Sağlık turizminde kayıplar büyük ama umutlar taze!
Koronavirüs salgını, tüm dünyada turizm sektörünü durma noktasına getirirken, Türkiye’de sağlık turizmi sektörü de krizden en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. 27 Eylül Dünya Turizm Günü’nün önemini vurgulayan Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Derneği ve Romatem Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Holoğlu, sektördeki düşüşe ragmen salgınla mücadeledeki gelişmelerin umut verici olduğunu belirtti.
Türkiye’de sağlık turizmi sektörünün son 5 yılda yüzde 60’lık bir artış oranı yakaladığını belirten Holoğlu, sektörün geçtiğimiz yıl 6 milyar dolarlık hacme ulaştığını belirtti. 2020 yılına bu sayının daha da artacağı beklentisiyle giren sektörde, Nisan ayından beri işler neredeyse durma noktasına geldi. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü raporuna göre, turist sayılarındaki azalma yüzde 93’e ulaşırken, dünya çapında 460 milyar dolarlık kayıp yaşandığı belirtiliyor.
Sağlık turizminde önce yüzde 70 düşüş, sonra
Sektördeki gelişmeler içerisinde Güvenli Turizm Modeli’ne dikkat çeken Holoğlu “Normal turist ortalama 650 dolar bırakırken, sağlık turisti 3-4 bin dolar bırakıyor. Bu sağlık turistinin ortalama 4 bin dolar harcaması demektir. Fakat pandemi nedeniyle sağlık turizminde geçtiğimiz yıl ile kıyasladığımızda bu yılın ilk 6 ayında yüzde 70 oranında bir düşüş yaşadık. Mart ayından itibaren bu turizm türü aylık yüzde 20 oranlarında gerçekleşmektedir.” dedi.
Ancak turizmde alınan tedbirlerin ve salgın ile mücadelede yürütülen başarılı süreçlerin de arasında bulunduğu etkenlerin geçtiğimiz yıllardaki gibi olmasa da bir hareketlilik sağladığını belirten Holoğlu, bu alanda hayata geçirilen çeşitliliklerin ekonomimize büyük ve sürdürülebilir katkılar sağladığını vurguladı.