7 Mart Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Reklamcılar Platformu Taban Ücret Politikası Raporu'nu yayınladı: Kim ne kadar maaş almalı?
Haberler

Reklamcılar Platformu Taban Ücret Politikası Raporu’nu yayınladı: Kim ne kadar maaş almalı?

Nafizcan Önder
11 Temmuz 2023
2 dk okuma

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında kurulan Reklamcılar Platformu, “Taban Ücret Politikası Raporu”nu yayınladı. Nitelikli iş gücü olarak kabul edilen ve sayıları 5 bini dahi bulmayan reklam çalışanlarının emeklerinin karşılığını “asgari seviyede dahi” alamadıklarını dile getiren Reklamcılar Platformu, “Reklam emekçilerinin taleplerine destek olmayı ve sektörde insani bir çalışma ortamının oluşturulmasını öncelikli konumuz olarak görüyoruz” diyor…

Reklam ajanslarının ve reklam çalışanlarının, tarihinin en zorlu dönemini yaşadığını ifade eden Reklamcılar Platformu, son 10 yıldır, reklam bütçelerinin, Türkiye ekonomisindeki maddi payı büyürken; (2022 yılında Türkiye’deki reklam yatırımları rekor bir artışla 63,89 milyar TL’ye ulaşmıştır) reklam ajanslarının fiyatlandırmalarda, reklam çalışanlarının ise maaşlarında söz konusu artış oranlarının çok gerisinde kaldığını vurguluyor.

Platformun yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

“Türkiye ekonomisinin yaratıcı gücü olan reklam ajansları ve yegâne varlığı reklam çalışanları, tarihinin en zorlu dönemini yaşıyor. Son 10 yıldır, reklam bütçelerinin, Türkiye ekonomisindeki maddi payı büyürken; (2022 yılında Türkiye’deki reklam yatırımları rekor bir artışla 63,89 milyar TL’ye ulaşmıştır) mecra, medya, yapım gibi unsurların fiyatlamaları da büyük oranda artmıştır.

Öte yandan, reklam ajansları fiyatlandırmalarında, reklam çalışanları ise maaşlarında söz konusu artış oranlarının çok gerisinde kalmıştır. Bu durum, ajansların gelirlerinin hızla düşmesine ve çalışanların ise yüksek enflasyon altında her geçen gün daha da zorlanmasına neden olmaktadır.

Nitelikli iş gücü olarak kabul edilen ve sayıları 5.000’i dahi bulmayan reklam çalışanları, emeklerinin karşılığını Asgari Seviye’de dahi alamadıkları gerçeği ile karşı karşıyadır.

İşte tam da bu gerçekler nedeniyle reklam emekçileri, aylarca süren çalışmaların ardından, tarihinde ilk kez taban ücret taleplerini açıklıyor.

Bu rapor, tüm reklam sektörüne ve reklam verenlere açık çağrıdır!

Reklam emekçileri, Türkiye ekonomisinin can damarı olup, yaratıcılık ve inovasyonun öncüleridir.

Reklamcılar Platformu olarak, reklam emekçilerinin taleplerine destek olmayı ve sektörde insani bir çalışma ortamının oluşturulmasını öncelikli konumuz olarak görüyoruz.

Reklam emekçilerinin taleplerinin karşılanması; Türkiye ekonomisinin krizden çıkma sürecinde sürdürülebilir bir şekilde büyümesine de önemli katkı sağlayacaktır.”

İşte Reklamcılar Platformu’nun “Kıdemlere göre belirlenen taban ücret sınırı”

Mesleğe ilk adımını atmış, yeni mezun bir reklam çalışanın başlangıç ücreti en az, açlık ve yoksulluk sınırı aritmetik ortalaması 22.080,50 TL olmalıdır.

1. seviye çalışan için başlangıç ücreti en az 27.934,25 TL olmalı (Jr. Reklam Yazarı, Jr. Sanat Yönetmeni, Müşteri İlişkileri Temsilcisi, Jr. Yapımcı, Jr. Stratejist vb.)

2. seviye çalışan için başlangıç ücreti, 1. seviye çalışan için belirlenen başlangıç ücretinin yüzde 25 fazlası; en az 34.917,8125 TL olmalı (Reklam Yazarı, Sanat Yönetmeni, Müşteri İlişkileri Süpervizörü, Yapımcı, Stratejist vb.)

3. seviye çalışan için başlangıç ücreti, 2. seviye çalışan için belirlenen başlangıç ücretinin yüzde 20 fazlası; en az 41.901,375 TL olmalı (Yaratıcı Grup Başkanı, Social Media Direktörü, Müşteri İlişkileri Direktörü, Sr. Yapımcı, Strateji Direktörü vb.)

4. seviye çalışan için başlangıç ücreti, 3.seviye çalışan için belirlenen başlangıç ücretinin yüzde 40 fazlası; en az 58.661,925 TL olmalı (Kretif Direktör, Head Of Production, Müşteri İlişkileri Grup Direktörü, Grup Strateji Direktörü, Chief Digital Ocer, Design Director vb.)

Freelance Çalışan: Ajanslarla dönemsel ya da uzun vadeli Freelance çalışanlar, en az, kıdemlerine denk gelen seviyedeki aylık taban ücret üzerinden anlaşma sağlamalı. Ödeme konusunda şartları standarda oturtmak adına, anlaşılan tutarın yüzde 50’sini peşin, kalan tutarı 15 gün vade ile almalı. Ayrıca ajans ile anlaşma yaparken, çalıştıkları süre kadar sigortalanma haklarının olduğunu hatırlatmalıdırlar.

Raporun tamamını incelemek için TIKLAYIN!

featured Reklamcılar Platformu
1 2025'in en çok hatırlanan reklam filmleri: "Güldüren markalar" hafızalara kazındı!
2025’in en çok hatırlanan reklam filmleri: “Güldüren markalar” hafızalara kazındı!
2 Türk halkı parasını nasıl değerlendiriyor?
Türk halkı parasını nasıl değerlendiriyor?
3 Yapay zeka beyaz yakanın “süper gücü”ne dönüşüyor
Yapay zeka beyaz yakanın “süper gücü”ne dönüşüyor
4 Savaşın gölgesinde iletişim: Pazarlama dünyası nasıl pozisyon almalı?
Savaşın gölgesinde iletişim: Pazarlama dünyası nasıl pozisyon almalı?
5 Şubat ayının en çok izlenen gazetecileri
Şubat ayının en çok izlenen gazetecileri
Güncel Haberler
Televizyon evlerdeki önemini koruyor: 2025'te izleme süreleri arttı
Televizyon evlerdeki önemini koruyor: 2025’te izleme süreleri arttı
Lenovo Türkiye’den “Geleneksel Kadın Gazeteciler Buluşması”nda iki müjde: Motorola geliyor, yatırımlar büyüyor
Lenovo Türkiye’den “Geleneksel Kadın Gazeteciler Buluşması”nda iki müjde: Motorola geliyor, yatırımlar büyüyor
İş dünyasında haftanın atamaları (28 Şubat - 6 Mart)
İş dünyasında haftanın atamaları (28 Şubat – 6 Mart)
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

OpenAI, ChatGPT Health’i tanıttı: Yapay zekada sağlık dönemi başlıyor
Haberler
OpenAI, ChatGPT Health’i tanıttı: Yapay zekada sağlık dönemi başlıyor
İrem Alimoğlu
8 Ocak 2026
DIOR'un yeni elçisi oyuncu Drew Starkey oldu
Haberler
DIOR’un yeni elçisi oyuncu Drew Starkey oldu
Sena Tufan
19 Ocak 2026
"Ben hep 200 liralık reklam alıyorum"
Haberler
“Ben hep 200 liralık reklam alıyorum”
Cem Eroğlu
4 hafta önce
Yurt dışında viral olan, mağazalarda kavga çıkaran Starbucks Bearista Cup, Türkiye'ye geliyor
Haberler
Yurt dışında viral olan, mağazalarda kavga çıkaran Starbucks Bearista Cup, Türkiye’ye geliyor
Sena Tufan
13 Ocak 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.