12 Ocak Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
İnternetteki reklamınızı robotlar izliyor olabilir!
Haberler

İnternetteki reklamınızı robotlar izliyor olabilir!

Marketing Türkiye
30 Haziran 2018
2 dk okuma

Leyla Hazal Çetin – AdColony Sales Marketing Specialist

Statistic Brain Research Institute tarafından yapılan araştırmaya göre, 2000 yılından bugüne dikkatle odaklanma aralığımız  yüzde 33 kısalmış durumda. 8,25 saniye odaklanabilme süremizle 9 saniye boyunca dikkatini toplayabilen Japon balıklarından daha kısa süre odaklanabiliyormuşuz. Dikkat süremizdeki kısalmanın en büyük nedeni olarak da her geçen gün artan mobil kullanım gösteriliyor.

Hızlı akan günümüz dünyasında aynı anda birden fazla iş yapma yetimiz de gelişiyor. Özellikle 14-17 yaş arasındaki kesim aynı anda ortalama 5 iş yaparken, 18-24 yaş grubu 4, 25-34 yaş grubu ise 3 işi aynı anda yapıyor. (Kaynak: AdColony Consumer Road Trip Survey, 2017). Türkiye’de kullanıcılar televizyon izlerken, ikinci ekran kullanımlarına bakıldığında  yüzde 78 ile mobil ilk sırada yer alıyor. (Kaynak: Global Web Index, Turkey Market Report, Q2 2017) Bu bilgiler ışığında, birden fazla iş yapan kitlelerin elinde telefon olduğu sonucuna varabiliriz.

Peki mobilde ne kadar dikkatliyiz? TubeMogul’un araştırmasına göre kullanıcıların mobilde gördükleri içeriklere ideal odaklanma süreleri 30 saniye. Sonrasındaysa kullanıcıların  yüzde 60’ı dikkatini kaybediyor. Özellikle videolu içerikler için de video süresi kısaldıkça kullanıcıların etkileşime geçme ihtimali artıyor. (Kaynak: Wistia Video Analytics Data)

Gün içinde onlarca reklama maruz kalan kullanıcılar sadece reklam engelleme teknolojileri ile değil, kendi kendilerine bir savunma mekanizması olarak da reklam körlüğünü yaratıyorlar. Tüketicilere ulaşabilmenin yolu dikkatlerini çekecek, onları etkileşime sokarak bir deneyim sunacak reklamlar yaratmaktan geçiyor. Bu anlamda reklamı oluşturan ögelerin bir arada başarıyla çalışması gerekiyor. Nasıl mı?

  • Kullanıcıların videoların yüklenmesini beklemeye tahammülü yok, hele ki reklam videolarının. Bu nedenle yükleme süresi olmayan, kullanıcıların karşısına çıktığı an en yüksek kalite ile oynamaya başlayan video reklamlar yaratmamız gerek.
  • Zaten çok fazla reklam görüyoruz, hazırladığımız reklamların dikkat çekmesi için kreatif olarak tatmin edici olmaları şart.

Yapılan dijital reklamların yarısından fazlasının (tam olarak  yüzde 56,1) görüntülenmediği bir dünyadan bahsediyoruz.(Kaynak: Think With Google, Viewability, 2017) IAB verilerine göre geçtiğimiz yıl web’de 3,15 milyar Dolar, mobilde ise 1,25 milyar Dolar reklam yatırımı non-human trafik yani robotlara yapılan gösterimlere harcanmış. (Kaynak: IAB Ad Fraud Report, 2017) Kullanıcıların dikkatinin reklamda olup olmadığını ölçmenin ilk adımı Viewability ölçümlemekten geçiyor. MOAT’ın human, in-view video complete (insanlar tarafından görülen video tamamlanma oranı) metrikleri ile reklamların gerçekten görüntülendiğinden emin olabiliriz.

Kullanıcılarının dikkatini ölçmenin en kolay yolu ise etkileşimler. Reklamlar ile etkileşime geçen kullanıcıların reklamda ne kadar süre geçirdikleri, hangi aksiyonları aldıkları ve nasıl etkileşime geçtikleri markalar için farklı iç görüler yaratıyor. Aynı şekilde reklamı izleyen kullanıcıların marka ve reklam farkındalığını ölçmek de reklamlara ne kadar dikkat ettiklerini anlamak için güvenilir bir başka yol.

Video reklamın yeni ölçülebilir metriği: Attention

Reklamın asıl amacı kullanıcıların dikkatini çekmekken, TV dahil hiç bir platformda kullanıcının odağının nerede olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Özellikle TV ve dijitali karşılaştırmak için kullanıcıların taktıkları gözlükler ile odaklandıkları noktalar ve dikkatlerinin reklamda olup olmadığı araştırılıyor. Yine de doğal süreçten uzak olan bu kurguların sonucuna tam olarak güvenilmiyor. Belki de ilk defa, mobilde kullanıcının dikkatini ölçebileceğimiz bir teknoloji var.

Aurora™ HD Video sayesinde kullanıcıların, video sırasında gerçekten video ile etkileşime geçebilecekleri interactive video ürünleri ile, reklam sırasında kullanıcının dikkatini ölçebiliriz.

1 The One Awards'da ilk 3'e kalan markalar belli oldu!
The One Awards’da ilk 3’e kalan markalar belli oldu!
2 Türkiye, ChatGPT kullanımında dünya birincisi
Türkiye, ChatGPT kullanımında dünya birincisi
3 Sosyal medyanın “panzehiri” Tangle sahneye çıkıyor
Sosyal medyanın “panzehiri” Tangle sahneye çıkıyor
4 TÜİK açıkladı: İşte Türkiye'nin en çok tercih ettiği çiçek...
TÜİK açıkladı: İşte Türkiye’nin en çok tercih ettiği çiçek…
5 Dünya Ekonomik Forumu’ndan Kıvanç Zaimler’e küresel liderlik görevi
Dünya Ekonomik Forumu’ndan Kıvanç Zaimler’e küresel liderlik görevi
Güncel Haberler
IBM’den 2026’ya bakış: Belirsizliği yönetenler kazanacak!
IBM’den 2026’ya bakış: Belirsizliği yönetenler kazanacak!
Pazarlamanın yeni gücü "Agentic AI": 2026’yı şekillendirecek 5 trend...
Pazarlamanın yeni gücü “Agentic AI”: 2026’yı şekillendirecek 5 trend…
Türkiye’nin 2025 "bülten" karnesi açıklandı: En fazla iletişim yapan sektör hangisi?
Türkiye’nin 2025 “bülten” karnesi açıklandı: En fazla iletişim yapan sektör hangisi?
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

“Daha az kaydır, daha iyi hisset”: TikTok dijital refah özelliklerini duyurdu
Haberler
“Daha az kaydır, daha iyi hisset”: TikTok dijital refah özelliklerini duyurdu
Nafizcan Önder
19 Kasım 2025
Rekabet Kurumu çalışan transferine nasıl bakar?
Haberler
Rekabet Kurumu çalışan transferine nasıl bakar?
Marketing Türkiye
2 Kasım 2025
GAİN Medya'ya operasyon: 3 kişi gözaltına alındı, şirkete kayyum atandı
Haberler
GAİN Medya’ya operasyon: 3 kişi gözaltına alındı, şirkete kayyum atandı
İrem Alimoğlu
4 hafta önce
AI pazarlama jargonuna dikkat! Markalar bu terimlerin peşine takılmamalı...
Haberler
AI pazarlama jargonuna dikkat! Markalar bu terimlerin peşine takılmamalı…
İrem Alimoğlu
16 Kasım 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.