Robotlar yüz ifadesinden duyguları anlayacak
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Albert Salah, bilgisayarların insanların sosyal ve duygusal sinyallerini anlaması yönünde çalışma başlattı. Bu çalışma ile çocukların ses tonlarından ve kullandıkları sözcüklerden duygu durumlarının tahmini yapılabilecek.
Yapay öğrenme ile insan sesinin ve yüz ifadelerinin analizi, insan gülüşlerinin gerçek mi sahte mi olduğunun otomatik analiz edilmesi gibi robotların insan psikolojisini yüz ifadesi ve konuşmalarından anlamaları sağlanacak çalışma yaşlılara egzersiz yaptıran robot uygulamasında veya çocukların ruh durumunun tahmininde kullanılabilecek.
ChaLearn yarışmasında geçen yıl geliştirdikleri “kişinin verdiği kişilik izlenimlerini tahmin eden sistem” konulu kısa video ile birincilik alan Doç. Dr. Ali Albert Salah ve Namık Kemal Üniversitesi ekibi bu yıl da “ChaLearn Workshop on Explainable Computer Vision Multimedia and Job Candidate Screening Coopetition” başlıklı uluslararası çalıştay ve yarışmaya Türkiye’den tek temsilci olarak katıldı ve yine ödül aldı.
Bilgisayarları daha akıllı hale getirmek için yapay zekâ alanında uzun zamandır çalışmalar yapan Salah, yaptıkları çalışmalar ile yapay zekâ sistemlerinin ve özellikle robotların insanlarla sosyal bir ortamda birlikte çalışabilmesinin amaçladıklarını belirtti. Salah, “Bizim çalışmalarımızdan biri yaşlılara egzersiz yaptıran bir robot idi. Böyle bir robotun, karşısındaki kişinin yüzündeki acı ifadesini okuyabilmesi, egzersizi gerektiği anda durdurmasını sağlayabilir” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın ve doktora öğrencisi Binnur Görer ile yürüttükleri yüz ifadesi analizi çalışmasının mühendislik içeren birinci ayağında insanlara daha iyi hizmet verecek yapı planladıklarını belirten Salah, ikinci aşamada ise bilişsel bilim ve psikolojiyi biraraya getiren bir sistem kurmayı hedeflediklerini söyledi.
Salah, “Bu alanlarda amacımız insanların davranışını daha iyi anlamak. Geliştirdiğimiz sistemler psikologların uzun davranış kayıtlarını otomatik ve hızlı olarak analiz edebilmesine yarıyor. Ayrıca modelleme belli bir olgunluğa ulaşırsa, beyinde bazı süreçlerin nasıl gerçekleşiyor olabileceğine dair ipuçları ve öngörüler sunabiliyor” bilgisini verdi.