22 Eylül Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Reklam Yaratıcıları Derneği Anneler Günü
Haberler

RYD’den Anneler Günü reklamlarına cinsiyetçilik uyarısı

Gizem Yıldız
9 Mayıs 2022
2 dk okuma
Marketing Türkiye'yi Google kaynaklarınıza ekleyin.

Anneler Günü’nde tüketici gibi markaların da gündeminde anneler verilen değer ve gösterilen özen vardı. Kimi markalar bu özel günü coşkuyla kutlayarak annelere göz kırparken kimi markalar da annelerin yaşadığı çeşitli sorunları daha görünür kılmaya ve gidermeye odaklandı. Fakat hala pek çok reklamda yeterli hassasiyetin bulunmadığını belirten Reklam Yaratıcıları Derneği Başkanı Çağlar Gözüaçık sektöre “Toplumumuzda yer alan “kadının yeri evidir, mutfağıdır” algısının, özel günlerde yapılan hediye seçimleri ve iletişimlerle de ne yazık ki pekiştirildiğini düşünmekteyiz. Anneler Günü iletişimlerinde, kadınların “bir günlüğüne mutfaktan, evin sorumluluğundan kurtulması” yönünde yapılan iletişimleri de doğru bulmamaktayız” mesajı verdi.

RYD Başkanı Çağlar Gözüaçık’ın açıklamasının tamamı şu şekilde;

“Reklam Yaratıcıları Derneği olarak,

Pazarlama iletişimi alanında eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık konusunda reklam sektörünün de hassasiyetlerini yükseltmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Özellikle perakende sektöründe “Anneler Günü”nde yaşanan hareketliliğin, iletişimde cinsiyet eşitliği ve Türkiye’deki kadın prototiplerinin reklama taşınması konusunda dikkat edilmesi gereken bir dönem olduğuna inanıyoruz.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre Anneler Günü’nde yapılan harcamaların 3-4 milyar TL arasında olduğu belirtilmiştir. Bu hediyeler çoğunlukla mutfak eşyaları, süpürge ve küçük ev aletleri üzerinden ilerlemektedir.

Toplumumuzda yer alan “kadın yeri evidir, mutfağıdır” algısının, özel günlerde yapılan hediye seçimleri ve iletişimlerle de ne yazık ki pekiştirildiğini düşünmekteyiz. Anneler Günü iletişimlerinde, kadınların “bir günlüğüne mutfaktan, evin sorumluluğundan kurtulması” yönünde yapılan iletişimleri de doğru bulmamaktayız.

Toplumsal etiketlerinden arındırılmış, kadın ve erkeğin birlikte yaşadıkları evin sorumluluğunu eşit oranda aldıkları, özel günlerde de toplumsal etiketlere göre hediyelerle ödüllendirilmedikleri, eşit şartlarda yaşayan, eşit şartlarda emek veren, eşit şartlarda sorumluluk ve hediyeler alan bireyler olarak iletişime taşınmasının, Türkiye’nin gelecek nesillerine de önemli bir vizyon katacağına inanmaktayız.

Reklam sektörü, iletişime taşıdığı her mesajdan, her görsel koddan, her iletişimden sorumludur. Her ne kadar medya, tüketicinin istediğini sunuyoruz yanılgısı ile içeriklerini oluştursa da buna biz “Anlamlılık yanılgısı” adını veriyoruz. Reklam sektörü, içerik üretiminde basmakalıplara meydan okuma gücüne ve sorumluluğuna sahiptir ve birlikte şimdiki ve gelecek nesiller için bir örnek oluşturmamız gerekmektedir.

Cinsiyet eşitliği algısını değiştirmenin en kolay yolu ekran temsilidir. Kültürümüze işlemiş kadın rolünü ancak ekranlarda yer verdiğimiz iletişimlerimizi, içeriklerimizi değiştirirsek başarabileceğiz.

Bu vesile ile bir canlının, fikrin, idealin anneliğini yapan, ona gözü gibi bakan tüm annelerimizin, Anneler Günü’nü kutlarız.”

Her günün kahramanı anneler başrolde!

anneler günü reklamları featured Reklam Yaratıcıları Derneği
1 Humm Organic ve AÇEV’den 13 bin ebeveyne ulaşacak beslenme rehberi
Humm Organic ve AÇEV’den 13 bin ebeveyne ulaşacak beslenme rehberi
2 Starbucks’ın Bearista’sına Türkiye’den tatlı bir rakip: Çiko
Starbucks’ın Bearista’sına Türkiye’den tatlı bir rakip: Çiko
3 Trendyol lüks ürünler pazarına da el attı: Trendyol Luxe açıldı
Trendyol lüks ürünler pazarına da el attı: Trendyol Luxe açıldı
4 Amazon, Meta’nın yapay zeka ajanını engelledi
Amazon, Meta’nın yapay zeka ajanını engelledi
5 Berk Ener, L’Oréal Türkiye Ülke Kurumsal Dijital ve Pazarlama Direktörü oldu
Berk Ener, L’Oréal Türkiye Ülke Kurumsal Dijital ve Pazarlama Direktörü oldu
Güncel Haberler
Humm Organic ve AÇEV’den 13 bin ebeveyne ulaşacak beslenme rehberi
Humm Organic ve AÇEV’den 13 bin ebeveyne ulaşacak beslenme rehberi
Starbucks’ın Bearista’sına Türkiye’den tatlı bir rakip: Çiko
Starbucks’ın Bearista’sına Türkiye’den tatlı bir rakip: Çiko
Trendyol lüks ürünler pazarına da el attı: Trendyol Luxe açıldı
Trendyol lüks ürünler pazarına da el attı: Trendyol Luxe açıldı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Yapay zeka yarışı hızlandı, faturası çalışanlara çıktı: 140 bin kişi işten çıkarıldı
Haberler
Yapay zeka yarışı hızlandı, faturası çalışanlara çıktı: 140 bin kişi işten çıkarıldı
Gülben Dikmen
27 Temmuz 2026
Bundle, kısa video ve podcast odaklı içerik platformu Origins'i kullanıma açtı
Haberler
Bundle, kısa video ve podcast odaklı içerik platformu Origins’i kullanıma açtı
Marketing Türkiye
29 Temmuz 2026
Transfer gündeminin arama şampiyonu Mohamed Salah oldu
Haberler
Transfer gündeminin arama şampiyonu Mohamed Salah oldu
Nafizcan Önder
3 gün önce
2026 FIFA Dünya Kupası'na damga vuran isimler: En çok konuşulan oyuncular açıklandı!
Haberler
2026 FIFA Dünya Kupası’na damga vuran isimler: En çok konuşulan oyuncular açıklandı!
Nafizcan Önder
17 Temmuz 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.