16 Şubat Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
İnternetteki reklamınızı robotlar izliyor olabilir!
Haberler

İnternetteki reklamınızı robotlar izliyor olabilir!

Marketing Türkiye
30 Haziran 2018
2 dk okuma

Leyla Hazal Çetin – AdColony Sales Marketing Specialist

Statistic Brain Research Institute tarafından yapılan araştırmaya göre, 2000 yılından bugüne dikkatle odaklanma aralığımız  yüzde 33 kısalmış durumda. 8,25 saniye odaklanabilme süremizle 9 saniye boyunca dikkatini toplayabilen Japon balıklarından daha kısa süre odaklanabiliyormuşuz. Dikkat süremizdeki kısalmanın en büyük nedeni olarak da her geçen gün artan mobil kullanım gösteriliyor.

Hızlı akan günümüz dünyasında aynı anda birden fazla iş yapma yetimiz de gelişiyor. Özellikle 14-17 yaş arasındaki kesim aynı anda ortalama 5 iş yaparken, 18-24 yaş grubu 4, 25-34 yaş grubu ise 3 işi aynı anda yapıyor. (Kaynak: AdColony Consumer Road Trip Survey, 2017). Türkiye’de kullanıcılar televizyon izlerken, ikinci ekran kullanımlarına bakıldığında  yüzde 78 ile mobil ilk sırada yer alıyor. (Kaynak: Global Web Index, Turkey Market Report, Q2 2017) Bu bilgiler ışığında, birden fazla iş yapan kitlelerin elinde telefon olduğu sonucuna varabiliriz.

Peki mobilde ne kadar dikkatliyiz? TubeMogul’un araştırmasına göre kullanıcıların mobilde gördükleri içeriklere ideal odaklanma süreleri 30 saniye. Sonrasındaysa kullanıcıların  yüzde 60’ı dikkatini kaybediyor. Özellikle videolu içerikler için de video süresi kısaldıkça kullanıcıların etkileşime geçme ihtimali artıyor. (Kaynak: Wistia Video Analytics Data)

Gün içinde onlarca reklama maruz kalan kullanıcılar sadece reklam engelleme teknolojileri ile değil, kendi kendilerine bir savunma mekanizması olarak da reklam körlüğünü yaratıyorlar. Tüketicilere ulaşabilmenin yolu dikkatlerini çekecek, onları etkileşime sokarak bir deneyim sunacak reklamlar yaratmaktan geçiyor. Bu anlamda reklamı oluşturan ögelerin bir arada başarıyla çalışması gerekiyor. Nasıl mı?

  • Kullanıcıların videoların yüklenmesini beklemeye tahammülü yok, hele ki reklam videolarının. Bu nedenle yükleme süresi olmayan, kullanıcıların karşısına çıktığı an en yüksek kalite ile oynamaya başlayan video reklamlar yaratmamız gerek.
  • Zaten çok fazla reklam görüyoruz, hazırladığımız reklamların dikkat çekmesi için kreatif olarak tatmin edici olmaları şart.

Yapılan dijital reklamların yarısından fazlasının (tam olarak  yüzde 56,1) görüntülenmediği bir dünyadan bahsediyoruz.(Kaynak: Think With Google, Viewability, 2017) IAB verilerine göre geçtiğimiz yıl web’de 3,15 milyar Dolar, mobilde ise 1,25 milyar Dolar reklam yatırımı non-human trafik yani robotlara yapılan gösterimlere harcanmış. (Kaynak: IAB Ad Fraud Report, 2017) Kullanıcıların dikkatinin reklamda olup olmadığını ölçmenin ilk adımı Viewability ölçümlemekten geçiyor. MOAT’ın human, in-view video complete (insanlar tarafından görülen video tamamlanma oranı) metrikleri ile reklamların gerçekten görüntülendiğinden emin olabiliriz.

Kullanıcılarının dikkatini ölçmenin en kolay yolu ise etkileşimler. Reklamlar ile etkileşime geçen kullanıcıların reklamda ne kadar süre geçirdikleri, hangi aksiyonları aldıkları ve nasıl etkileşime geçtikleri markalar için farklı iç görüler yaratıyor. Aynı şekilde reklamı izleyen kullanıcıların marka ve reklam farkındalığını ölçmek de reklamlara ne kadar dikkat ettiklerini anlamak için güvenilir bir başka yol.

Video reklamın yeni ölçülebilir metriği: Attention

Reklamın asıl amacı kullanıcıların dikkatini çekmekken, TV dahil hiç bir platformda kullanıcının odağının nerede olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Özellikle TV ve dijitali karşılaştırmak için kullanıcıların taktıkları gözlükler ile odaklandıkları noktalar ve dikkatlerinin reklamda olup olmadığı araştırılıyor. Yine de doğal süreçten uzak olan bu kurguların sonucuna tam olarak güvenilmiyor. Belki de ilk defa, mobilde kullanıcının dikkatini ölçebileceğimiz bir teknoloji var.

Aurora™ HD Video sayesinde kullanıcıların, video sırasında gerçekten video ile etkileşime geçebilecekleri interactive video ürünleri ile, reklam sırasında kullanıcının dikkatini ölçebiliriz.

1 Dijital platformlar ile bağımsız medya arasındaki ilişkiye rekabet otoriteleri müdahil olabilir mi?
Dijital platformlar ile bağımsız medya arasındaki ilişkiye rekabet otoriteleri müdahil olabilir mi?
2 "Ben hep 200 liralık reklam alıyorum"
“Ben hep 200 liralık reklam alıyorum”
3 YouTube Rating Report müziğin ritmini tutuyor: En çok izlenen müzik kanalları
YouTube Rating Report müziğin ritmini tutuyor: En çok izlenen müzik kanalları
4 Düşünmeyi yapay zekaya devredip “sahte uzmanlık” çağına giriyoruz!
Düşünmeyi yapay zekaya devredip “sahte uzmanlık” çağına giriyoruz!
5 Super Bowl'un Zara giyen yıldızı: Bad Bunny
Super Bowl’un Zara giyen yıldızı: Bad Bunny
Güncel Haberler
TikTok çağında "Tutku"
TikTok çağında “Tutku”
Getir'in kurucularından Mubadala'ya 700 milyon dolarlık dava: "Varlık devri yapılmadı" iddiası
Getir’in kurucularından Mubadala’ya 700 milyon dolarlık dava: “Varlık devri yapılmadı” iddiası
Kredi kartlarında yeni dönem başladı: Peki, neler değişti?
Kredi kartlarında yeni dönem başladı: Peki, neler değişti?
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Şirketlerin yüzde 78’i 2026'da tek ücret artışı planlıyor
Haberler
Şirketlerin yüzde 78’i 2026’da tek ücret artışı planlıyor
Sena Tufan
24 Aralık 2025
Türkiye’de gıda takviyesi pazarı büyüyor: Peki, sebep sağlıklı yaşam mı yoksa pazarlama sihri mi?
Haberler
Türkiye’de gıda takviyesi pazarı büyüyor: Peki, sebep sağlıklı yaşam mı yoksa pazarlama sihri mi?
Sena Tufan
17 Aralık 2025
The One Awards’ta kazananlar 2 Şubat’ta ödüllerine kavuşacak!
Haberler
The One Awards’ta kazananlar 2 Şubat’ta ödüllerine kavuşacak!
Nafizcan Önder
15 Ocak 2026
Google uzmanlarından 2026 için dijital pazarlamanın yol haritası...
Haberler
Google uzmanlarından 2026 için dijital pazarlamanın yol haritası…
Nafizcan Önder
20 Aralık 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.