
Sanatçıların “Altın Portakal” isyanı: Katılmayacağız
Bu yıl 54.’sü düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Antalya Büyükşehir Belediyesi, festival kapsamında ulusal yarışmaların kaldırıldığını açıklamıştı. Sinema sektörüne emek veren sanatçılar, STK’lar ve meslek odaları alınan bu karara tepki göstererek “Antalya International Film Festival”in hiçbir etkinliğine katılmama kararını aldıklarını hazırladıkları bir bildiriyle kamuoyuna ilan etti. Türk sinemasının duayen isimlerinin de alınan bu karara tepkilerini dile getirdiği bildiriyi paylaşıyoruz.
Katılmıyoruz!
53 yıldır devam eden Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bu sene sinema sektörüne ve daha da önemlisi Antalya halkına sorulmadan alınan ani bir kararla, “Ulusal Yarışma Bölümleri” kaldırılmıştır.
Ulusal yarışmaların kaldırılmasının doğuracağı sakıncalar adına sektörün tümü bu yanlışın düzeltilmesi yolunda çağrılar yapmış ve kamuoyu ile paylaşmış ancak festival yetkilileri bu çağrılara yanıt vermemiş ve bu yanlış kararda diretmiştir.
Sinema endüstrimizin ulaştığı gelişim seviyesini görmezden gelen, üretilen filmlerimizin seyirciyle buluşma imkânını ortadan kaldıran ve film üreten tüm kesimleri yok sayan Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yanlıştan vazgeçinceye kadar festivalin hiçbir etkinliğine KATILMAYACAĞIMIZI kamuoyuna bildiririz.
İmzacılar:
BİROY Sinema Oyuncuları Meslek Birliği, BSB Belgesel Sinemacılar Meslek Birliği, ÇASOD Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (FIA üyesi), FİYAB Film Yapımcıları Meslek Birliği (FIAPF üyesi), FİLM YÖN Film Yönetmenleri Derneği, KISA FİLMCİLER DERNEĞİ, FİLM YAPIMCILARI DERNEĞİ, OYUNCULAR SENDİKASI (FIA üyesi), GÖRÜNTÜ YÖNETMENLERİ DERNEĞİ, SENDER Senaryo Yazarları Derneği, SENARİSTBİR Senaryo Yazarları Meslek Birliği, SETEM Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği, SEYAP Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (FIAPF üyesi), SİNEBİR Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği, SİNE-SEN Sinema Emekçileri Sendikası, SİNEMA VE TELEVİZYON ÇALIŞANLARI SENDİKASI, SODER Sinema Oyuncuları Derneği, TÜRSAV Türkiye Sinema Vakfı, ASİTEM Anadolu Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği
“Altın Portakal sinemamızın hafızasıdır, sildirmeyeceğiz”
Hülya Koçyiğit: “Antalya Film Festivali’nin ulusal yarışmasının yapılmamasını kabul edemiyorum”
Türkan Şoray: “Festival sinemamıza 54 yıl güç verdi. Bu yıl neden ulusal yarışmanın yapılmamasına karar verildi? Ben yılların sinemacısı olarak açıklamalardan tatmin olmadım. Verilen karara üzülüyorum…”
Cahit Berkay: “Antalya Film Festivali’nin ulusal yarışmasının sonlandırılmasına gerçekten çok üzüldüm”
Fatma Girik: “Bu uygulama neredeyse bütün sinema tarihimizi, bu 100 yıllık aşkı inkar etmektir.”
Selda Alkor: “Bu festivalde mutlaka ama mutlaka ulusal olmalı Altın Portakal’ımı geri istiyorum.”
Filiz Akın: “Geleneksel olan bir buluşmanın yok edilmemesini diliyor, kendi sinemamıza gereken değerin verileceğine inanıyorum..”
Ediz Hun: “…Uluslararasının içine konulup kısmen de olsa yarışmadan çıkarılması hoş değil, ben bunu onaylamıyorum.”
Ertem Göreç: “Türk sinemasının Antalya Festivalinin içinden çıkarılması, yabancı güçlerin Türkiye’ye yaptığı saldırının, sinemaya yansımasıdır.”
İzzet Günay: “Türk sinemasının Antalya’ya, Antalya’nın da Türk sinemasına önemli bir katkısıydı. Bunu yok etmek pahasına bir yanlışın içine düşülmüştür. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekiyor.”
Halil Ergün: “Antalya Altın Portakal Film Festivali, böyle bir kültürel geleneğimizdir. Ve onu hassasiyetle korumamız gerektiğini düşünüyorum”
Perihan Savaş: “Maalesef duydum ki ulusal filmler yarışması artık yapılmayacakmış… Bu bence hem ülkesine hem sanatçısına bir ihanettir.”
Menderes Samancılar: “Biz sinemaya gönül verenler olarak diyoruz ki, siz uluslararası festivalinizi yapın. Ama bizim Altın Portakal Film Festivalimizin şah damarlarından birini kesmeyin.
Şevket Çoruh: “Altın Portakal ulusal yarışmasını neden kaldırdınız? Yapmayın! Dokunmayın! Sanat güzeldir…”
Selçuk Yöntem: “Antalya Film Festivali’ni Antalya Film Festivali yapan ulusal yarışma bölümüdür.”
Zafer Ergin: “Ulusal sinemamız ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Buna karşıyız.”
Altan Gördüm: “Yapmayın beyler yapmayın. Sanattan korkmayın, bilimden korkmayın, aydınlıktan korkmayın. Yapmayın!”
Osman Şahin: “Yerel olmayan asla evrensel olamaz. Yani Antalya’daki o değerli arkadaşlarımızın bu görüşlerini gözden geçirmelerini dilerim”
Orhan Oğuz: “Antalya Altın Portakal Film Festivali, ulusal sinemamızın 54 yıllık geleneğidir. Yok edilmesine karşıyım!”
Reis Çelik: “Kendi ulusal sinemasından, filmlerinden, oyuncularından, yönetmenlerinden korkan anlayışı asla kabul etmeyeceğiz.”
Derviş Zaim: “Bu festivalin kaldırılmasının kabul edilemez olduğunu söylemek gerekiyor. Çünkü Türk sinemasına katkıları söylenemeyecek kadar büyük.”
Sumru Yavrucuk: “54 yıldan beri gerçekleştirilen Antalya Film Festivali’nin ulusal yarışma bölümü kaldırılamaz.”
Onur Ünlü: “Altın Portakal Ulusal Yarışması sonlandırılamaz. Kendimden biliyorum.”
Ezel Akay: “Çünkü bizim sadece uluslararası bir yarışmaya ihtiyacımız yok, bizim ulusal yarışmaya ihtiyacımız var.”
Mevlüt Koçak: “54 yıl önce kurulan Antalya Film Festivali; Yeşilçam, Türk Sineması sayesinde kurulmuştur. 54 yıl önce kurulan bu festivalde ulusal bölüm yok edilmek isteniyor. Ulusal bölüm olmadan Antalya Film Festivali olmaz.”
Özgür Ozan: “Antalya Altın Portakal Film Festivali, ulusal sinemamızın 54 yıllık geleneğidir. Lütfen onun üzerinden ellerinizi çekin”
Mehmet Usta: “Altın Portakal Antalya Film Festivali’nin ulusal kısmı iptal edilmesi izah edilebilecek bir durum değil”