22 Kasım Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Şirketlerin sesli asistan kullanımı tuhaf mı yoksa dahice mi?
Haberler

Şirketlerin sesli asistan kullanımı tuhaf mı yoksa dahice mi?

Marketing Türkiye
6 Şubat 2020
2 dk okuma

İngiltere’de her beş evden birinde akıllı hoparlörlerin kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda 2019 yılı dünyadaki yeni teknolojilerin en çok buluşma noktası olan CES tarafından “sesin yılı” olarak ilan edildi. Alarm kurmaktan hava durumuna bakmaya kadar herkes evindeki makinelere emir vermeyi giderek bir alışkanlık haline getiriyor. Ancak ses sadece evlerle sınırlı değil. Her geçen gün daha çok marka kanallarına sesi ekliyor ve ilginçtir ki ses mağazalarda da yerini almaya başladı. Konuşan raflardan aynalara, sipariş vermekten navigasyona markaların mağazalarının içinde sesli çözümlere yer vermeleri tuhaf mı yoksa dahice mi?

“Benimle viski konuş”

The Mars Agency tarafından geliştirilen SmartAisle™ dünyanın ilk sesli mağaza asistanı ve ilk denemesini bir Amerikan içki mağazalar zinciri olan BevMo!’da yaptı. Çalışmak için başka bir yazılıma ihtiyaç duymayan SmartAisle™ Amazon Echo akıllı hoparlörü, navigasyon özelliği taşıyan LED ışıklar ve kolay erişilebilir özel yapım bir POS cihazından oluşuyor. Müşteri Alexa’ya SmartAisle’ı (Alexa, open SmartAisle) açmasını söylediğinde viski tercihlerini ortaya koyacak tür ve tat gibi basit birkaç soruyla karşılaşıyor ve yanıtlarına göre program en uygun üç viskinin adını mağazadaki raf numaralarıyla birlikte müşteriye sunuyor. Benzer bir uygulama bir başka mağazada satışları yüzde 20 oranında arttırsa da BevMo! sesli asistandan umduğunu bulamadı ve müşterileri bir rafla konuşmanın mantıksız olduğunu, aradıklarını ürünün ne olduğunu zaten bildiklerini ilettiler.

“Yanında patates de ister misiniz?”

Sesli asistan furyasına katılanlar mağazalarla sınırlı değil. Kısa bir süre önce McDonald’s ABD’deki arabaya servis noktalarında da sesli asistan kullanımına geçeceğini bildirdi. Silikon Vadisi şirketlerinden Apprente’yi 2019’da bünyesine katan kurum birden çok aksanı da sorunsuz anlayabilen kendi özel “sesten anlama” sistemini geliştiriyor. Bu şekilde arabaya servis deneyimlerini daha efektif, tutarlı ve hatta daha keyifli kılmayı amaçlayan marka sesli asistanın sesinin hiçbir zaman yorgun, mutsuz veya kızgın çıkmamasına güveniyor. Chicago’da gerçekleşen bir deneme sürecinde müşterilerin geri dönüşleri çoğunlukla pozitifken bir müşteri sistemin tamamen sorunsuz çalışması karşısında duyduğu şaşkınlığı özellikle dile getirdi.

“Ayna ayna söyle bana, benden daha güzeli var mı bu dünyada?”

Moda dünyası da mağazalardaki deneyimlerini daha keyifli hale getirmek için sesli asistan sistemine geçti. H&M’in dev boyuttaki akıllı aynasını New York Times Meydanı’nda görücüye çıkardı. Müşterilerle ses ve yüz tanıma sistemiyle iletişim kuran aynalar kullanıcılarının aynadan çektikleri selfie’leri telefonlarını gönderip onlara yakışacağını düşündüğü kıyafetleri de HM.com üzerinden anında karşılarına çıkardı. Öte yandan Calvin Klein Alexa gereçlerini soyunma kabinlerine yerleştirerek ve sesli komut ile kabinin ışıklarını ve müzik tercihini kendilerine göre değiştirmelerine olanak sağlayarak müşterilerinin mağaza deneyimlerini daha keyifli bir hale getirdi.

“Altıncı kasaya ilerleyin”

Listemizde son olarak sesli asistanların şahı, Alexa’nın sahibi Amazon var. Geçtiğimiz günlerde piyasaya sürülen Amazon Echo Buds öylesine bir kulaklık değil; içlerinde Alexa yüklü. Bu Alexa’yı mağazalar da dahil olmak üzere nereye giderseniz yanınızda götürebileceksiniz demek. Wholefoods’da yapılan denemede Echo Buds müşterileri aradıkları ürünlerin bulunduğu raflara yönlendirmekle kalmayıp Alexa’ya yapmak istedikleri yemeğin ne olduğunu söylediklerinde bütün malzemelerini tek tek almalarını sağlayan yönlendirmelerde bulundu.

1 The TECH Summit'e kayıtlar başladı! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?
The TECH Summit’e kayıtlar başladı! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?
2 Markalar neden bir anda özür dilemeye başladı?
Markalar neden bir anda özür dilemeye başladı?
3 Apple'da Tim Cook dönemi kapanıyor! Yeni CEO için en güçlü aday: John Ternus...
Apple’da Tim Cook dönemi kapanıyor! Yeni CEO için en güçlü aday: John Ternus…
4 Gelişmeleri kaçırmanın dayanılmaz hafifliği: JOMO
Gelişmeleri kaçırmanın dayanılmaz hafifliği: JOMO
5 Spotify’a AI destekli sesli kitap özetleri geliyor
Spotify’a AI destekli sesli kitap özetleri geliyor
Güncel Haberler
Orphex ile dijital pazarlamada anlık, ölçeklenebilir ve tutarlı raporlama dönemi
Orphex ile dijital pazarlamada anlık, ölçeklenebilir ve tutarlı raporlama dönemi
İş dünyasında haftanın atamaları (15-21 Kasım)
İş dünyasında haftanın atamaları (15-21 Kasım)
The TECH Summit'ten gelecek manifestosu: "Yakın-Uzak ile Yeni Bir Çağ Başlıyor"
The TECH Summit’ten gelecek manifestosu: “Yakın-Uzak ile Yeni Bir Çağ Başlıyor”
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

İzmir’in “yaratıcı hafızası” Bumerang Reklam Ödülleri için başvurular 7 Kasım'da sona erecek! 
Haberler
İzmir’in “yaratıcı hafızası” Bumerang Reklam Ödülleri için başvurular 7 Kasım’da sona erecek! 
Sena Tufan
2 hafta önce
Türkiye'de her 10 kişiden 7'si eğitim politikalarından şikayetçi!
Haberler
Türkiye’de her 10 kişiden 7’si eğitim politikalarından şikayetçi!
İrem Alimoğlu
21 Eylül 2025
Fenerbahçe'de 7 yılın ardından bayrak devri: Saran, Koç’tan görevi devraldı
Haberler
Fenerbahçe’de 7 yılın ardından bayrak devri: Saran, Koç’tan görevi devraldı
Nafizcan Önder
22 Eylül 2025
Dua Lipa’dan güzellik dünyasına güçlü bir adım: DUA x Augustinus Bader
Haberler
Dua Lipa’dan güzellik dünyasına güçlü bir adım: DUA x Augustinus Bader
İrem Alimoğlu
3 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.