
Schengen’e 114 milyon euro: Türk vatandaşları 2025’te vize için servet ödedi
Avrupa Komisyonu’nun açıkladığı 2025 Schengen vize istatistikleri, Türk vatandaşlarının Avrupa’ya seyahat etmek için katlandığı maliyetin boyutunu bir kez daha ortaya koydu. Geçtiğimiz yıl Schengen vizesi başvuruları için ödenen toplam tutar 114 milyon euroyu aşarken, ret verilen başvurular nedeniyle yaklaşık 17 milyon euro karşılıksız harcandı.
Türkiye’den yapılan Schengen vizesi başvurularında ret oranı 2024’te yüzde 14,5 seviyesindeyken, 2025’te yüzde 14,6’ya yükseldi. Başka bir ifadeyle, Schengen vizesine başvuran her 100 kişiden yaklaşık 15’i olumsuz yanıt aldı. Böylece Türkiye, Schengen başvurularında en yüksek ret oranına sahip ülkeler sıralamasında 75’inci sırada yer aldı.
Vize maliyeti 114 milyon euroyu geçti
2025 yılında Türkiye’den yapılan Schengen başvuruları için Avrupa ülkelerinin konsolosluklarına ödenen toplam vize ücreti 114 milyon 153 bin 840 euroya ulaştı. Vize başvuru merkezlerine yapılan hizmet bedeli ödemeleri de eklendiğinde toplam maliyet 117,5 milyon euroyu buldu.
Retle sonuçlanan başvurular ise milyonlarca euroluk kaynağın geri dönüşü olmayan bir harcamaya dönüşmesine neden oldu. Verilere göre, 2025 yılında yaklaşık 17 milyon euro, olumsuz sonuçlanan başvurular nedeniyle kaybedildi. Bu tutarın 16,5 milyon eurosu konsolosluklara, yaklaşık 545 bin eurosu ise vize başvuru merkezlerine gelir olarak kaldı.
En yüksek kabul oranı Portekiz’de
2025 verilerine göre Türkiye’den yapılan başvurularda en yüksek kabul oranına sahip temsilcilik yüzde 96,5 ile Portekiz’in Ankara Büyükelçiliği oldu. Portekiz’i yüzde 95,6 ile Slovakya, yüzde 94,4 ile İspanya’nın Ankara Büyükelçiliği ve yüzde 93,8 ile Romanya izledi.
Öte yandan en yüksek ret oranı yüzde 44,1 ile Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde kaydedildi. Almanya’yı yüzde 35,5 ile Litvanya ve yüzde 34,9 ile Malta takip etti.
17 yılda Avrupa’ya akan kaynak 938 milyon euroya ulaştı
Schengen vizesinin Türk vatandaşları için yarattığı ekonomik yük yalnızca son bir yılla sınırlı değil. 2009’dan bu yana geçen 17 yıllık dönemde Türk vatandaşlarının Schengen vizesi ve başvuru merkezi hizmet bedelleri için yaptığı toplam harcama 938 milyon euroya ulaştı.
Bu dönemde ret verilen başvurular nedeniyle kaybedilen toplam tutar ise 94 milyon euro olarak hesaplandı. Böylece milyonlarca euro, seyahat gerçekleşmeden konsolosluklar ve vize başvuru merkezlerinin gelir hanesine yazıldı.
Seyahat özgürlüğünün maliyeti büyüyor
Artan başvuru sayıları, yükselen vize ücretleri ve yüksek ret oranları, Schengen vizesini yalnızca bürokratik bir süreç olmaktan çıkarıp önemli bir ekonomik yük haline getiriyor. 2025 verileri, Avrupa’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının hem zaman hem de maliyet açısından giderek daha zorlu bir süreçle karşı karşıya kaldığını gösteriyor.
Kaynak: CNBC-e
