
Prompt’tan sahaya: Manchester City’nin yeni formasını bir taraftar tasarladı
Futbolseverlerin destekledikleri takımlar için alternatif formalar tasarlaması, son yıllarda giderek büyüyen bir alt kültüre dönüştü. PUMA ve Manchester City ise taraftarların hayali tasarımlarını sosyal medya paylaşımlarının ötesine taşıdı. Bir Manchester City taraftarının yapay zeka yardımıyla hazırladığı tasarım, kulübün 2026/27 sezonunda sahada giyeceği resmi üçüncü forma oldu.
Manchester City ve PUMA, taraftar katılımını ürün geliştirme sürecine taşıyan yeni formasını tanıttı. Kulübün 2026/27 sezonu üçüncü forması, Manchester City taraftarı ve fotoğrafçı Elliott Lacey’nin PUMA AI Creator aracılığıyla hazırladığı tasarımdan geliştirildi.

Beyaz zemin üzerine yerleştirilen açık mavi ve lacivert iki parçalı dikey şerit, ışığa göre değişen bir görünüm yaratan geçişli yapısıyla formanın merkezinde yer alıyor. Resmi maçlarda giyilecek forma, aynı zamanda taraftarların satın alabileceği ticari bir ürün olarak da satışa sunuldu.
Manchester City ve PUMA, çalışmayı profesyonel futbolda yapay zeka kullanılarak bir taraftar tarafından tasarlanan, futbolcuların sahada giyeceği ve ticari olarak satışa çıkarılan ilk forma olarak tanımlıyor.
200’ü aşkın ülkeden 180 bin tasarım
Hikayenin başlangıcı Aralık 2024’e uzanıyor. Manchester City ve PUMA, DEEPOBJECTS altyapısıyla geliştirilen PUMA AI Creator platformunu taraftarların kullanımına açarak kulübün 2026/27 sezonu üçüncü formasını tasarlamaları için küresel bir yarışma başlattı.
Profesyonel tasarım deneyimi gerektirmeyen platform; kullanıcıların yazılı komutlar, özelleştirme araçları ve ayar çubukları yardımıyla farklı renk, desen ve forma fikirleri oluşturmasına imkan verdi. Böylece taraftarlar, önceden hazırlanmış seçenekler arasında oy kullanmakla kalmadı; yaratıcı sürecin başlangıç noktasına doğrudan dahil oldu.
Yarışmaya 200’ü aşkın ülkeden 180 binden fazla özgün forma tasarımı gönderildi. Platformdaki çalışmalar toplam 1,7 milyon kez değerlendirildi. PUMA ve Manchester City’nin forma uzmanları tarafından belirlenen 10 finalist ise Ocak 2025’te taraftar oylamasına sunuldu.
Oylamanın kazananı, çocukluğundan bu yana Manchester City’yi destekleyen Elliott Lacey oldu. Lacey’nin sıradan bir öğle arasında hazırladığı tasarım, yaklaşık iki yıl sonra kulübün resmi formalarından birine dönüştü.

Taraftar artık yalnızca tüketici değil
Manchester City ve PUMA’nın projesi, taraftar katılımının geldiği yeni noktayı da ortaya koyuyor. Kulüpler uzun süredir forma seçimlerinde anketlere, sosyal medya etkileşimlerine ve taraftar geri bildirimlerine başvuruyor. Bu projede ise taraftar, hazır seçenekleri değerlendiren bir tüketiciden ürünün başlangıç fikrini oluşturan ortak üreticiye dönüşüyor.
Yüz binlerce tasarım ve milyonlarca değerlendirme, forma lansmanı öncesinde başlı başına uzun soluklu bir etkileşim alanı yaratırken kazanan tasarımın satışa sunulması da katılımı doğrudan ticari ürüne bağlıyor. Böylece Manchester City ve PUMA, yapay zekayı yalnızca üretimi hızlandıran bir teknoloji olarak değil; kulüp, marka ve taraftar arasındaki bağı yeniden kuran bir deneyim aracı olarak konumlandırıyor.
Futbolseverlerin yıllardır sosyal medyada ve tasarım platformlarında sürdürdüğü alternatif forma kültürü, bu projeyle birlikte tribünden ürün geliştirme masasına, oradan da futbol sahasına taşınmış oluyor.
