Şirketlerin sesli asistan kullanımı tuhaf mı yoksa dahice mi?
İngiltere’de her beş evden birinde akıllı hoparlörlerin kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda 2019 yılı dünyadaki yeni teknolojilerin en çok buluşma noktası olan CES tarafından “sesin yılı” olarak ilan edildi. Alarm kurmaktan hava durumuna bakmaya kadar herkes evindeki makinelere emir vermeyi giderek bir alışkanlık haline getiriyor. Ancak ses sadece evlerle sınırlı değil. Her geçen gün daha çok marka kanallarına sesi ekliyor ve ilginçtir ki ses mağazalarda da yerini almaya başladı. Konuşan raflardan aynalara, sipariş vermekten navigasyona markaların mağazalarının içinde sesli çözümlere yer vermeleri tuhaf mı yoksa dahice mi?
“Benimle viski konuş”
The Mars Agency tarafından geliştirilen SmartAisle™ dünyanın ilk sesli mağaza asistanı ve ilk denemesini bir Amerikan içki mağazalar zinciri olan BevMo!’da yaptı. Çalışmak için başka bir yazılıma ihtiyaç duymayan SmartAisle™ Amazon Echo akıllı hoparlörü, navigasyon özelliği taşıyan LED ışıklar ve kolay erişilebilir özel yapım bir POS cihazından oluşuyor. Müşteri Alexa’ya SmartAisle’ı (Alexa, open SmartAisle) açmasını söylediğinde viski tercihlerini ortaya koyacak tür ve tat gibi basit birkaç soruyla karşılaşıyor ve yanıtlarına göre program en uygun üç viskinin adını mağazadaki raf numaralarıyla birlikte müşteriye sunuyor. Benzer bir uygulama bir başka mağazada satışları yüzde 20 oranında arttırsa da BevMo! sesli asistandan umduğunu bulamadı ve müşterileri bir rafla konuşmanın mantıksız olduğunu, aradıklarını ürünün ne olduğunu zaten bildiklerini ilettiler.
“Yanında patates de ister misiniz?”
Sesli asistan furyasına katılanlar mağazalarla sınırlı değil. Kısa bir süre önce McDonald’s ABD’deki arabaya servis noktalarında da sesli asistan kullanımına geçeceğini bildirdi. Silikon Vadisi şirketlerinden Apprente’yi 2019’da bünyesine katan kurum birden çok aksanı da sorunsuz anlayabilen kendi özel “sesten anlama” sistemini geliştiriyor. Bu şekilde arabaya servis deneyimlerini daha efektif, tutarlı ve hatta daha keyifli kılmayı amaçlayan marka sesli asistanın sesinin hiçbir zaman yorgun, mutsuz veya kızgın çıkmamasına güveniyor. Chicago’da gerçekleşen bir deneme sürecinde müşterilerin geri dönüşleri çoğunlukla pozitifken bir müşteri sistemin tamamen sorunsuz çalışması karşısında duyduğu şaşkınlığı özellikle dile getirdi.
“Ayna ayna söyle bana, benden daha güzeli var mı bu dünyada?”
Moda dünyası da mağazalardaki deneyimlerini daha keyifli hale getirmek için sesli asistan sistemine geçti. H&M’in dev boyuttaki akıllı aynasını New York Times Meydanı’nda görücüye çıkardı. Müşterilerle ses ve yüz tanıma sistemiyle iletişim kuran aynalar kullanıcılarının aynadan çektikleri selfie’leri telefonlarını gönderip onlara yakışacağını düşündüğü kıyafetleri de HM.com üzerinden anında karşılarına çıkardı. Öte yandan Calvin Klein Alexa gereçlerini soyunma kabinlerine yerleştirerek ve sesli komut ile kabinin ışıklarını ve müzik tercihini kendilerine göre değiştirmelerine olanak sağlayarak müşterilerinin mağaza deneyimlerini daha keyifli bir hale getirdi.
“Altıncı kasaya ilerleyin”
Listemizde son olarak sesli asistanların şahı, Alexa’nın sahibi Amazon var. Geçtiğimiz günlerde piyasaya sürülen Amazon Echo Buds öylesine bir kulaklık değil; içlerinde Alexa yüklü. Bu Alexa’yı mağazalar da dahil olmak üzere nereye giderseniz yanınızda götürebileceksiniz demek. Wholefoods’da yapılan denemede Echo Buds müşterileri aradıkları ürünlerin bulunduğu raflara yönlendirmekle kalmayıp Alexa’ya yapmak istedikleri yemeğin ne olduğunu söylediklerinde bütün malzemelerini tek tek almalarını sağlayan yönlendirmelerde bulundu.