalıştaylar, toplantılar düzenliyor, yeşil şehirler, sıfır atık, akıllı şehirler, sürdürülebilir ulaşım ve gıdanı koru gibi başlıklarda fikir ve proje yarışmaları düzenliyoruz.
- Bu çalışmalarımızın, Gaziantep’in “Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü Kapsayıcı Büyüme için Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu”na davet edilmesinde etkili olduğunu düşünüyorum.
- Çevre Koruma, Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığımız var. Bu daire başkanlığımız kentsel atıkların hanelerden sokağa çıkana kadarki kontrollerinin yanı sıra, ayrışması açısından da çevreye önemli katkılar sağlıyor. Belediyemiz bu anlamda örnek seçilen belediyelerden ilki. Büyükşehir Belediyesi, sahip olduğu Yeşil Bina sertifikasıyla bölgedeki ilk çevre dostu kamu binası olarak emsalleri arttırdı.
İsrafsız şirket prensibiyle çalışıyoruz
Mete Buyurgan, Ülker CEO’su
- Gelecek nesillerin emanetine sahip çıkmak için, şirketler sürdürülebilirliği birlikte hareket edilmesi gereken uzun soluklu bir yolculuk olarak görmeli.
- Kurulduğumuz günden itibaren “israfsız şirket” prensibiyle çalışıyoruz. Şirketimizde, su ve enerji tasarrufundan, sürdürülebilir ham madde tedarikine kadar pek çok konuda projeler üretiyoruz. Bu çabalarımızı belirgin bir strateji etrafında izlenebilir ve denetlenebilir kılmak için BM’nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni temel alıyoruz.
- Buğday tedarikini güvence altına alabilmek hedefimiz için yürüttüğümüz “Aliağa Bisküvilik Buğdayı” projesiyle Türk tarımına yerli, milli, kuraklık, hastalık ve iklim değişikliğine dayanıklı bir buğday türü kazandırdık. Yeni buğday türleri için de çalışma başlattık.
- 2014’ten bu yana karbon salımı artışı olmadan büyümeyi başardık. Enerji verimliliği projeleri yürüterek, 2020 yılında toplam 7.967 MWh enerji tasarrufu, dolayısıyla 3,2 milyon TL tasarruf sağladık. Son 6 yılda yapılan çalışmalarla tasarruf edilen su miktarı 360 bin tona ulaştı. Bu rakam yaklaşık 2,5 milyon kişinin 1 günlük su tüketimine eşdeğer.
- Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” platformunun destekçileri arasındayız ve dünya genelinde gıda kaybının ve israfının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması amacıyla başlatılan “10x20x30” girişimini de destekliyoruz.
- S&P Global’in The Sustainability Yearbook 2021 listesinde yer alan ilk ve tek Türk gıda şirketi olduk. 2015 yılından bu yana da Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyoruz.
- 2025 yılında kullanacağımız tüm plastik malzemelerin, geri dönüştürülebilir, tekrar kullanılabilir veya kompostlanabilir olmasını amaçlıyoruz.
Yeşil kredi anlaşması yapan ilk operatörüz
Murat Erkan, Turkcell Genel Müdürü
- Tüm iş süreçlerimizde kapsayıcı ve sürdürülebilir şekilde teknolojinin gücünü herkes için faydaya dönüştürmeyi hedefliyoruz. Faaliyetlerimiz sonucunda oluşan sera gazları emisyonlarının izlenmesi ve raporlanması çevresel önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu doğrultuda, ISO 14064-1 Kurumsal Sera Gazı Emisyonlarının Hesaplanması ve Raporlanması Sertifikası’na sahip ilk mobil operatör olarak sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz.
- Baz istasyonlarının kurulumu aşamasında saha risk analizleri yapıyor, iklim değişikliği kaynaklı ekstrem hava olayları ve doğal afet risklerine karşı önlemler alıyor, uzun vadede ortalama hava sıcaklıklarının artışını öngörerek veri merkezlerinin soğuk iklimli lokasyonlara taşınması üzerine planlamalar yapıyoruz.
- 2020 yılında öz tüketim modeliyle ürettiğimiz elektrik, bin 230 hanenin 1 yıllık elektrik tüketimine karşılık gelecek büyüklüğe ulaşmıştı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde grubumuzun ilk güneş enerjisi santraliyle yılda 1,2 milyon kWh elektrik üretiyor, 448 ton karbondioksit salımını önlüyoruz.
- Sıfır Atık uygulamasını Türkiye’de hayata geçiren ilk şirketiz. Atık Yönetim Merkezimizle yemekhane ve ofislerdeki katı yemek atıklarını yerinde dönüştürüyor, toprak iyileştirici organik gübre elde ediyoruz.
- Çevre odaklı yatırımlarımızın finansmanı için 5 yıl vadeli Yeşil Kredi sözleşmesi imzaladık. Turkcell olarak Türkiye’de Yeşil Kredi anlaşması yapan ilk operatörüz.
Sürdürülebilirliği merkeze koymamız şart
Ali Çalışkan, Kordsa CEO’su
- Dünyaca iklim krizinin etkilerini yaşarken, gezegenimizin bugünü ve yarınını teminat altına almak için sorumlu davranmamız, sürdürülebilirliği faaliyetlerimizin merkezine koymamız şart. Biz Kordsa olarak “Tutkumuz Yaşamı Güçlendirmek” vizyonumuz ışığında geliştirdiğimiz sürdürülebilir teknolojilerimiz, tedarikçi ve müşteri ilişkileriyle çevre yönetimi kapsamında emisyon, atık ve su yönetimi konularındaki çalışmalarımızla, her adımımızla sürdürülebilirliğe katkı sunuyoruz.
- Lastik güçlendirme teknolojilerinde lastiğin sürtünme direncini azaltıyor, kompozit teknolojilerinde işin doğasının bir gereği olarak araçların daha hafif olmasını sağlayıp yakıt tüketimini düşüren güçlendirme malzemeleri üretiyoruz ve sürdürülebilir mobiliteye katkı sağlıyoruz. İnşaat güçlendirme teknolojilerinde beton yapıların daha sağlam ve uzun ömürlü olması için yenilikçi ürünler geliştiriyoruz.
- Sürdürülebilirlik yol haritamızı 2014’te imzaladığımız BM sözleşmesinin 5 Sürdürülebilir Kalkınma amacını destekleyecek şekilde oluşturduk. Başta tedarikçilerimiz olmak üzere tüm ekosistemimizi de sürdürülebilirlik yolculuğumuza dahil ediyoruz. 2030’a kadar tehlikeli atık ve su tüketimini yüzde 50 azaltmayı, 2050’ye kadar karbon nötr olmayı ve tüm tesislerimizde yenilenebilir enerji kullanım oranımızı artırmayı hedefliyoruz. Bu alandaki çalışmalarımızla Karbon Saydamlık Projesi’nin (CDP) 2020 İklim Değişikliği ve Su programları kapsamında almış oluğumuz A- derecelendirmesiyle Türkiye’nin lider 3 şirketi arasında yer almaktayız.
İklim değişikliğini finansal risk olarak kabul etmeli!
E. Ali Bilaloğlu, Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı
- Ürün ya da hizmet üreten tüm kurum ve kuruluşların bu gezegenin ekolojik varlığı ve faaliyette bulundukları bölgelerde yaşayan toplumların refahıyla ilgili sorumluluk taşıdıkları artık kabul edilmeli. Şirketlerin finans-dışı risk yönetim modellerinde iklim değişikliğini finansal bir risk olarak kabul edip, önlem alması gerekiyor.
- Doğuş Otomotiv olarak Türkiye’de bu riski kabul edip, İklim Değişikliği politikalarını açıklayan ilk Türk şirketlerinden biriyiz. 2021 yılında Şekerpınar lojistik binamızın tükettiği elektriğin yüzde 62’sini solar panellerden sağlamak üzere 12 Milyon TL’lik bir yatırıma imza atacağız.
- Geçtiğimiz yıl Plastiksiz Yaşa programıyla Şekerpınar kampüsünde kullandığımız plastik atıkları azaltmak için farkındalık çalışmalarına başladık. İthalat sürecimizde intermodal taşımaya geçerek taşıma kaynaklı emisyonlarımızı azaltmak için çalışıyoruz.
- 2021 yılında Volkswagen AG’nin Sürdürülebilir Değer Zinciri programında Doğuş Otomotiv olarak İngiltere, İrlanda, İtalya, Fransa, Danimarka arasında biz de pilot ülke seçildik. Bundan böyle Volkswagen AG’nin bakış açısını da değerlendirerek daha fazla yol kat etmek istiyoruz. Büyük bir tedarik zincirine sahibiz. Bugüne kadar tedarikçilerimizin yüzde 14’ünü bu çalışmalara kattık. Yetkili Satıcı ağımızın ise yaklaşık yüzde 70’i sürdürülebilirlik performansımıza katkıda bulunuyor, farkındalık çalışmalarına katılıyor ve raporlama yapıyor. Bunların tamamında hedefimiz yüzde 100’ü yakalamak.
Güncel Haberler