“Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor”
Sabancı Vakfı, 2009 yılından itibaren sürdürdüğü “Fark Yaratanlar” Programı’nın 5. yılında yeni bir projeyi daha hayata geçirdi. “Fark Yaratanlar” Programı kapsamında Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı tarafından (TÜRKGÖK) görme engellilere yönelik Braille alfabesiyle özel bir yemek kitabı hazırlandı.
“Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor” başlıklı yemek kitabında, klasik yemek kitaplarından farklı olarak “soğanlar pembeleşinceye kadar” kavrulmuyor ya da “arpa şehriye pilavı, suyunu çekene kadar” pişmiyor. Kalıplaşmış tanımlamaların yer almadığı kitapta tarifler, görme engellilerin yemek yapma konusundaki ihtiyaçlarını belirlemek üzere 15 gün boyunca gözleri kapalı olarak mutfakta çalışan şef Ömür Akkor tarafından hazırlandı. Kitabın hazırlık aşamasında diyetisyenlerden de profesyonel destek alındı. En fazla iki aşamada pişirilebilen ve daha az aletin kullanıldığı yemekler, görme engellilere uygun olacak şekilde tarif ediliyor. Kitapta, tatlılardan makarnalara, etlerden zeytinyağlılara kadar 100 yemek tarifi bulunuyor.