“Başarılı” bir reklamın 3 unsuru
Her gün binlerce reklama maruz kalınan bir dünyada, yaratıcılık belki de tutunulabilecek en güçlü orantısız avantaj. Tabii yaratıcılığın sunduğu çarpıcı fırsatlar doğru kullanılabildiği sürece… 2021 ikinci çeyreğinde Ads Leaderboard’a girmeyi başarmış reklamlar gibi doğru hikayeler inşa edilebildiğini görüyoruz. Bu inşaatınsa üç ana unsuru var: Vitrin, yapı ve malzeme.
Vitrin
Vitrin, yani görsel dille hikayenin devamına izleyiciyi davet edecek ve içeride kalmasını sağlayacak çekicilik.
Geleneksel giriş, gelişme, sonuç hikaye anlatıcılığına günümüz tüketicisinin maalesef sabrı ve vakti yok. Artık hikayeye çok daha yüksekten başlamak, ilk saniyelerde ilgi çekebilmek ve alışılmışın dışında bir vuruculukla ekranı açmak çok daha çekici. Özetle, Magnum hazzı peşinde koşan La Casa de Papel kahramanı gibi heyecana ilk saniyelerde kafadan dalmak doğru bir açılış.
Unilever Head of Media Efe Volkan da reklamın başarısını şu sözlerle açıklıyor; “Magnum olarak uzun zamandır haz duygusunu sahipleniyoruz; Magnum Caramel Gold ile de bu geleneği sürdürmek ve hatta çıtayı bir adım daha yukarı çıkararak bizim gibi altının peşinden koşan bir ekiple bir araya gelerek tüketicinin heyecanını katlamak istedik. Netflix ve La Casa de Papel ekibiyle küçük bir haz macerası kurgulamak ve altının peşinde koşmak kreatif fikri de işte tam bu rotadan çıktı.”
Ads Leaderboard listelerinde yer alan diğer işler gibi, bu çarpıcı görsel dile marka ne kadar erken ve doğal bir şekilde entegre edilebilirse, reklam ve marka hatırlanma oranları o kadar yüksek oluyor.
Görsel nimetlerden sadece stopper efekti yaratmak için değil, doğru iş hedeflerine ulaşabilmek için de yararlanmalı. Özellikle birden fazla mesaj verilmesi gereken durumlarda, bir yenilik anlatılması veya ürün faydalarının altı çizilmesi gerektiğinde, süper ve patlangaçlar daima işe yarıyor.
Yazı dengesinde tabii ki hassas olmakta fayda var, Arçelik reklamında olduğu gibi ürün özelliklerini sade, hikayeyi gölgelemeden ve tüketiciyi mesaja boğmadan uygulamak doğru bir formül. “Uzun ömürlülüğü ‘sevgi gibi kalıcı’ gibi güçlü bir mesajla, çarpıcı bir atmosfer içinde sıcak bir hikaye üzerinden anlatınca reklam izleyiciler için ilgi çekici hale geldi,” diyor Arçelik Dijital Strateji & Pazarlama İletişimi Takım Lideri Selis Yüksel ve Marka Yöneticisi Özdem İkizer Yüken ekliyor; “Ürünlerin tüm özellik ve faydalarının bu tekrar eden akışın içine organik olarak yedirilmesi ve güçlü dijital medya stratejisi reklamı YouTube’da ön plana çıkardı.”
YouTube’da görsel bir şölen sunmak ve hikaye akışının doğru yansıtılmasını sağlamak için testlerinizi önce mobilde yapmak doğru bir adım olacaktır. Öyle ki YouTube izlemelerinin yüzde 70’inin mobil cihazlardan yapılmasının yanı sıra, mobil ekranların sınırlı boyutlarına rağmen izleyenlerin kalbine dokunabilen hikayelerin bıraktığı etki, ekran boyutuyla doğru orantılı olarak artacaktır…
Yapı
YouTube izlenmelerinin yüzde 95’inde izleyenlerin videoların sesini açıyor. Bu nedenle yapıyı ayakta tutan en önemli unsurlardan işitsel kodları masaya yatırmalıyız. Ads Leaderboard’a giren işlerde de gördüğümüz gibi; dış ses, jingle, ses efektleri veya müzik gibi ses öğelerinin doğru entegre edildiği reklamlar hedeflerine ulaşmayı başarıyor. Yapılan araştırmalar, en yüksek performansı yakalayan reklamların yüzde 78’inin birden fazla ses elementini kullandığını gösteriyor.
İşitsel kodların hedeflere ulaşmak için çok kuvvetli birer silah olduğunu unutmamakla beraber, hikayeyi gölgede bırakmayacak tonda olmasına dikkat etmek gerekir. Cornetto reklamındaki denge bu konuda iyi bir örnek teşkil ediyor. Yalın gibi ünlü bir yüz ve ses bile, adeta bir yaz dizisini andıran hikaye örgüsünün içine çok doğru bir şekilde, markadan veya üründen rol çalmadan yedirilmeyi başarmış.
“Alıştığımız müzik kliplerinden farklı olarak bu reklam seyredenlere tamamında bir hikaye anlatıyor. Birbirinden ilk bakışta etkilenen, o ilk adımı atmaya çalışan ve her seferinde klişeleri cesaretle aşarak birbirlerine doğru ilerleyen gençleri görüyoruz. Bizce içeriği izlenir yapan bu hikaye ve seyredenlerin kendilerini özdeşleştirdiği anlar,” sözleriyle reklam filminin sevilmesinin ardındaki püf noktayı açıklıyor Unilever Head of Media Efe Volkan.
Ses, sadece müzik veya jingle ile yapıldığı gibi hikayeyi daha çekici hale getiren bir unsur değil, aynı zamanda Bebelac reklamında olduğu gibi reklamda kullanılan yüzlerden duyduğumuz hikaye anlatıcılığı tekniğinin reklamların izlenme ve beğenilme oranlarını yükselttiğini görülüyor. Hatta Vestel reklamında olduğu gibi ünlü bir yüz kullanılan işlerde, marka ismini tanıdık simanın telaffuz etmesinin marka skorlarına çok olumlu yansıyor.
Vestel’in Pazarlama İletişim & Perakende Pazarlama Grup Müdürü Feza Turunçoğlu da markanın bu başarısını şu şekilde özetliyor; “İzleyiciler içerik izleme deneyimlerinin bölünmesinden hiç hoşlanmıyor. Bu gerçeğin farkında olduğumuzu samimi bir şekilde itiraf ederek başladığımız filmimizle aynı hataya düşmemeyi ve izleyicilerin atlamadan reklam filmimizi izlemeye devam etmelerini planladık. Film boyunca, Beyazıt Öztürk’ün eğlenceli anlatımı ile sağladığımız faydaları onların hayatlarından yansımalarla anlattık.”
Malzeme
İyi bir reklamın olmazsa olmaz iki temel malzemesi var; üründen gelen fonksiyon ve marka amacından gelen duygu. Ads Leaderboard’a giren işlerde, fonksiyonel ve duygusal faydanın doğru dengede sağlandığı görülüyor. Banabi reklamında olduğu gibi, ürün faydasını doğru içgörüye ve duygusal değere bağlayabilen markalar hedeflerini tutturuyor. Sadece izleyiciyi inandırmak adına sebepler sunarak değil, fonksiyonel faydanın tüketici hayatında dokunduğu insani değerleri göstermeyi başaran markalar çok daha geniş hedef kitlelerin radarına girmeyi başarıyor.
Markalar inandıkları davayı ve duruşlarını anlatmak için çok çeşitli tonalitelere başvuruyorlar. Ama özellikle son yıllarda algısı açık, seçici ve şüpheci tüketicilerin dikkatini en çok çeken duygu samimiyet. Sadece doğru duygu ve içgörüyü yakalamak yetmiyor, bunu samimi bir şekilde ürüne veya reklam kokmadan marka duruşuna bağlayan markalar kazanıyor. Her zaman geçer akçe olan bizden, samimi, tanıdık duyguları sahiplenen Lay’s reklamında olduğu gibi, doğru duyguyu ürüne net bir şekilde bağlayan reklamlar Ads Leaderboard’da yerini alıyor.
Kaynak: Think With Google