“Süper Güçler” istikrarı koruyor mu bozuyor mu?
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından neredeyse bir aya yakın süre geçti ancak barış görüşmeleri henüz sonuç vermedi. Batının ekonomi, medya ve sanat camiasına uyguladığı ambargo Rusya’yı çekilmek zorunda mı bırakacak, yoksa iş büyüyecek ve 3. Dünya savaşı öngörüleri haklı mı çıkacak? Savaş Ukrayna ve Rusya arasında yaşanıyor olsa da dünyanın gündemi yine iki süper gücün, Amerika ve Rusya’nın kavgası oldu…
Barem, GIA Global Süper Güçler araştırmasının sonuçlarını paylaştı. 2018 yılından beri her yıl gerçekleştirilen araştırmaya göre, dünyada dört süper güç var ve bu güçler arasında Rusya ve Çin’in uyguladığı politikaların dünyanın istikrarını bozduğu algısı hakim. ABD’nin son yıl Başkan değişikliği ile imajını biraz düzelttiği, olumlu ve olumsuz düşünenlerin neredeyse eşitlendiği verilere yansıyor. İstikrara olumlu katkısı bulunan tek süper güç Avrupa Birliği olarak görünüyor ancak onun da dünya politikası üzerindeki etkisi tartışma götürür pozisyonda…
Geçtiğimiz yılın son aylarında 44 ülkede gerçekleşen ve dünya nüfusunun üçte ikisini temsil eden araştırma, Rusya ve Amerika arasındaki gerginliği ve Ukrayna’nın Rusya’ya olan tepkisini rakamlarla kanıtlıyor. Gelin araştırmanın öne çıkan bulgularını birlikte inceleyelim…
Ukrayna’nın Rusya algısı her şeyi açıklıyor
- Araştırmaya katılanların neredeyse yarısı Rusya’nın global siyasette istikrar bozucu, üçte biri ise dengeleyici bir etkisi olduğunu düşünüyor. Böylelikle Rusya’nın net global skoru eksi 17 olarak ortaya çıkıyor.
- Rusya’nın uluslararası politikalarını en fazla istikrar bozucu olarak gören ülkeler Avustralya, ABD, Avrupa, (özellikle batı bölümü) ve Ortadoğu.
- Diğer yandan Hindistan, Rusya’nın uluslararası politikalarını, Rusya’nın kendisinden daha fazla istikrar sağlayıcı buluyor. Rusya’nın politikaları Afrika’da da olumlu değerlendiriliyor.
- Arnavutluk (yüzde 86), Vietnam (yüzde 76), Sırbistan (yüzde 64), Kazakistan (yüzde 62) ve Hindistan’da (yüzde 57) Rusya’nın uluslararası siyasetinin istikrarı sağladığı düşünülüyor.
- En negatif cevaplar ise Ukrayna (yüzde 74), Avusturya (yüzde 70), Almanya, Kosova, Polonya (yüzde 69), Çek Cumhuriyeti ve İsviçre’de (yüzde 68) kaydedildi.
ABD’nin dünyada istikrar sağladığı algısının en düşük olduğu ülke Rusya
- Araştırmaya göre, ABD’nin en olumsuz algılandığı yerlerin başında Rusya, Ortadoğu ve Batı Asya geliyor. Buna karşın, Hindistan ve Afrika’da halkın çoğunluğu ABD’nin uluslararası politikalarında denge sağlayıcı bir etki buluyor.
- Dünyada ABD’nin dünya için denge sağlayıcı olduğu fikrine en yakın ülkeler Vietnam (yüzde 76), Arnavutluk ve Nijerya (yüzde 72), Filipinler (yüzde 71), Kenya, Kosova (yüzde70) ve Tayland (yüzde64) olarak verilere yansıyor.
- ABD’nin, dünyanın istikrarını bozduğu fikrine en çok katılımsa Afganistan (yüzde 72) halkından geliyor. ABD’nin uluslararası politikalarının dünyanın dengesini bozduğundan emin olan diğer ülkeler sırasıyla; Sırbistan (yüzde 71), Irak (yüzde 70), Filistin (yüzde 68) ve Pakistan (yüzde 63).