17 Haziran Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Olimpiyatlar ertelendi. Peki "Tokyo 2020" marka yatırımı çöpe mi gidecek?
Haberler

Olimpiyatlar ertelendi. Peki “Tokyo 2020” marka yatırımı çöpe mi gidecek?

Marketing Türkiye
28 Mart 2020
2 dk okuma

Özellikle olimpik atletler tarafından beklenen resmi karar sonunda verildi; Tokyo Olimpiyatları 2021’de gerçekleştirilecek. Ancak bu durumun getirdiği bazı sorunlar var: Markanızın adı artık doğru olmayan bir tarihi içeriyorsa ne yapmalısınız? Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Tokyo 2020 markasında bir değişikliğe gidilmeyeceğini açıkladı. Olimpiyatlar 2021’de yapılacak olmasına rağmen 2020 olarak kalacak.

Uluslararası bir marka kimliğini tekrar tasarlamak insanüstü bir çaba gerektiriyor; Yıllardır kullanılan Tokyo 2020 logosu ürünlerde ve dünyanın dört bir yanında gösterimi yapılan reklam kampanyalarında yerini aldı. Öte yandan logoyu olduğu gibi bırakmak özensizlik ve umursamazlık olarak yorumlanabilir. 2020 Olimpiyatları aynı zamanda ertelenen tüm organizasyonlar için bir örnek teşkil edebilir; markalar bu tür ötelemelere nasıl adapte olmalı? Fast Company US konu hakkında marka stratejistleriyle yaptığı görüşmeleri derledi.

“Aynı marka kimliğini kullanmak hiçbir şeyin değişmediği algısını yaratıyor. Oysa her şey değişti…”

School of Visual Arts’ta Markalaşma lisans üstü programının başkanı olan Debbie Millman var olan marka kimliğini değiştirmemenin bir hata olduğunu belirtiyor. “Aynı marka kimliğini kullanmak hiçbir şeyin değişmediği algısını yaratıyor. Oysa her şey değişti…” diyor ve ekliyor, “Bu olağanüstü halin, global salgının yaşandığının ve salgının hem atletler hem de dünya üzerindeki etkisinin farkında olduğumuzu ortaya koyacak bir fırsatımız var”.

“Tüm marka kimliği değişmek zorunda değil, ama durumun hassasiyeti belirtilmeli”

Landor Başkanı ve Kreatif Lideri Peter Knapp de Millman’a katılıyor ancak markayı baştan yaratmanın zorunlu olmadığını savunuyor. “Yaşadığımız dünyanın durumunu yansıtacak ve 2021’de gerçekleştirilecek olimpiyatların farklı olduğunu belirten bir adım atılmalı” diyen Knapp Uluslararası Olimpiyat Komitesi hakkında “Komite yeni bir marka kimliği oluşturmak için para harcamasını savurgan görünmemek adına yapmıyor, ama eğer bunu yapmıyorsa durumun ciddiyetinin farkında olduğunu belirten bir tasarımla ilerlemeli”.

Knapp deneyimlediğimiz sürece gerekli hassasiyeti göstermek adına komitenin var olan marka kimliğini kırpası gerektiğini belirtiyor. Evet, tarih değişmeli, ancak Tokyo Olimpiyatları’nda başka küçük değişimler de yapılmalı. Bu markanın şimdiki görüntüsüne bir renk değişimi uygulamak dahi olabilir. Knapp bu küçük değişimin iki önemli şeyi başaracağını belirtiyor, “Orijinal marka kimliği için harcanan zaman ve paranın ziyan olmamasını sağlar ve değişen durumlar hakkında farkındalığı dile getirmiş olur”.

“Markayı değiştirmek olimpiyatın iyileştirici özelliklerini ve tarihte anlatılacak hikayeyi yok eder”

Görüş veren her profesyonel Millman ve Knapp’e katılmıyor. Siegel+Gale’in Pasifik Bölge Başkanı Jason Cieslak, “Markayı değiştirmek 2020’de olan biteni göz ardı etmek gibi olur ve oyunların gerçek ruhunu ve potansiyel olarak iyileştirici, yüzleştirici ve birlik olarak ilerleme mesajlarının önünü keser” diyor.

SY Partners’ta Kreatif Direktörlük pozisyonunda çalışan Karishma Sheth ise var olan marka kimliğini bir fırsat olarak görüyor. “Bence olimpiyatlar 2021’de gerçekleşirken adı hala 2020 olarak kalırsa anlatılacak hikaye daha muazzam bir hal alır; dünyanın salgın karşısında nasıl bir araya geldiğinin hikayesi”.

Sheth aynı zamanda 2021’de gerçekleşecek bir etkinliğin marka kimliğinin 2020 içermesinin kafa karıştırıcı olabileceğini kabul ediyor. Ancak Tokyo 2020’nin açık ve tekrarlanabilir bir marka hikayesinin de ilk adımı olabileceğini, “bu bir yıllık ötelemenin global bir olgu ve herkesin hikayesinin bir parçası” olduğunun altını çizerek belirtiyor. “Bence bu herkes tarafından kabullenip kucaklanacak bir faktör”.

Günün sonunda bu meseleye pragmatic yaklaşmak gerekirse marka kimliğini değiştirmenin hatrı sayılır bir bütçeye mal olacağını biliyoruz. Wall Street Journal bu tür bir plan değişimind eTokyo Olimpiyatları pazarlama kampanyalarını sponsorlarından ekstra bütçe talep ederek değiştirmeleri gerekeceğini bildiriyor. Bu aynı zamanda 1.3 milyar dolarlık bir pazarlama bütçesinin ziyan olması demek.

Dünyanın her yerinde ötelenen diğer etkinlikler de kendilerini bu tür çıkmazlarda bulacak; Knapp bu yılın etkinliklerin marka kimlikleri için sıkı gözlemlenmesi ve ders çıkarılması gereken bir yıl olacağını belirtiyor.

Kaynak: Fast Company

1 Burger King, McDonald's'ı Google Haritalar'da hedef aldı
Burger King, McDonald’s’ı Google Haritalar’da hedef aldı
2 Aşkın şifresi burçlarda saklı: En çok eşleşen burçlar açıklandı!
Aşkın şifresi burçlarda saklı: En çok eşleşen burçlar açıklandı!
3 HPV aşısı için müjdeli haber: 2025 sonunda ücretsiz oluyor!
HPV aşısı için müjdeli haber: 2025 sonunda ücretsiz oluyor!
4 Bumerang gençler: Yuvaya dönenlerin sayısı artıyor
Bumerang gençler: Yuvaya dönenlerin sayısı artıyor
5 YouTube Rating Report: En sevilen "lezzet avcıları"
YouTube Rating Report: En sevilen “lezzet avcıları”
Güncel Haberler
Sosyal sorumluluktan gerçek etkiye: RüzgarA ÇEVir ile Hatay’da umut yükseldi
Sosyal sorumluluktan gerçek etkiye: RüzgarA ÇEVir ile Hatay’da umut yükseldi
Cannes Lions'ta Türkiye'ye ilk ödül geldi!
Cannes Lions’ta Türkiye’ye ilk ödül geldi!
Cannes Lions 2025'in ilk Grand Prix'leri sahiplerini buldu...
Cannes Lions 2025’in ilk Grand Prix’leri sahiplerini buldu…
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Espressolab, "boykot çağrılarına dava açtı" iddialarına karşı açıklama yaptı
Haberler
Espressolab, “boykot çağrılarına dava açtı” iddialarına karşı açıklama yaptı
Marketing Türkiye
9 Mayıs 2025
En etkili kampanyalar Effie Türkiye'de ödüllendirildi
Haberler
En etkili kampanyalar Effie Türkiye’de ödüllendirildi
Marketing Türkiye
24 Nisan 2025
Warner Bros. Discovery, Max’in bu yaz “HBO Max”e dönüşeceğini duyurdu
Haberler
Warner Bros. Discovery, Max’in bu yaz “HBO Max”e dönüşeceğini duyurdu
Sena Tufan
4 hafta önce
Her 10 teknoloji liderinden 8'i FOMO yaşıyor!
Haberler
Her 10 teknoloji liderinden 8’i FOMO yaşıyor!
Nafizcan Önder
3 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.