Silikon Vadisi inovasyon üssü unvanını Asya’ya kaptırıyor
Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık firması KPMG’nin gerçekleştirdiği ‘Küresel Teknoloji Endüstrisi’ araştırma sonuçlarına göre teknoloji liderlerinin yarısından fazlası, Silikon Vadisi’nin gelecek 4 yıl içinde dünyanın teknolojik inovasyon merkezi olma unvanını kaybedeceği görüşünde. Yeni teknoloji merkezi adayları listesinde yer alan 15 şehirden 7’si Uzakdoğu ve Asya’dan.
- KPMG’nin yaptığı “Küresel Teknoloji Endüstrisi İnovasyon Araştırması”, 2023 yılına kadar dünyanın yeni teknoloji merkezinin kıta değiştireceğini gösterdi.
- Teknoloji liderleri, milyar dolarlık şirketlerin beşiği Silikon Vadisi’nin Doğu’dan yükselen potansiyele rekabet edemeyeceğini düşünüyor. Araştırma sonucuna göre dünyanın yeni teknolojik inovasyon üssü Asya’dan çıkacak.
- KPMG’nin her yıl düzenlediği araştırmaya bu yıl küresel teknoloji sektörüne yön veren 740’ı aşkın sektör lideri ve yönetici katıldı.
- Araştırmaya katılan liderlerin yaklaşık yüzde 60’ı, teknoloji inovasyon merkezinin, gelecek 4 yılda silikon Vadisi’nden dünyanın başka bir köşesine kayacağına inandıklarını belirtti.
- Araştırmada bu yıl Fransa’nın başkenti Paris ilk kez, olası yeni teknoloji merkezi adayları listesinde arasında yer aldı.
- Araştırmada, listede uzun süredir adı geçen Almanya’nın başkent Berlin’in ise hala potansiyelinin altında değerlendirildiği yorumu yapıldı.
- Geçen yılki listede yer alan Sidney, Toronto ve Şenzen gibi kentler ise bu sene liste dışında kaldı.
- Listede Ortadoğu’dan sadece Tel Aviv’in yer alması dikkati çekti.
Teknoloji merkezi olmaya aday kentler
- New York (ABD)
- Pekin (Çin)
- Tokyo (Japonya) ve Londra (Birleşik Krallık)
- Şaghay (Çin) ve Taipei Tayvan)
- Singapur (Singapur)
- Seul(Güney Kore)
- Boston ve Austin (ABD)
- Berlin (Almanya)
- Hong Kong (SAR)
- Washington DC (ABD)
- Paris (Fransa)
- Tel Aviv (İsrail)
ABD, Çin ile arasındaki farkı kapatıyor
Araştırma, teknoloji alanında ön plana çıkan ülkelerin, sektörün lideri konumundaki ABD ve Çin’le arayı kapatmaya başladığını gösterdi. Araştırmaya katılan liderlerin yüzde 23’ü, teknolojik inovasyon alanında en fazla ümit vaad eden pazar olarak ABD’yi gördüklerini belirtti. Bu oran geçtiğimiz yılki araştırmada yüzde 34 seviyesindeydi. Geçen yılki listede yüzde 26 ile ikinci sırada yer alan Çin, bu yıl yerini korusa da yüzde 17’ye geriledi. İlk beşte yer alan diğer ülkeler ise sırasıyla Japonya, Singapur ve Hindistan oldu.
Bu 10 özelliğe sahip olan şehirler ön plana çıkıyor
- Yetenekli iş gücünün bulunması
- Milenyum Kuşağı için cazip bir şehir olması
- Pozitif demografik trendler
- Araştırma ağırlıklı üniversitelere ev sahipliği yapması
- Teknoloji parklarına sahip olması
- Başarılı start-up’ların kurulmuş olması
- Teknolojiyi destekleyen düzenleyicilerin bulunması
- Vergi ve hükümet destekleri olması
- Yatırım fonları bulunması
- Başta yüksek hızlı internet olmak üzere modern bir altyapısı olması.