
Spotify, “temsilcilik yok” eleştirilerine yanıt verdi
Türk müzik sektörünün önde gelen isimlerinin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Spotify’a yönelik eleştirileri sonrası platformdan ilk değerlendirme geldi. Spotify Türkiye kaynakları, Türk müziğinin global başarılarını vurgulayarak, yerel sanatçıları desteklemeye devam ettiklerini belirtti.
CNBC-e‘ye konuşan Spotify kaynakları, Türk müziğinin sürekli gelişim gösterdiğini ve dünya sahnesinde daha önce olmadığı kadar büyüme kaydettiğini dile getirerek, 2024 yılının en çok dinlenen ilk 10 sanatçısının ve ilk 10 şarkısının tamamının Türk sanatçılara ait olduğunu paylaştı. Spotify’ın Türkiye müzik ekibinin, her müzik türünden yerel sanatçıları desteklediğini vurgulayan açıklamada, EQUAL ve RADAR gibi global girişimlerin bu çabanın somut örnekleri arasında olduğu ifade edildi.
Oğuzhan Koç’un eleştirisi sektörde yankı buldu
Spotify’a yönelik tartışma, şarkıcı Oğuzhan Koç’un sosyal medya paylaşımıyla gündeme taşındı. Koç, listelerdeki şarkıların kategorilendirilmesi ve yerel sanatçılara yeterince alan açılmaması konusunda eleştirilerde bulunarak, “Sevgili Spotify Türkiye, artık bizi de sevecek misin yoksa bu aşktan ümidimizi keselim mi? Pop listende rap, rap listende arabesk… Yeni çıkanlara baktım, yeni çıkmamışlar. Sanatçı için muhatap arıyoruz, yok. Sene 2025, gökyüzünde bir müzik tanrısına şarkı sunup ‘umarız beğenir’ deyip bekliyoruz sanki” ifadelerini kullandı.
Sevgili @SpotifyTurkiye , artık bizi de sevecek misin yoksa bu aşktan ümidimizi keselim mi?
— Oğuzhan KOÇ (@oguzhankoc) May 10, 2025
Pop listende rap,
Rap listende arabesk,
Yeni çıkanlara baktım, yeni çıkmamışlar,
Yeni bir şeyler yapıyoruz, yapmamışız sayıyorsunuz..
Sanatçı için muhatap arıyoruz, yok!
Sene 2025,…
Merve Özbey ve Reynmen de Koç’un bu çıkışına destek vererek, benzer sorunlara dikkat çekti.
Bakanlık: “Dijital platformların sorumluluğu büyük”
Bu tartışmaya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla dahil oldu. Mumcu, Türkiye’de sanatçıların dijital platformlarda muhatap bulamamasının çözülmesi gereken ciddi bir sorun olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Spotify gibi uluslararası dijital platformlar Türkiye pazarında ciddi bir kullanıcı kitlesine sahip olmasına rağmen ne bir temsilcilik açmış ne de yerli müzik kültürüne karşı sorumluluk üstlenmiş durumda. Vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmemesi bir yana, içerik algoritmalarında nitelikten çok sansasyona öncelik verilmesi kabul edilemez bir tercihtir.”
#Spotify gibi uluslararası dijital platformlar Türkiye pazarında ciddi bir kullanıcı kitlesine sahip olmasına rağmen ne bir temsilcilik açmış ne de yerli müzik kültürüne karşı sorumluluk üstlenmiş durumda.
— Dr. Batuhan Mumcu (@BatuhanMUMCU) May 10, 2025
Sanatçılarımızın dijital mecralarda muhatap bulamaması yapıcı bir diyalog… https://t.co/FGBdo82Lq4 pic.twitter.com/Fz8VNHLHcc
Mumcu, yerel sanatçıların dijital platformlarda daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, iş birliği ve sürdürülebilirlik açısından bu sorumlulukların yerine getirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.